home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Útravaló kismamáknak (1.)
BALÁZS VATAŠČIN Emese gyógytornász, dúla, jógaoktató
2015.02.07.
LXX. évf. 5. szám
Útravaló kismamáknak (1.)

Az első, illetve talán a legfontosabb a várandósság alatt, hogy a tested és a lelked egyensúlyba hozd. Ebben a cikksorozatban megpróbálok több oldalról rávilágítani erre az egyensúlyra. Különféle módszerekről, elvek ismertetéséről, gyakorlati tanácsokról lesz szó, melyek a harmóniára való törekvés rögös útján segíthetnek neked, kedves kismama, aki babádra várva egy csodálatos utazáson veszel most részt.

A várandósság a szellemi gyarapodás kimeríthetetlen lehetőségeit hordozza magában, számos testi változással kell szembenézned, miközben életed legintenzívebb önismereti és személyiségfejlesztő tréningjén veszel részt. Minden, amit magadért és a kisbabádért teszel, és minden, ami veled történik ez idő alatt, felkészít a szülésre és az anyaságra. Bátorság, türelem, nyitottság, (ön)bizalom — ezek lesznek a legjobb tanácsadóid ezen az úton. Vedd magad körül támogatással, szeretettel, engedd el a félelmeidet, és élvezd az áldott állapot minden napját — még akkor is, ha nehézségeket állít eléd, hiszen a kihívások tesznek bennünket harcos, erős jellemmé. Meg kell tanulnod döntéseket hozni, és vállalni értük a felelősséget, hiszen a kisbaba világrajövetele után a szülőség is a folyamatos döntésekről, a felelősséggel járó tettekről, a (fel)vállalásról szól. A várandósság és a szülés nem a külvilágban történik, hanem belül, a lelkedben, a tested minden porcikájában, a méhed biztonságot adó melegében. Te vagy az, aki ebben a folyamatban irányítod és megéled a dolgokat. Te és a fejlődő kisbabád, akik Egy Egészet alkottok. Szeresd és becsüld meg magad, mert megérdemled!

HARMÓNIÁBAN A TESTEDDEL

A test a lélek otthona — tartják a bölcsek. A tested most a fejlődő kisbabád otthona is. Gondoskodj tehát a megfelelő táplálék- és folyadékbevitelről, a megfelelő testmozgásról, és nem utolsósorban tápláld azokat a lelki és tudati folyamatokat, amelyek végigkísérnek a kilenc hónap alatt.

Életmód

Ahogyan számos környezeti hatás, úgy az anyai viselkedés is befolyásolja az örökölt információk érvényesülését. Ezt a tudomány epigenetikának (gének feletti hatásnak) nevezi. Epigenetikai faktor: az anya-magzat viszony, az anyai táplálkozás, az anyaistressz-szint, a hormonhatások, a gyógyszerek és táplálékkiegészítők, az anya társas kapcsolatainak jellege és a fizikai aktivitás. Jó hír, hogy tudatos életmóddal mindegyik felsorolt tényezőre lehet hatni. A kismamajóga például bizonyítottan csökkenti az anyaistressz-szintet, javítja a kismamák életminőségét és társas kapcsolatait (Curtis-Weinrib-Katz — Systematic Review of Yoga for Pregnant Women: Current Status and Future Directions). A partneri kapcsolat ápolása, az egymás iránti nyitottság jó alap az új család kialakulásához, kiegyensúlyozott táplálkozással és testmozgással pedig gondoskodhatsz babád számára az egészséges életkezdésről.

„Harmóniában vagyok a környezetemmel, egészségesen táplálkozom, s így nevelek életerős kisbabát a méhemben”

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, de mégis mit jelent egészségesen táplálkozni? A teljesség igénye nélkül a legfontosabb elveket sorolom fel, de ez a téma további tájékozódást is megérdemel . A táplálkozási szokásaid is, mint sok minden más a babavárás témakörében, egyéni igények és meggyőződés szerint kell, hogy kialakuljanak. Fontos, hogy tájékozott legyél, és ismerd el, ha az eddigi szokásaidban akad kivetnivaló. Változtass bátran! Erre is kitűnő időszak a babavárás. Lehetőleg bio eredetű, de semmiképpen sem nagyiparilag előállított élelmiszert fogyassz, sok nyers zöldséget és gyümölcsöt, valamint megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét, vitamint (a legfontosabbak az A-, B-, C-, D-, E-, K-vitamin és a folsav), ásványi anyagot (például vasat és cinket), nyomelemet (szelént, magnéziumot, kalciumot, jódot), telítetlen zsírsavat (különösen ómega-3-at), s mindezt lehetőleg természetes forrásból. Kerüld a finomított élelmiszerek bevitelét, a csokoládét és a péksüteményeket, helyettük a teljes kiőrlésű alapanyagból készült élelmiszereket és az édes gyümölcsöket részesítsd előnyben. Magas rosttartalmú ételeket nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert a szakemberek szerint egészségesebbek, mint finomított társaik, hanem mert általuk a nem kívánt testsúlygyarapodás veszélye és az aranyér kialakulásának kockázata is csökkenthető. Naponta többször egyél kevesebbet. Nem igaz, hogy két ember helyett kell enned! Inkább lélegezned kell(ene) két ember helyett (de erről majd egy későbbi alkalommal bővebben is szólunk). Ha vegetáriánus vagy, akkor sem kell lemondanod az elveidről, csak oda kell figyelned a megfelelő és a változatos étrendre. Fogyassz sok olajos magvat és hüvelyest. A fehérjében, vitaminban (főleg E-vitaminban) gazdag ételek hozzájárulnak a gát épségének megőrzéséhez, és rugalmasabbá, ellenállóbbá teszik a szöveteket. Ne feledkezz meg a kellő mennyiségű folyadék beviteléről sem! A legjobb a tiszta víz, a frissen facsart gyümölcs- és zöldséglé, illetve hasznos lehet a gyógytea is. Hallgass az ösztöneidre! Azok az anyák, akik több gyermeket szültek, már tudják, hogy minden várandósságuk más. Bizonyos ételek és ízek, melyek az egyik terhesség idején jólestek, a másik esetében akár undort is okozhatnak. Tehát az egészség érdekében nincsenek szabályok, csak általános elvek.

„Erős és hajlékony testemben egészséges kisbabát növesztek”

A táplálkozás mellett a helyes testmozgással és a testkultúrával tehetünk a legtöbbet a saját és a kisbabánk fizikai egészségéért. Civilizált világunkban még inkább fontos a tudatos testkultúra elsajátítása, különösképpen olyan kiemelt életszakaszokban, mint amilyen a babavárás. Gondoltad volna, hogy a baba helyes beilleszkedésére, a szülés kimenetelére és a gyerekágyi időszak alatt a test regenerálódására is nagymértékben hat az anyai testtartás, illetve a testmozgás a várandósság alatt? Rendszeres testmozgással elejét vehetjük a várandóssággal járó kellemetlenségeknek, mint amilyen a hát- és a derékfájás, a láb visszeressége, a végtagok vizesedése, valamint a rossz közérzet — beleértve a levertséget és a feszült hangulatot. Csökkenthető, illetve megelőzhető a vizeletinkontinencia és az aranyér kialakulása. Terhességi cukorbetegség esetén ritkábban van szükség inzulinterápiára. Rendszeres testmozgással növekszik a test tudatossága, javul a kondíció, ami megkönnyíti a vajúdást és a szülést. Több összefoglaló tanulmány is megállapította, hogy a fizikai aktivitás jó hatással van a várandós nőkre, és a rendszeres testmozgás nem hozható összefüggésbe az újszülöttet érintő kockázati tényezőkkel.

Három alapelvet említhetnék, melyek fizikai tekintetben támogatják a várandósságot: az egyensúly, a gravitáció és a mozgás. A következő héten ezeket az alapelveket részletezem.

(Folytatjuk)


Olvassa el a második részt is: Útravaló kismamáknak (2.)
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..