home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A közösség szolgálatában
Tóth Tibor
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám
A közösség szolgálatában

November 14-én Csantavéren Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Vörös Róbert, a Mendicus Művészeti Központ elnöke és Pintér Magdolna, a Mendicus MK alelnöke átadták rendeltetésének a felújított színháztermet, majd ft. Utcai Róbert plébános megáldotta az épületet.

Ezután a Mendicus MK szervezésében sor került az első rendezvényre, a III. Szárazfa Lelke elnevezésű tamburafesztiválra a zsúfolásig megtelt, gyönyörű teremben.

A magyar himnusz elhangzása után elsőként Földi Márta, a csantavéri helyi közösség elnöke köszöntötte a közönséget. Örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után a terem újra megtelt élettel, és az épület ismét visszanyerhette kultúra- és közösségmegtartó funkcióját.

— Ez azonban még csak a kezdet, mivel a szép épületet meg kell tölteni tartalommal. A jövőt illetően van még mit tennünk, sok munka vár ránk. Hogy ennek az ünnepélyes pillanatnak a részesei lehetünk, abban kiemelkedő szerepe van a VMSZ-nek, Pásztor István elnökkel az élen, a VMSZ szabadkai városi szervezetének és a VMSZ-es városvezetőségnek — emelte ki Földi.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere elmondta: amikor elkezdték a beruházást, sokan megkérdezték, miért éppen Csantavérre irányítanak ennyi eszközt.

— A VMSZ és az önkormányzat is kitartott amellett, hogy a kültéri településeket is hatványozottan és hatékonyabban kell támogatni, hiszen tennivaló van bőven. A beruházás megvalósult, ígéretünket betartottuk, a csantavérieknek olyan színházépületük van, ahol a művelődési életet gazdagíthatják és erősíthetik. A színházterem minden csantavérié. Jó gazda módjára bánjanak vele, hiszen a beruházásra önökért került sor, és önök kell hogy gondoskodjanak róla, vigyázzanak rá — mondta Maglai.

Pásztor István, a VMSZ elnöke kiemelte, hogy a színházterem korábban olyan rendezvénysorozatoknak adott otthont, amelyeken generációk nőttek fel.

— Ezért teljesen természetes, hogy azok, akik úgy élik meg önmagukat pártként és közösségvezetőként, hogy az értékőrzést és -teremtést elsődleges feladatuknak tartják, nem tehettek mást — bármennyire szűk is a pénzügyi mozgástér —, a színházépület felújítása mellett döntöttek. A több mint 20 millió dinár értékű felújítás nem az épület, hanem a csantavéri polgárok miatt fontos. Az épület falain belül teremtődik meg a feltétele annak, hogy a csantavériek értéket teremtsenek. Egy olyan közösségi teret újítottunk fel, hoztunk létre, ahol pezsgő kulturális élet kezdődhet meg. A csantavéri színház felújítása jó példa arra, hogy ha tudjuk, mit akarunk, hogyan juthatunk el a célig, ha közösen, egymást segítve tesszük ezt, akkor bármilyen nehéz körülmények között is, de sikerrel járhatunk — mondta Pásztor, majd megnyitotta a III. Szárazfa Lelke tamburafesztivált.

A program a helybeli Hunyadi János Általános Iskola Rügyecskék néptánccsoportjának fellépésével kezdődött, majd színpadra léptek a tamburazenekarok: a helyi Mendicus, a bácsfeketehegyi Csalogány és az Árvalányhaj, a zentai Sarkantyú, a kevi Jóbarátok, az adai Czéczó Banda, a zentagunarasi Petro Kuzmjak, a nagykikindai Kurunci, az adai Kócos, a szabadkai Juhász Zenekar, valamint a tornyosi Ady Endre ME tamburazenekara és asszonykórusa. A közönség szűnni nem akaró vastapsa jelezte, hogy Csantavéren sokan igénylik a színvonalas művelődési programokat, melyeknek a színházterem kiváló otthont nyújt majd a jövőben.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..