home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A kitartó és odaadó munkáért
Tóth Tibor
2017.10.05.
LXXII. évf. 40. szám
A kitartó és odaadó munkáért

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke három kiemelkedő vajdasági magyar személyt a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesített

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke három kiemelkedő vajdasági magyar személyt, dr. Csáky Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanárt, dr. Nagy Imre egyetemi tanárt, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnökét és ft. Verebélyi Árpád főesperest, a Doroszlói Szentkút kegyhely igazgatóját a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesítette, melyet a díjazottak dr. Babity Jánostól, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzuljától vehettek át.

Dr. Csáky Sörös Piroska 1938-ban született Óbecsén. Gimnáziumi éveit szülővárosában töltötte, majd tanulmányait az Újvidéki BTK Magyar Tanszékén folytatta. Könyvtárosi szakvizsgát Belgrádban tett, majd a posztgraduális képzést Budapesten, az ELTE Könyvtártudományi Tanszékén folytatta. Nyugdíjasként az újvidéki Petőfi Sándor MMK elnökségének tagja, jelenleg a hatvanéves Forum Könyvkiadó adattárán dolgozik. A kitüntetést a vajdasági magyar közösség kulturális életének alakítása és szellemi örökségének kutatása terén végzett több évtizedes munkája elismeréseként kapta.

— Szerencsés vagyok, mert mindig azt csináltam, amit szerettem. Könyvek között éltem, gyerekekkel dolgoztam, a fiatal kutatókat vezettem be a tudomány szép világába. A könyvekben, ha tud bánni velük, bárki megtalálhatja a számára szükséges információkat. A tudás mindenki előtt nyitva áll, csak okosan kell élni vele.

Dr. Nagy Imre 1954-ben született Újvidéken. Az Újvidéki Egyetem Földrajz Tanszékén szerzett oklevelet 1978-ban. Doktori értekezését 1990-ben védte meg a Belgrádi Egyetem Földrajztudományi Karán. Magyarországon a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Kutatóintézetének tudományos munkatársa lett. 2009-től a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense, 2010 óta az Újvidéki Egyetem Természettudományi-Matematikai Kara Földrajzi Intézetében egyetemi tanár. Területfejlesztési szakértőként a vajdasági magyar közösség terület- és gazdaságfejlesztési stratégiáját dolgozta ki, majd az ezt megvalósító Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke lett. Dr. Nagy Imre a vajdasági magyar közösség terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájának kidolgozása és megvalósítása terén végzett magas színvonalú munkája elismeréseként részesült a kitüntetésben.

— A díj egy kicsit korán jött, és meg is lep, mivel a Prosperitati Alapítvánnyal megkezdett tevékenységet még nem fejeztük be. Huszonnégy évnyi területfejlesztésben eltöltött munka eredményeként jutottam el eddig, és mindig a csapatmunkáé volt a főszerep. Egy nagyon jó, fiatal, vajdasági csapattal elkészítettük a fejlesztési koncepciót, mely a Prosperitati Alapítvány tevékenységének alapja. A fejlesztés most is tart, a ciklus még nem fejeződött be — mondta Nagy Imre.

Vitéz főtisztelendő Verebélyi Árpád esperesplébános, kegyhelyigazgató, referens 1979-ben született Temerinben. A szabadkai Paulinumban szerzett oklevelet, majd tanulmányait a Szegedi Konzervatóriumban és a Hittudományi Főiskolán folytatta. 2005-ben szentelték pappá. Egy év múlva Doroszló és Gombos plébániakormányzójává nevezték ki. Az összefogásnak és a támogatásoknak köszönhetően felújították a doroszlói és a gombosi plébániát, valamint felépült az Egyházmegyei Ifjúsági és Pasztorális Központ is. Ft. Verebélyi Árpád a nyugat-bácskai katolikus hívek szolgálata mellett a vajdasági magyar fiatalok anyanyelvű hit- és közösségi életét is gazdagító áldozatos munkája, valamint a doroszlói kegyhely felújítása és bővítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést.

— Nyugat-Bácskában a legfontosabb együtt dolgozni, illetve megpróbálni olyan dolgokat létrehozni, amelyeket néha a tömbmagyarság körében is nehéz elérni. A kitüntetést személyemnek címezték, de mindazoknak szól, akikkel együtt dolgozunk annak a közös útnak a megtalálása érdekében, amellyel a régiónak és az egész délvidéki magyarságnak értékeket tudunk felmutatni — nyilatkozta Verebélyi Árpád.


A kitüntetettek (balról jobbra): ft. Verebélyi Árpád, dr. Nagy Imre és dr. Csáky S. Piroska dr. Babity János főkonzullal (Szabó Attila felvételei)

Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja méltatta a kitüntettek munkáját, majd az ünnepség állófogadással ért véget.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..