home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A versenyképes tudás iskolája
Tóth Lívia
2017.07.03.
LXXII. évf. 26. szám
A versenyképes tudás iskolája

Kiváló és sikerekben gazdag tanévet tudhat maga mögött a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola.

Nem titok, hogy az igazgatónak és a tanári karnak az a célja, hogy intézményük a térség egyik legjobb közgazdasági középiskolája legyen, melyben a diákok a mai kornak megfelelő, versenyképes tudást szerezhetnek.

Tóth Kornél, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója elmondta, az elmúlt tanév második félévétől a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) nevű alapítványa segítségével bevezették a három pilléren alapuló szakkollégiumi rendszert.

— A projektum legfontosabb része az emelt szintű oktatás gazdaságtanból, mert ezeken az egyéni és kiscsoportos foglalkozásokon készítjük fel a diákokat a különféle megmérettetésekre. A matematikai és az informatikai emelt szintű oktatásra is nagy hangsúlyt helyezünk, hiszen egy gazdasági-pénzügyi szakember e tudományok ismerete nélkül semmit sem ér. Emellett megszervezzük az emelt szintű nyelvi képzést is, mely elsősorban a magyar szaknyelvre vonatkozik, valamint felkínáltuk a szerb nyelvi kommunikációs készségfejlesztést is, mely a szülőföldön való boldoguláshoz fontos. A második pillér a gazdasági és a pénzügyi kultúra terjesztése a köztudatban. Ennek szellemében került sor a tavasszal a közgazdászpalánta-versenyre, mellyel a környék felső tagozatos általános iskolásait szólítottuk meg, a negyedik osztályos diáklányaink pedig az üzleti ötleteikről tartottak előadásokat, például a zentai női vállalkozók fórumán is. Már az általános iskolától kiemelt jelentőségűnek gondoljuk a pénzügyi kultúra népszerűsítését, mert tanúi lehettünk annak, hogy a különféle hitelkonstrukciók és más hasonló ügyletek miatt otthonok vesztek el, illetve családok mentek tönkre. Úgy véljük, az egyik küldetésünk az, hogy a környéken és a közösségben felhívjuk a figyelmet a pénzügyi kultúra fejlesztésére. A szakkollégiumi rendszerünk harmadik pillére a tanulmányi utak szervezése — így jutottunk el a magyar kormány Nemzeti Fejlesztési Minisztériumának terméktesztelő laborjaiba és a Szerb Nemzeti Bankba is. Még egy látogatást tervezünk a Magyar Nemzeti Bankba és az Eaton energetikai vállalat budapesti üzleti szolgáltató központjába. Ezeket a költségeket teljes egészében a PADOC Alapítvány finanszírozza.


A Genius konferencia részvevői

Az igazgató úr azt is hangsúlyozta, hogy első külhoni és egyetlen vajdasági iskolaként intézménye a magyarországi Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól megkapta A fogyasztói tudatosságra nevelő iskola címet.

— Az MNT jóvoltából középiskolánk tanboltjába teljesen új felszerelést vásárolhattunk, valamint ettől a tanévtől vettük használatba azt a tanirodát is, amelyet szintén az MNT segítségével pályáztunk meg. Az intézményünkben 110 három évnél fiatalabb asztali számítógép található, melyekre nagy szükségünk van, hiszen a diákok a tanórák nagy részét mellettük töltik. A technikai felszereltségünk és a szellemi munka minősége alapján bizton állíthatjuk, hogy Vajdaság egyik legjobb közgazdasági iskolája vagyunk. Magyar nyelven a gazdasági tudományokhoz kapcsolódó témákban a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában folyik a legcélravezetőbb munka. A tanulóink olyan tudást szerezhetnek, amellyel a mai közgazdász-menedzser réteg részévé válhatnak. Ezzel járulunk hozzá a határokon átnyúló szerb—magyar gazdasági kapcsolatokhoz szükséges emberi erőforrás kineveléséhez — emelte ki ismertetőjében Tóth Kornél.


A díjazott diákok a zentai önkormányzatban


A Szerb Nemzeti Bankban

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai számos versenyen vesznek részt, melyekről általában díjakkal térnek haza.

A Gecse Szuzi, Szalai Ferenc és Könyves Sára alkotta csapat első helyezést ért el a Szent István Egyetem zentai kihelyezett tagozata által szervezett agrárinnovációs versenyen. A megmérettetésen 27 csapat indult, a fiatalok pedig olyan üzleti terveket, ötleteket dolgoztak fel, amelyek érdekesek lehetnek a régióban élő vállalkozók számára.

A köztársasági magyarnyelv- és irodalomversenyen Kószó Emília a második helyen végzett, a győri Kazinczy-versenyen pedig Gója Henrietta vett részt.

Bűn Rudolf a negyedik helyet szerezte meg a Kolozsváron megtartott Pénzmágnes elnevezésű versenyen, Bűn Tamás és csapata pedig ezüstérmes lett a PénzSztár vetélkedő szegedi regionális döntőjén.

Fehér Tamás és Juhász Katalin a Genius konferencián a legjobbnak bizonyultak — kétszáz észak-bácskai vállalkozásban vizsgálták meg, hogyan állnak hozzá az online felületekhez —, a diákmenedzsment-bajnokságon a második, a fogyasztóvédelmi versenyen pedig megosztott első helyezés jutott nekik.

Božin Vladimir és csapata második lett az Országos Diákvállalati Kiállításon, Koliger Maxwell és Tóth Leontina pedig a TUDOK konferencia székesfehérvári döntőjén képviselte az intézményt.

A 2017/2018-as tanévben 30-30 tanuló iratkozhat be a négyéves, magyar nyelven induló kereskedelmi és szolgáltatási ügynök, valamint a pénzforgalmi ügyintéző szakra. Mint megtudtuk, a középiskola népszerűsége töretlen, a diákok elsősorban Zentáról és a környező községekből jelentkeznek, illetve egyre többen érkeznek a bánsági szórványból is. A továbbtanulás szempontjából szerencsés körülménynek számít, hogy a hallgatók a szabadkai közgazdasági karon a vizsgák egyharmadát magyar nyelven tehetik le, éppen ezért a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában érettségizettek több mint hatvan százaléka választja az itthoni felsőfokú képzést.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..