home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Az elektronikus zene története – Az electro és techno (2. rész)
Talpai Lóránt
2016.01.10.
LXXI. évf. 2. szám

A detroiti techno zenével párhuzamban alakult és fejlődött ki az úgy nevezett electro stílus. A Cybotron és a Drexciya formációk mellett megjelent az Aux88 is, amely zenei projektet két detroiti úriember hozott létre 1993-ban. Tom Hamilton (Tom Tom) és Keith Tucker (K1) rövid idő alatt elkészítette első nagysikerű munkáját a Techologyt.

Mindeközben egy másik társaság is sikeresen kezdte ötvözni a detroit techno és az electro darabokat. A Burden fivérek által létrehozott Octave One, szintén Detroitból indult útjára. A Burden testvérek, avagy Lawrence, Lenny és Lorne nem csak zenei projektben működtek együtt, hanem szerény kezdőtőkéből elindítottak egy stúdiót és egy lemezkiadót is.

A stúdióban többek között olyan zenészekkel működtek együtt mint Mad Mike, Terrence Parker, vagy a már említett Aux88. A Random Noise Generation nevű elektronikus zenekart szintén a Burden fivérek alkották. Ez a zenei projekt ismerősen csenghet dortmundi, Mayday rendezvénysorozatot követői számára. Ezekről a maratoni rave rendezvényekről ismerős lehet még Craig Adams, avagy Dj Assault neve is, aki egykor masszív electro zenét játszott, hatásos rap zenei átfedéssel. A rap zene elemeit a gyermekkori gettó történeteiből merítette.

Érdemes meghallgatni például a Pump On My Lap című munkáját, amelyt tompa basszusok és a b-boy-os torzított vokál tesz lenyűgözővé. Ez a zeneszám tökéletes elegye az amerikai hip-hop, rap, funk és az electro zenének. Az Egyesült Államokon kívül természetesen Németországban hódított leginkább az electro stílus. Africa Bambaataa tanítványa, Africa Islam a kilencvenes években WestBam-mal kezdett együttműködni. A két zenész Mr.X és Mr.Y dobta piacra modern electro műveit. Többek között a Viva La Revolution című zeneszámmal hirdették meg maguk kis elektronikus zenei forradalmát. Mr.X és Mr.Y mellett Németországban számos más kiváló electro zenész is tevékenykedett. Példaként említhető Frank Lorber, Thomas Koch és Frank Müeller, avagy Beroshima is, aki többek között az Electronic Discussion, és az It's Just Electronic Music zeneszámok kapcsán vált ismertté.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..