home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A láthatatlan lövedék
Tomek Viktor
2008.08.13.
LXIII. évf. 33. szám
A láthatatlan lövedék

Az összetört cégtáblaA temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület több évtizedes múltra tekint vissza. Az egyesületben több szakcsoportban mintegy 150 fiatal és 80 felnőtt tevékenykedik. Népitánc-csoporttal, citerásokkal, moderntánccsoporttal és férfikórussal is rendelkezik a művel...

Az összetört cégtábla

A temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület több évtizedes múltra tekint vissza. Az egyesületben több szakcsoportban mintegy 150 fiatal és 80 felnőtt tevékenykedik. Népitánc-csoporttal, citerásokkal, moderntánccsoporttal és férfikórussal is rendelkezik a művelődési egyesület. Egész héten folyik a munka. Az egyesület épülete Temerin központjában, a Petőfi Sándor utcában található. Pillanatnyilag persze nyári szünidőn vannak a gyerekek, a foglalkozások többsége elmarad. Nagy Sándor, az egyesület elnöke még nem tudja felbecsülni azt a kárt, amit a sorozatos atrocitások okoztak. Az épületet hónapok óta sorozatosan, ismeretlen tettesek megrongálják. A legutóbbi eset különös figyelmet érdemel. Hogy nem keletkezett személyi sérülés, az csak a véletlennek köszönhető. A temerini magyarság megfélemlítse évek óta tart.
- A kilencvenes évek végén törték be először az épület üvegfalát. Valakiknek nem tetszett a belülről kiszűrődő magyar zene. Három évvel ezelőtt a cégtáblánkat zúzták szét, azóta is úgy áll. Szándékosan nem javíttattuk meg, egyszerűen azért, hogy felhívjuk rá az illetékesek figyelmét. Nemrég helyeztünk fel ideiglenesen egy új táblát, ez már olyan anyagból készült, amit reményeink szerint nem tudnak majd összetörni - mondja Nagy Sándor. - Az incidensek általában este történnek, hiszen a nappali forgalom az elkövetőket visszatartja. Az elnök megjegyzi, hogy rendszeresen kapnak fenyegető telefonhívásokat, az egyesület falát pedig gyakran összefirkálják.
- Az utóbbi három hónapban minden hónapra jutott valami. Késő este berúgták az ajtót, megrongálták a bejáratunkat. Előtte hoztuk rendbe. Egy lábnyomot határozottan fel lehetett ismerni. Nem javíttattuk meg az ajtót. A rendőrök lefényképezték, de a helyszínelés óta nem történt semmi. Mi várjuk a ,,nyomozás'' eredményét, s azt, hogy az elkövető szanálja a kárt.
A rendőrség minden egyes incidens kapcsán azt állította, hogy a közelben levő kisvendéglők ittas látogatói az elkövetők, vagyis az indíték az alkohol, és nem a nemzeti hovatartozás, nacionalizmus. A Szirmai Károly MME épületében működik a Lukijan Mušicki központ is (nem magyar egyesület), több helyiséget közösen használnak, de vannak olyan részei az objektumnak, amelyet csak az egyik egyesület használhat. A legutóbbi rendezvényük során az egyesület belső helyiségeit károsították meg. Az egyik lezárt öltöző ajtaját rúgták be. Ebben az esetben nem kérték a rendőrség segítségét, a két egyesület elnöke megegyezett, s szanálták a kárt.
Az azonban, ami július 19-én, a falu ünnepének előestéjén történt, minden eddigit fölülmúlt. A színházteremben a néptánccsoport és a Magyarországról érkezett vendég együttes közös műsorára került sor. A műsor után, amikor a vendéglátók a vendégeket kísérték ki, egy lövedék csapódott a bejárati ajtó melletti üvegfalba, centiméterekkel a vendégek feje fölött. Hihetetlen erővel ütötte át az üvegfalat, szabályos lyukat fúrva abba.
- Az egyik fiú közvetlenül az eset után megjegyezte, hogy úgy érezte, mintha valami elsüvített volna a feje fölött. Próbáltuk megtalálni a lövedéket, de nem sikerült. Megjegyzem: lőfegyverdördülést nem hallott senki, de félreérthetetlen a szándék, amellyel a lövedéket az egyesületre irányították. Kihívtuk a rendőrséget. A rend őrei adatokat gyűjtöttek, fegyverszakértő nem érkezett, noha véleményem szerint kívánatos lett volna. Később tudtam meg, hogy a rendőrség még feljelentést sem tett, holott a helyszínelők ígéretet tettek rá.
Az egyesület elnöke elmondja, hogy a jogászaikkal arra az elhatározásra jutottak, hogy ők maguk tesznek feljelentést ismeretlen elkövető vagy elkövetők ellen. Talán ebben az esetben kiküldenek egy szakértőt, aki meg tudja majd állapítani, hogy milyen lövedékről és lőfegyverről van szó. Egy közleményt is kiadtak, amelyben mélységesen elítélik az egyesületet ért támadást, és arra kérnek mindenkit, hogy álljon melléjük, tiltakozzanak velük együtt, valamint kérik a községi képviselő-testületet, hogy erélyesen ítélje el a történteket. A rendőrségtől pedig azt követelik, hogy a támadást ne jelentéktelen ,,kósza kavics'-nak tulajdonítsa, hanem az ügy súlyával összhangban tegyen meg mindent a tettesek felkutatására és megbüntetésére. Nagy Sándor úgy véli, hogy a művelődési egyesületet ért sorozatos atrocitásoknak elejét kell venni, addig még személyi sérülés nem történik. A legutóbbi eset nagyon elkeserítő, hiszen csak a véletlennek köszönhető az, hogy életveszélyes sérülést nem szenvedett senki sem. Temerinbe új hatalmi struktúra jött létre, a polgármester Guszton András lett, aki a Magyar Koalíció soraiból való. Nagy Sándor bízik abban, hogy az új vezetés tesz majd valamit a közbiztonság javítása érdekében.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..