home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az iskola falain kívül
(tv.)
2016.11.27.
LXXI. évf. 47. szám
Az iskola falain kívül

A színvonalas tantermi oktatás mellett a gyermekek nevelése szempontjából legalább akkora szerepe van az iskola falain kívüli élményszerzésnek. Természetjárás, múzeumlátogatás, városnézés — ezek mind hozzájárulhatnak a gyerekek megfelelő neveléséhez.

A Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával az idén is több általános iskolás kirándulhatott. Az alsós kisdiákok lakhelyüktől függően Szabadkát és Palicsot vagy Újvidéket és Péterváradot, illetve Zimonyt látogatták meg.

A kirándulásokon szerzett élményeket pedig később papírra is vetették: volt, aki rajzolt, mások pedig fogalmazást írtak. A gyermekrajzokból, fogalmazásokból és a kirándulás alkalmával készült fényképekből egy kis műsorral egybekötött alkalmi kiállítás nyílt a múlt héten a Magyar Házban.

A megnyitón Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, az MNT oktatásfejlesztési stratégiájában kiemelt helyen szerepelnek azok a programok, amelyek által kisiskolásaink megismerkedhetnek közvetlen és tágabb környezetükkel.

— Az idén is lehetőségünk volt rá, hogy a vajdasági általános iskolák kisdiákjai számára kirándulások megszervezését támogassuk. Ezáltal a gyerekek jobban megismerhették térségünk gazdag történelmét, sokszínű kultúráját, valamint természeti értékeit és építészeti örökségét — mondta Petkovics. A programon egyébként 76 általános iskola 3129 kisdiákja és 225 pedagógusa vett részt.

Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója elmondta, örülnek neki, hogy vendéglátói szerepkörben részt vehettek a rendezvényen. Kiemelte: jó volt a múzeumban lenni, amikor 50-100 gyerek zsivajától volt hangos az intézmény. Reményét fejezte ki, hogy a gyerekek maradandó élményeket szereztek.

Dávid Tünde, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola tanítónője diákjaival alkalmi műsorral köszönte meg a kirándulást. A pedagógus elmondta, osztályával Újvidék belvárosát és Péterváradot nézték meg, új ismereteket szereztek, illetve az eddig tanultakat élőben is láthatták.

Az alkalmi műsorban fellépett Góli Zsuzsanna, a Đuro Salaj Általános Iskola második osztályos tanulója, Stanković Stefan, a szabadkai alapfokú zeneiskola harmadik osztályos tanulója, az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola 3/2 osztálya, Bali Dániel, Özvegy Diana, Breszlánszki Ákos, Bicók Melissza, Rizsányi Melánia, Takács Barbara és Juhász Annamária.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..