home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Az Azohem gyár végnapjai?
Tomek Viktor
2006.06.07.
LXI. évf. 23. szám

Június 15-én megkezdik az engedély nélkül felépített épületek bontásátNéhány évvel korábban a Makkhetesen az Isidora Sekulić utcában ezen a helyen legelő, illetve kaszáló volt. Azután jött egy vállalkozó, megvásárolta a parlagon heverő földet, és fatelepet létesített rajta. A környékbeli polgár...

Június 15-én megkezdik az engedély nélkül felépített épületek bontását
Néhány évvel korábban a Makkhetesen az Isidora Sekulić utcában ezen a helyen legelő, illetve kaszáló volt. Azután jött egy vállalkozó, megvásárolta a parlagon heverő földet, és fatelepet létesített rajta. A környékbeli polgárok ebbe még valahogy bele is tudtak nyugodni, hiszen az üzem a zajon és némi friss forgácsillaton kívül mással nem zaklatta a polgárokat. Az utóbbi két évben azonban gyökeresen megváltozott a környékbeli emberek élete. A fatelepet helyén most egy műtrágyagyár áll.
Elviselhetetlen életkörülmények
Az Azohem vegyi üzem sok gondot okoz elsősorban a gyár környékén lakóknak, de az önkormányzatnak is. Valósággal pokollá tette az emberek életét. A keskeny utcában naponta 20-30-40 tonnás teherautók furikáznak, ami hatalmas zajjal jár, nem beszélve arról, hogy az út erre alkalmatlan. A víz ihatatlan a környéken, a levegőben gyakran szúrós szagú gázok terjengenek, a lakosság nyeli a lisztszerű fehér port, a legaggasztóbb azonban, hogy se éjjelük, se nappaluk nincs a zakatoló, bömbölő teherautóktól.
- A vizünk ihatatlan, magas a vastartalma, és olyannyira büdös, hogy az embernek nincs hozzá gusztusa sem. Úgy kell hordanunk a vizet a városból, illetve az üzletben vesszük. Szerencsére a kamionforgalom bennünket nem igazán érint, mert távol lakunk a gyár bejáratától, és a földútra nem mernek rámenni. Éjjel azonban akkora a zaj, hogy gyakran felébredünk. Nem értem, miért kell a munka javát éjjel - amikor mindenki alszik - végezni. A petíciót annak idején mi is aláírtuk, de az azóta eltelt egy év alatt nem történt semmi, pontosabban csak annyi, hogy kijöttek valami mérnökfélék és méréseket végeztek, persze ekkor nem működött a gyár, így gyanítom, hogy nem találtak semmilyen környezetszennyezésre utaló jelet - panaszolja Vlanka Mária, aki a legelő másik felében, az üzemmel szemben lakik.
Babarci Etelkának az Azohem üzem közvetlen közelében van a háza. A kilátás tökéletes: az ablakból pontosan a gyár kamerákkal felszerelt hátsó udvarát lehet látni. Etelka állítása szerint a környezet szennyezése mellett az egészségüket is kikezdték már az üzem által kibocsátott mérgező anyagok.
- Hullik a hajam, gyakran könnyezik a szemem, nehezen kapok levegőt. Mire a kerékpárral hazaérek, a fejem is megfájdul, és amikor a levegőben szúrós szagú gázok terjednek, ég a torkom.
Sok lakó úgy véli, az lenne a megoldás, ha elköltöznének, de ez újabb problémákat vetne fel. A gyár szomszédságában levő házak ugyanis elértéktelenedtek, így a lakóknak nem maradt sok választásuk.
A végsőkig kitartunk
Csúszó Endre, a Makkhetes helyi közösség közgyűlésének elnöke azt mondja, hogy a végsőkig kitartanak, és a polgári engedetlenség minden eszközével harcolni fognak.
- Az első pillanattól kezdve a helyi közösség vezetősége és a polgárok is tiltakoztak. Petícióval fordultunk a város vezetőségéhez és minden illetékes személyhez. Nagyon lassan történik változás az ügyben. Pillanatnyilag ott tartunk, hogy sikerült elérnünk azt, hogy a vegyi gyár területén engedély nélkül felépített épületeket lebontsák. Erről érvényes bírósági végzésünk van. Remélem, hogy a napokban elkezdik a bontást - mondja Csúszó Endre.
Mivel az üzem nem ipari zónában működik, kötelezték a gyárat a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére. Ez el is készült, és közvitára lesz bocsátva, valamikor július elején. A helyi közösség minden bizonnyal nem fog hozzájárulni ennek a vegyi üzemnek a működéséhez. Ebben az esetben kötelezhetik a gyár tulajdonosát, hogy szüntesse be a termelést.
Az vállalkozás elsősorban a környezetre van káros hatással, illetve a környékben lakó embereket zavarja, ennek ellenére az engedély nélkül felépített épületeket fogják majd lebontani, és egyelőre a környezetszennyező tevékenysége miatt még csak el sem ,,marasztalják a gyárat. Kampel Lajos, a községi felügyelőség elnöke elmondta, hogy június 15-én megkezdik az engedély nélkül felépített épületek bontását.
- A múlt év első felében lakossági bejelentés alapján az építésügyi felügyelőség helyszínelést végzett az Azohem vállalat területén. Megállapítottuk, hogy a nyolc épületből négyet nem legalizáltak. Ezért elindítottunk egy közigazgatási eljárást. Majd meghoztunk egy határozatot, melyben köteleztük a tulajdonost, hogy végezze el az épületek lebontását. A tulaj erre a határozatra benyújtott egy fellebbezést. Az újvidéki szervek azonban ezt nem tartották megalapozottnak, elvetették. Ennek alapján a mi határozatunk jogerőssé vált. Mivel engedély nélkül épültek ezek az épületek, ezért a törvény értelmében bűnvádi feljelentést is tettünk az Azohem tulajdonosa ellen. Az épületeknek a bontását irányoztuk elő, és már ki is írtuk a pályázatot a megfelelő kivitelező kiválasztására. Sajnos az első körben ez sikertelen volt, mert a törvény azt írja elő, hogy legalább 3 jelentkezőnek kell lennie. Mivel csak 2 kivitelező jelentkezett, újra ki kell írnunk a pályázatot, ami meg is történt. A második körre már nincs meghatározva, hogy hány jelentkezőnek kell lennie. Az önkormányzat biztosította a kivitelezésre az összeget, vagyis június 15-én el fogjuk kezdeni a bontást. A történethez az is hozzátartozik, hogy az Azohem üzem tulajdonosa még egy épület építését megkezdte (7mx50m), amelyre szintén nincs építési engedélye. Ebben az esetben is elindítottuk az eljárást, meghoztuk a bontásról szóló döntést. És még egy bűnvádi feljelentést fogunk tenni a tulajdonos ellen - mondta a felügyelőség vezetője. Majd hozzátette, hogy a községi felügyelőségnek nincs tudomása arról, hogy a bármely más szerv, amely nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, bármiféle szankciókat foganatosított volna az Azohen gyár ellen. Az önkormányzat keze meg van kötve, a törvény adta lehetőségek végesek. Az Azohem üzem egészség- és környezetkárosító tevékenységére más úton kell megtalálni a megoldást, és ebben a község minden segítséget megad a lakosságnak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..