home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Búcsú Nagyboldogasszony tiszteletére
Martinek Imre
2008.08.27.
LXIII. évf. 35. szám
Búcsú Nagyboldogasszony tiszteletére

A megújult harangtoronyNagyboldogasszony napján Mária mennybemenetelét, mennyei születésnapját ünnepelik a magyar katolikus hívek, mintegy parancsolt ünnepként is, mivel államalapító Szent István királyunk Szűz Mária oltalmába ajánlotta az ifjú országot. Torontálvásárhelyen az idén egy mási...

A megújult harangtorony

Nagyboldogasszony napján Mária mennybemenetelét, mennyei születésnapját ünnepelik a magyar katolikus hívek, mintegy parancsolt ünnepként is, mivel államalapító Szent István királyunk Szűz Mária oltalmába ajánlotta az ifjú országot. Torontálvásárhelyen az idén egy másik felemelő mozzanatra is sor került az ünnepség keretében. Augusztus elején új külcsínt kapott a gyülekezet harangtornya, pontosabban több évi előkészület után, és közös összefogással sikerült egy új épületkompozíciót létrehozni a régi helyén. Az objektum immár a modern kor szellemét idézi, bár 1983-ban, vagyis 25 évvel ezelőtt csak a torony állt a mai rendezett telken.
- Küszködünk a létezés örömével - vezette fel gondolatait msgr. Huzsvár László nyugalmazott nagybecskereki püspök. - Számomra lenyűgöző az itteni katolikus híveknek a templomukhoz való ragaszkodása, akik minden követ megmozgatva ünneplő lélekkel és örvendő szívvel készültek erre a jubileumra.
Az ünnepi szentmise celebrálása a volt püspök atyát illette meg, segítőtársaiul pedig azok a klerikusok is megjelentek, akik az egyházközség fennállásának emberöltőnyi történelmében lelki vezetői voltak a torontálvásárhelyi katolikusoknak. Mindenekelőtt ft. msgr. Tietze Jenő apostoli protonotárius, a hajdani templomépíttető, ft. Hajdú Sándor magyarcsernyei esperes úr és az ezüstmisés ft. Erős Mihály torontálvásárhelyi-pancsovai plébános. Az oltári szolgálatból ft. Gyuris László verseci, ft. Király Tibor fehértemplomi és ft. Masa Tamás sándoregyházi plébános is kivette részét, meghívottként pedig a helvét hitvallású (értsd: református), torontálvásárhelyi Gyenge lelkészházaspár is jelen volt, és a 133. zsoltár első versével szólították meg az egybegyűlteket: Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! Az úrfelmutatás előtt a színültig megtelt templomban az új kenyér megszentelésére is sor került, majd ezt követően hét, népviseletbe öltözött kisgyermek adta át virág- és verscsokrát a püspök atyának, a helyben is szolgálatot tevő plébánosnak és Bakator Regina kántornőnek, aki ötven esztendeje dicséri énekhangjával az Urat.
Az ünnepi szentmise záróakkordjaként a püspök úr köszönetét fejezte ki a megjelent helyi elöljáróknak is, amiért szívügyüknek tekintették e hit- és nemzetmegtartó jelleggel is felruházott építkezési vállalkozás sikeres kivitelezését. Történetesen Balogi András polgármesternek, Mérges Sándor alpolgármesternek, Mohácsi Gyula titkárnak, valamint Vidács Lászlónak, az antalfalvi község új alelnökének és Kincses Bélának, az antalfalvi Községi Kommunális Alap igazgatójának. Ezt követte az áldás, a pápai himnusz, a Boldogasszony anyánk és a nemzeti ima eléneklése, majd maga az épület megszentelése.
Az egybegyűltek emlékül egy, az új templomot ábrázoló képeslapot is kaptak ajándékba, akik pedig a hivatalos részt követő búcsúi lakomán is ottmaradtak, azokra az egyházközség lelkes aktivistáinak bográcsos- és aprósütemény-remekművei vártak, a helybéli Búzakalász együttes hangulatfokozó közreműködésével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..