home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az ezeregy éjszaka meséi Palicson
Gyurkovics Virág
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám
Az ezeregy éjszaka meséi Palicson

Nem kedveztek a körülmények a Szabadkai Filharmónia és a Raičević Általános Balettiskola közös fellépésének, az előadók a kitartásuknak és az akaraterejüknek köszönhetően azonban mégis felejthetetlen élménnyel ajándékozták meg a szabadkai és a palicsi közönséget.

Vasárnap vihar miatt napolták el, hétfőn pedig a Palicsi út lezárása miatt csúszott egy órát a produkció. A nézők egy része nem tudta kivárni a fellépést, de azért így is szépszámú közönség gyűlt össze június 20-án a palicsi nyári színpadon.

Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov Seherezádé — Szimfonikus szvit zenekarra az Ezeregyéjszaka nyomán, op. 35 című, 1888-ban írt zeneművét mgr. Huszár Elvira vezényelte a Szabadkai Filharmónia fellépésén. A koncertmester Zsiga Pál volt. Az arab mesegyűjtemény ihlette szimfonikus darab a változatos és színes hangszerelésnek köszönhetően válik izgalmassá. Hamar felismerhetőek és beazonosíthatóak a motívumok: a zsarnoki szultán és felesége, Seherezádé, Szindbád hajója és Kalender herceg karakterét jelző hangszeres szólókkal. A balettkoreográfiát Mihail Fokin írta meg 1910-ben, és Natalija Raičević balettiskolájának növendékei adták elő. A szinkronmozgások, kecses léptek és ugrások láttán a néző is könnyűnek érezhette magát. A fantázia játéka az érzékekre való hagyatkozás elé festette a szerelmesek történetét. A zenemű és a balett együtt varázsolta el a palicsi nyári színpad közönségét, hiszen a zene és a tánc nyelvén mesélte el az ezeregy éjszaka történeteit.

A közönség egy kissé bátortalanul szemlélte az előadást, a végére azonban vastapssal jelezte, gyorsan tanul a befogadó, csak hát mindig kell egy első alkalom. A Szabadkai Filharmónia és a balettiskola együttműködésének első próbálkozása volt ez a fellépés, jóllehet ideális körülmények között együtt kellene dolgoznia a két karnak, hiszen mind a kettő akkor válik igazán elevenné, ha egyszerre csendül fel a zene és mozdul a tánc. A Seherezádé pontosan ilyen volt. Sokak álma teljesült azon az estén: azoké, akiknek vágya az előadás volt, és azoké is, akik a közönség soraiban válhattak az élmény részeseivé. Hosszú évek után először, de reméljük, nem utoljára.


A nyitókép Tóth Imre felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..