home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bort, búzát, békességet!
Tóth Péter
2017.12.31.
LXXII. évf. 52. szám
Bort, búzát, békességet!

Ilyenkor, az év vége előtt a legtöbben már azon gondolkodnak, mit hoz majd az új esztendő, milyen kellemes vagy kellemetlen meglepetést tartogat számunkra a jövő.

Akinek nincs pénze, az azt reméli, majd lesz, akinek van egy kicsi, az abban bízik, hogy jövőre egy kicsivel több lesz. Akinek meg éppen sok van, valószínűleg már azon töpreng, mi lehet a legjövedelmezőbb befektetés. Köztudomású, hogy tuti tippek nem léteznek, de érdemes sorba venni, hogy az elmúlt időszakban mi az, ami a legjövedelmezőbb, a legvonzóbb befektetéssé vált.

Az egyik tőzsdecápának számító befektető például a nyersanyagokon kívül a vietnami részvényeket és a palládiumot említette meg olyan befektetési formaként, amely nagyon sokat hozhat. A palládium árfolyama ebben az évben 45 százalékot emelkedett. A vietnami részvényindex nem sokkal maradt el ettől, az év eleje mintegy 41 százalékos emelkedést mutat. Itteni perspektívából szemlélve azonban előbb azt kellene megtalálnunk, hol lehet palládiumot vagy vietnami részvényt venni.

Vannak azonban olyan befektetések is, amelyek az idén irreálisan nagy hasznot hoztak. A Bitcoin árfolyama például az év elején még alig 780 dollár volt, az év vége előtt már a 20 000-et is elérte. A sokak szerint csak a jövő pénzeként emlegetett kriptovaluta valószínűleg nem lehet a jövő pénze, mert a hatalmas árfolyam-ingadozások miatt alkalmatlan a forgalmi eszköz szerepének betöltésére. Bizonyos jóslatok szerint 2018-ban Oroszország és Kína határozottan lép majd fel, konkrétan be is tiltja a belföldi kereskedést a szabályozatlan kriptodevizákban, aminek hatására a Bitcoin összeomolhat.

A mögöttünk hagyott 2017. évre számos borúlátó, ám végül beteljesületlen jóslat látott napvilágot. Trump győzelme és a Brexit a tavaly ilyenkor megjelent elemzésekben kiemelkedő kockázati tényezőként szerepelt. Ehhez képest egy gazdaságilag nyugodt évet tudhatunk magunk mögött. Ez a nyugalom eredményezhette, hogy világszerte megélénkült a kereskedés a kockázatos eszközökben. Jövőre viszont ez jó eséllyel a különféle lufik kipukkanását hozhatja. A csendes időszakok ugyanis mindig magukban hordozták a jövőbeli jelentős ingadozások lehetőségét. Az emberek hajlamosak alábecsülni a kis valószínűségű események kockázatát. Sok esetben magas tőkeáttételekkel növelik meg a pozícióikat, ami könnyen rosszul végződhet.

Közben fennáll annak a reális esélye — vagy mondjuk úgy: kockázata —, hogy az Európai Unióban újabb politikai válság alakul ki, illetve hogy Kína fokozatosan felmorzsolja a dollár tartalékdeviza-szerepét. Az USA mindenkivel elbánt, aki ezt valaha is megkísérelte — ha kellett, akár fegyverrel is. Ám Kína esetében ez nem feltételezhető. Viszont az is nehezen hihető, hogy a világ egyetlen szuperhatalma ezt tétlenül fogja szemlélni. Kína ma már messze a legnagyobb olajimportőr. Számos kitermelő már most is elfogadja, hogy jüanban számoljon el a hatalmas ázsiai országgal. Szinte a levegőben lóg, hogy például a Sanghaji Nemzetközi Energiatőzsde jüanalapú nyersolaj határidős jegyzését kezdje el elfogadni. Ebben az esetben a jüan árfolyama nőne, a dolláré csökkenni kezdene, ez pedig rövid időn belül ki tudja, hova vezethet még.

Ami pedig például Afrikát illeti, ott is számos bizonytalansági tényező vetődik fel. Biztató, hogy Mugabe távozására viszonylag békés körülmények között került sor. Ennek ellenére azonban sokan — az arab tavasz mintájára — ezt egy afrikai tavasz előszelének tekintik, ami újabb menekülthullámot indíthat el Európa felé. Az esélyeket latolgatva úgy foglalhatnánk mindezt össze, hogy minden lehetséges. Sőt! Annak az ellenkezője is. Természeti katasztrófákat, cunamikat, vulkánkitöréseket is jövendölnek...

Végezetül, hogy a pozitívumokra is kitérjünk: az orvostudomány területén korszakalkotó áttörésekre, az emberiség jövőjét meghatározó felfedezésekre lehet számítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..