home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Útravaló kismamáknak (2.)
BALÁZS VATAŠČIN Emese gyógytornász, dúla, jógaoktató
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
Útravaló kismamáknak (2.)

Három alapelvet említhetnék, melyek fizikai tekintetben támogatják a várandósságot és a szülést. Ezek az egyensúly, a gravitáció és a mozgás, illetve az ismeretük és a bölcs alkalmazásuk.

Ezeknek az alapelveknek a megfelelő alkalmazása fizikailag megkönnyítheti a várandósságot; támogatja a babák forgó mozgását, így azok könnyebben és pontosabban be tudnak helyezkedni az optimális pozícióba; abban is segít, hogy közvetlenül a szülés előtt a babának több helye legyen a leereszkedéshez; megkönnyíti a vajúdás és a szülés menetét. Nem ritkán azért van szükség császármetszésre, mert az anya el van fáradva, ki van merülve, a vajúdás túl sokáig tartott (akár 18 óráig, sőt tovább is), a méhszáj még nem áll készen, vagy ha teljes tágulásban van is, a kisbaba még nem ereszkedett le. A kitolási szakasz tehát még csak ezután következne. Ilyenkor a kismamának már nem sok ideje maradt, időközben már biztosan felmerült a különféle beavatkozások lehetősége is (például burokrepesztés vagy oxitocininfúzió), és ha ezzel egyidejűleg a baba szívhangja is romlik, az bizony egyértelműen indokolttá teszi a szülés művi befejezését. Az ilyen esetek hátterében legtöbbször lelki gondokkal is számolni kell, de fizikai tényezőkkel is, melyek megelőzése érdekében érdemes megfontolni és alkalmazni a fent említett alapelveket.

1.  EGYENSÚLY

Az anyaméh nagyon sokat változik a várandósság ideje alatt, és ez hat a környező szövetekre, szervekre is. A tömege 50-60 grammról 1000-re, az űrtartalma az ötszázszorosára, a hosszúsága pedig 7 cm-ről 32-re változik. Az egyensúly fogalma ebben az esetben az anyaméhnek a környezetével kialakított egyensúlyára vonatkozik. A felbomlását a méhszalagok, a hasizmok, a kismedencei izmok és a medence ízületeinek krónikus feszessége, vagy ugyanezeknek a képleteknek a krónikus gyengesége, lazasága okozhatja. A feszes izmokat és képleteket lazítani, valamint nyújtani, a gyengült és petyhüdt izmokat pedig erősíteni kell, illetve ritkán ugyan, de szükség lehet a has külső támogatására is haskötővel.

Minden a testtartással kezdődik

Testtartásunk és izmaink tónusa hatással van a méhszalagok állapotára is. Ha a mozgásszegény életmód és a helytelen testtartás már szokásunkká vált, ez megváltoztathatja a méh dőlésszögét, és akár el is csavarhatja (lásd a mellékelt ábrán). Ez már a várandósság alatt tartási rendellenességeket idézhet elő a babánál (fejtető-, homlok- vagy arctartást), ami a későbbi beilleszkedési és/vagy forgási rendellenességeknek alapja is lehet. Sokévnyi helytelen testhasználat után pusztán a helyes testtartás elsajátítása nem vezet eredményre, de esszenciális jelentőségű. 


HELYTELEN TESTTARTÁS ÁLLVA

Fej:
A fej előrebillen, a szem a talaj felé néz, a nyaki görbület fokozott.

Mellkas és váll:
Előreesett és megsüllyedt váll. A mellkas be van esve, ezért csökken a hasznos légzőfelület, emésztési nehézségek léphetnek fel.

Derék:
A laza, meggyengült hasizmok miatt a medence hátrabillen, a has feszesebbé, keményebbé válik, a húgyhólyagban megnövekszik a nyomás, derékfájás valószínű.

Térd:
A nyújtott térd hátrafeszíti az ízületeket, előretolja a medencét, ezért megnövekszik a deréktáji görbület.


HELYES TESTTARTÁS ÁLLVA

Fej:
Az álladat a mellkasod felé húzva nyújtózz meg fejtetővel.

Mellkas és váll:
A lapockáidat zárd egymáshoz. Miközben a vállakat hátra és lefelé húzod, a bordáid távolabb kerülnek a mellkasodtól.

Derék:
Enyhén feszítsd meg az alsó hasizmaidat, húzd be a feneked, a medencéd billentsd maga alá. Érezd, ahogyan a derekad „elsimul” és tehermentesítődik.

Térd:
Enyhén hajlítsd be a térdeidet, rugózz egyet.

A bokáidat egyenesen tartva a lábaid csípőszéles terpeszben helyezed el, vagy egy annál kicsit nagyobb távolságban.

Akár túl feszes, akár túl laza az anyaméh környezete, az egyensúly helyreállítása az első és a legfontosabb feladat. Az egyensúly megteremtése megelőzi a többi alapelvet, és napi aktivitást igényel, hiszen az anya teste és a méhe folyamatosan alakul, ennélfogva állandó támogatásra szorul. A legtöbb nő természetes szülésre vágyik, ennek azonban fizikai feltételei is vannak. A modern életmódunk miatt ennek érdekében többet és tudatosabban kell tennünk, mint az elődeinknek, akik sokkal változatosabb fizikai kihívásoknak voltak kitéve, mint mi. Az előrehajlások, a mély guggolások, a négykézláb végzett gyakorlatok és a tudatos légzés szinte minden „modern” kismamatorna-rendszer alapja — akárcsak a természeti népek rituális, szülésfelkészítő táncainak is. Ha felidézzük, hogy egy parasztasszony annak idején hogyan végezte a hétköznapi teendőit (négykézlábra ereszkedve vagy guggolva mosta fel a padlót, a kerti munkák során előrehajolgatott, gyalogolt, és sok időt töltött a szabad levegőn), akkor világossá válik, hogy neki a szüléshez nem volt szüksége különösebb testi felkészülésre. Nem úgy, mint nekünk, modern nőknek! Manapság már számos módszer közül válogathatunk, melyek felsorolásába nem bocsátkoznék bele, pusztán annyit tanácsolnék, hogy a kismama a személyiségéhez leginkább illő mozgásformát válassza, melyet élvezettel, örömmel tud végezni. Felsorolnám viszont azokat a főbb szempontokat és elemeket, amelyek megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy a kismama teste fizikailag fel legyen készülve a szülésre.

A fizikai egyensúlyt támogatja:

  • mély előrehajlás-gyakorlat (részletes leírás később)
  • hastánc, aktív csípőmozgások
  • a medencefenék stabilizálása jóga-, pilates- vagy gyógytornamódszerekkel
  • a medencefenék tudatos ellazításának megtanulása
  • gátizomtorna, guggolások
  • a nagy horpaszizom (psoas) nyújtása
  • a hasizom erősítése és a törzs stabilizálása
  • a helyes testtartás ülés és állás közben
  • szimmetrikus testhasználat, az egyoldali terhelés elkerülése
  • helyes gerinchasználat (például helyzetváltoztatás vagy súlyhordás közben)
  • könnyed, rugalmas járás ringó csípővel
  • aktív szexuális élet a babavárás ideje alatt is
  • egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel

Ahogyan Ina May Gaskin, a világ leghíresebb bábája az Útmutató szüléshez című könyvében írja: „Nincs még egy olyan szerv, mint a női méh. Ha a férfiaknak lenne hasonló, dicsekednének vele. Nekünk is kellene.” Kedves leendő anyukák, legyetek hát büszkék a méhetekre, és ne feledkezzetek meg róla!

A másik fontos alapelv, melyről érdemes tájékozódni, a gravitáció igen fontos szerepe a várandósságban és a szülésben. Erről a jövő héten olvashattok.

(Folytatjuk)


Olvassa el az első részt is: Útravaló kismamáknak (1.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..