home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A CUCI-MUCI és a munkanélküliség
Józó Mónika
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
A CUCI-MUCI és a munkanélküliség

Európai uniós projektum Adán — A fiatalokat érintő munkanélküliség volt a központi témája az adai IFIX Ifjúsági Szervezet és a dombrádi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat nemzetközi ifjúsági csereprogramjának, melyet szeptember 5-e és 14-e között rendeztek meg Adán.



Az Európai Unió Erasmus+ pályázatán sikerrel szereplő munkanélküli ifjúsági közösségek aktivitásával, tényezőivel és fő gondjaival foglalkozó aCtUalities, CIrcumstances and the Main problems of Unemployed youth CommunitIes elnevezésű, azaz rövidítve CUCI-MUCI-program révén négy ország harminckét fiatalja tölthetett együtt néhány napot, s ez alatt az idő alatt közös foglalkozások, műhelymunkák és beszélgetések során igyekeztek megoldást találni a fiatalokat érintő munkanélküliségre.

Mikusák István, a program nemzetközi koordinátora elmondta, hogy a pályázat egy nagyon súlyos és fontos — egész Európát érintő — gondot dolgoz fel.

— Úgy gondoltuk, hogy ez a vicces, fülbemászó rövidítés, vagyis a CUCI-MUCI segíteni fog abban, hogy eredményeink híre könnyebben eljusson a fiatalokhoz — Adán, Szerbiában és talán egész Európában. A spanyol, olasz, magyar és szerb fiatalok a helyben megtartott csoportfoglalkozásokon kívül Szabadkára is ellátogattak. Ott a Foglalkoztatási Hivatal illetékesétől részletes tájékoztatást kaptak a szerbiai fiatalok elhelyezkedési nehézségeiről. A program része volt továbbá az a Tisza-parti piknik, amely során halászlét készítettek, és megismertették velük Ada nevezetességeit is. Pénteken az IFIX nagytermében kiállítottuk a program részvevőinek munkáit, délután pedig a témával kapcsolatban járdarajzot készítettünk — nyilatkozta Mikusák István.

— Igyekeztünk a részvevők kedvében járni, és olyan foglalkozásokat szerveztünk nekik, amelyek révén nemcsak egymást, hanem önmagukat is jobban megismerhették — magyarázta Pejity Szasa, a program koordinátora. — Az Adán eltöltött néhány nap alatt a fiatalok megtudták, hogyan kell felkészülni egy állásinterjúra, szituációs játékokon vettek részt, és a pályázatírás rejtelmeibe is betekinthettek. Minden nap végén interkulturális estet tartottunk, megkóstolhattuk a különféle nemzetek jellegzetes ételeit.

A program zárórendezvényén jelen volt Marko Adamović, a községi Ifjúsági, Sport- és Turisztikai Bizottság tagja, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság munkatársa. Szerinte az a program jelentősége, hogy különböző területekről és kulturális környezetből érkező fiatalokat össze tudta hozni, akik együttműködtek és együtt tudtak gondolkodni. Fontos, hogy maguk próbálnak változtatni a helyzetükön, s együtt próbálnak megoldást találni a gondjukra.

A részvevők, mint elmondták, igazán jól érezték magukat Adán. Ez a környezet számukra teljesen más, mint amilyet otthon megszokhattak. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a fiatalok — legyen szó Spanyolországról, Olaszországról, Magyarországról vagy Szerbiáról — hasonló gondokkal küszködnek. Munkát találni, munkába állni sehol sem könnyű, de ha kezükbe veszik a sorsukat, pályázatok és nemzetközi kapcsolatok segítségével megoldást találhatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..