home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
25 millió sportra
Tóth Tibor
2019.02.21.
LXXIV. évf. 7. szám
25 millió sportra

A zentai sportélet az elmúlt évben sem szűkölködött kiváló eredményekben.

A nemzetközi sikerek mellett a zentai sportolók hazai porondon is maradandót alkottak, hiszen többek között a birkózók, a kajakozók, az atléták és a kick-box versenyzők is kiváló eredményekkel örvendeztették meg a sportkedvelőket. A zentai sport elmúlt évéről és a 2019-re vonatkozó tervekről Szegedinszki Igorral, a Zenta Községi Sportszövetség titkárával beszélgettem.

— 2018 is a zentai sportolók sikeres szerepléséről marad emlékezetes. Azoknak a zentai származású sportolóknak a legemlékezetesebbek az eredményei, akik nem zentai egyesületben sportolnak. Az egyik legkiemelkedőbb siker Nemes Viktor nevéhez fűződik, aki a budapesti birkózó-világbajnokságon bronzérmet nyert. Györe László bejutott az ATP-világranglista első száz teniszezője közé, megnyerte a milánói Challenger-tornát, több Grand Slam-tornán vett részt, és szépen halad előre a világranglistán. Nemanja Nikolić ugyancsak jó évet tudhat maga mögött az amerikai profi labdarúgóligában. Úszásban Szabó Szebasztián kiváló eredményekkel zárta a 2018. évet, és potenciális jelölt a tokiói olimpiára. Bízunk benne, hogy a japán fővárosban zentai színekben szerepel majd. Világos Adriana tizennégy éves kora ellenére a Nemzetközi Atlétikai Szövetség U18-as világranglistáját a 3. helyen zárta gerelyhajításban, tehát a három évvel idősebbek közt is megállta a helyét. Fiatal kora miatt világversenyeken még nem vehet részt, viszont hamarosan erre is sor kerülhet, és akkor nemcsak a korosztályos világcsúcsok forognak majd veszélyben, hanem a korosztályos világbajnoki érmek is remélhetőleg az ő nyakába kerülnek. Január elején a felnőttválogatottal spliti edzőtáborban vett részt, és nagyon sok tapasztalatot gyűjtött. Fiatal birkózóink közül Katona Ádám a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon lépett szőnyegre, Mario Vuković a serdülő-Eb-n szerepelt, tehát mindig van valaki, aki évről évre hozza a kiváló eredményeket. Ki kell emelnünk a serdülőcsapatot, mely az elmúlt évben összesen tizenkilenc érmet nyert. A fiatalokkal Zörgő László foglalkozik, akit 2018-ban az év edzőjének választottak. A kick-box versenyzőink közül Bajić Halasi Évát és Kéri Valentinát emelném ki, hiszen ők a nemzetközi színtéren is szépen szerepeltek. Ők ketten a klub legkiemelkedőbb tagjai, de mellettük több fiatal tehetség is megmutatta oroszlánkörmeit az országos bajnokságon. Kajakozóink szintén hozták a tőlük várt kiváló eredményeket. Barta Éva a korosztályos Európa-bajnokságon döntőt evezett, a világbajnokságon pedig megnyerte a B döntőt. Fehér Csaba irányításával jó kis csapat állt össze, mely az elkövetkező években is szép sikereket érhet el.


Szegedinszki Igor

* Csapatsportágak tekintetében milyen volt 2018?

— A Zenta Labdarúgóklub serdülői a 2017/18-as idényben megnyerték saját ligájukat, a vízilabdázó lányok pedig a 4. helyen zárták a szerbiai országos bajnokságot. Egyes sportágakban, így a vízilabdázóknál is változó teljesítményt lehet felfedezni. A lányok éveken át a bajnoki címért küzdöttek, általában a második helyen végeztek, most viszont egy kicsit gyengébb a csapat, hiszen sok lány egyetemre jár, néhányan pedig abbahagyták pályafutásukat. A munka azonban rendületlenül folyik tovább, úgyhogy a hullámzó játék minden bizonnyal hamarosan a múlté lesz. A kézilabdaklub sok játékossal büszkélkedhet, több korosztályos csapattal játszanak a megfelelő versenyfokozatokban. A sportcsarnok megnyitása óta, főleg létszám tekintetében, fellendülőben van a sportág. Rájuk is igaz az, ami a vízipólósokra: a legtehetségesebb játékosokat a jobb feltételeket nyújtó egyesületek már fiatalon elviszik. Kisváros vagyunk, klubjaink egyelőre nevelő egyesületek szintjén működnek. A több mint tíz országos csapatbajnoki címet birtokló asztaliteniszklub legjobb játékosait más egyesületekbe igazolták, nagyobb városokban tanulnak tovább, így ott folytatják pályafutásukat. A hullámvölgy náluk is elkerülhetetlen, a klub azonban próbál talpra állni. Tagokat toboroz, fiúcsapat is játszik a megfelelő rangfokozatban. Reméljük, hogy újabb tehetségek feltűnésével a sikersorozat tovább folytatódik.

* Hány sportklubot számlál a sportszövetség?

— Pillanatnyilag harminckét klub tagja a zentai sportszövetségnek. Ez a szám minden bizonnyal bővülni fog, mivel néhány egyesület tavaly kezdte meg működését. A bejegyeztetési folyamatot elindították, és ha minden feltételnek megfelelnek, akkor teljes jogú tagjai lehetnek a szövetségnek.

* Minden évben nagy hangsúlyt helyeztek az iskolai és a szabadidősportra.

— A Sport Mindenkinek Egyesület tavaly is megtartotta hagyományos rendezvényeit. Újfent nagy sikert aratott a zentai Strandnap, melynek során különféle strandjátékokban mérhették össze ügyességüket a résztvevők. Emellett az egyesület a picigen-világbajnokságot is támogatta, mely eseményt a zentaiak szerényen világbajnokságnak neveztek el, hiszen ezt a játékot nálunk más szabályok szerint játsszák, mint máshol. Az egyesület támogatja a zentai sportolók munkásolimpiára való utazási költségeit, és a felszerelésükről is gondoskodik. Zenta eddig kétszer pályázott a munkásolimpia megrendezésére, de mindkétszer alulmaradt. Nem tudjuk, hogy az önkormányzat a jövőben szeretne-e pályázni, de ha igen, akkor ezt a sportszövetség támogatná, ahogyan ezt az elmúlt két alkalommal is tettük. Városunkban minden feltétel megvan egy ilyen rangos sportesemény megszervezéséhez. Iskolai sportolóink közül a szertornászok több országos bajnoki címmel büszkélkedhetnek, ezenkívül az atléták és az úszók is sikeresek voltak. Labdajátékokban egy bizonyos pontig mindig eljutunk, a nagy eredmény azonban még várat magára. Nagykikindához tartozunk, és a körzeti bajnokságnak állandóan a bánáti város ad otthont. Nem is kell mondanom, hogy a hazai pálya előnye szinte mindig hozzásegít bennünket a jobb eredményhez. Mi is szeretnénk megszervezni a körzeti bajnokságot, de eddig még nem jártunk sikerrel.

* A költségvetésből az idén mennyit különítettek el sportra?

— A községi képviselő-testület 2018. december 28-ai döntése értelmében a sportra szánt összeg az idén 25 420 000 dinár lesz. Ebben a sportszövetség és a sportegyesületek támogatása, az ösztöndíjak, a sportobjektumok rezsiköltségének kifizetése és a legjelentősebb zentai sportrendezvények támogatása is beletartozik.

* Mennyi sportolót részesítetek ösztöndíjban 2019-ben?

— A szabályzat szerint tizenegy válogatott sportolónak jár ez a fajta anyagi támogatás. Több egyéni sportág képviselői lesznek a listán, de a legeredményesebb csapatsportágaink közül is egy-egy játékos helyet kap rajta.

* Milyen jelentősebb beruházásokra került sor a sportinfrastruktúra terén?

— A magyar állam támogatásával, a topolyai labdarúgó-akadémia által kiépült az öntözőrendszer, felújították és befestették az épületet, a lelátón egy VIP-szektor létesült. Emellett renoválták az öltözőket, a mellékhelyiségeket, tehát a stadion és a labdarúgópálya jelentős része megújult. Az idén egy műfüves pálya létesül a főépület melletti területen. Az atlétikai pálya és a medence felújítása azonban még várat magára. Elkészültek a kivitelezési tervek, a többi az anyagi eszközöktől függ.

* Milyen tervei vannak a sportszövetségnek erre az esztendőre?

— Az idén is megrendezzük a Sportválasztó Napot, mely évről évre egyre nagyobb sikert arat. A kluboktól csak pozitív visszajelzést kaptunk, hiszen a bemutató után egyre több gyerek kapcsolódott be valamelyik egyesület munkájába.

* A sportcsarnok koordinátori szerepét is betöltöd. Milyen sportesemények várhatóak a közeljövőben?

— Eddig két klub foglalt le időpontot. Júniusban nemzetközi mazsorett-találkozó lesz a sportcsarnokban mintegy négyszáz résztvevővel, valamint az idén is megtartjuk a Zentai Csata elnevezésű sakkversenyt. A téli időszakban utánpótlás-labdarúgótornákat, majd a tavaszi idény kezdetével bajnoki kézilabda- és kosárlabda-mérkőzéseket tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve az idén sem marad el a Nikola Vukov-birkózóemlékverseny.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..