home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács
Szakáll Laura
2022.02.25.
LXXVII. évf. 8. szám
Ülésezett a Magyar Nemzeti Tanács

A Magyar Nemzeti Tanács tagjai elfogadták a testület 2021. évi munka- és pénzügyi beszámolóját, valamint a tavalyi évi zárszámadást. Az MNT által alapított intézmények munka- és pénzügyi tervei is napirenden szerepeltek a 29. rendes ülésen. 

A Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt célja, hogy a  vajdasági magyarság a szülőföldjén éljen, boldoguljon, a felnövekvő nemzedékek is megtalálják helyüket abban, hogy közösségünk értékeit és érdekeit szem előtt tartva, változó világunk alakítói legyenek – hangsúlyozta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke továbbá elmondta, fontos, hogy olyan fiatalokat neveljünk, akik tudásukkal, tapasztalatukkal az összmagyarság javát szolgálják.

–Hála Magyarország támogatásának, annyi újító szándék, fejlesztés, segítés, tenni akarás halmozódott fel az elmúlt néhány évben, hogy a már befejezett beruházások megvalósulásán kívül a megkezdett fejlesztések egy részének 2021 nem csak a befejezését, hanem a működtetését is magával hozta. Szabadkán átadásra került egy új magyar bölcsőde és óvoda, folytatódott Maradékon a szórványóvoda építése, felavatták a Vajdasági Birkózóakadémiát Magyarkanizsán, de nem volt olyan köznevelési és felsőoktatási magyar intézmény sem, amely az elmúlt három évben ne részesült volna a Magyar Nemzeti Tanács jelentősebb támogatásában. Tavaly is megkülönböztetett figyelmet szenteltünk a sajátos igényű vajdasági magyar diákokat segítő oktatási intézményeknek. A tanács felsőoktatási fejlesztési koncepciójának megvalósítása is folytatódott. 2017-ben kezdődött el az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara épületének teljeskörű felújítása, és várhatóan az építkezések 2022 nyaráig befejeződnek. A szabadkai Műszaki Szakfőiskola fejlesztése és jogi státusának rendezése tavaly is kiemelet stratégiai feladatunk volt. A zentai székhelyű Pro Scientia Naturae Alapítvány folytatta a zentai felsőoktatási képzőközpont leendő épületének átalakítását. Tovább bővül a Kárpát-medencei felsőoktatási tér Szabadkán a Szekeres László Alapítvány tulajdonában lévő két épület felújításával, valamint a felsőoktatási és kulturális közösségi tér szétválasztásával. Az elmúlt három évben a kultúra és a közművelődés, valamint a kulturális örökség intézményrendszerének fejlesztése, a kultúra közösségi terei tulajdonviszonyának tartós rendezése, továbbá a kultúra közösségi tereinek kialakítása, építése, felújítása, berendezése és felszerelése állt figyelmünk középpontjában.

Sok egyházi épület részbeni felújítása is befejeződött, Hajdújáráson, Ludason, Tornyoson, Törökkanizsán, Zentán. Ugyanakkor folytatódtak a templomfelújítások is, és a következő néhány évben számos templom felújítása fejeződik be.

Azokat a fejlesztéseket is fontosnak tartjuk, amelyek már a 21-ik századi idegenforgalmi elvárásoknak is eleget tesznek. A három legjelentősebb beruházás az aracsi pusztatemplom, a szabadkai Szent Teréz Székesegyház és a zsablyai római katolikus templom műemléki helyreállítása és örökségvédelmi fejlesztése.

Újabb kulturális rendezvényekkel, közösségi és sporteseményekkel gazdagodtunk, elmaradt viszont a Tanyaszínház 2021-es turnéja, a társulat, miután megszakította turnéját, a többi előadást estéről estére Kavillón tartotta meg.

A médiát is nagy kihívás elé állította az elmúlt két év. A Magyar Szó és a Hét Nap működését az is nehezítette, hogy a papírhiány és az egekig szökő papírár miatt drasztikusan megnövekedtek a működési költségek. A tanács a jövőben is iránymutató elvként tekint a Tájékoztatási Bizottságának állásfoglalására, amely elengedhetetlennek tartotta a rendszeres tartományi támogatás legalább 25 százalékos 2022-ik évi növelését.

Tavaly sem lehetett fontosabb feladatunk annál, minthogy anyanyelvünk mindenhol fennmaradjon, és közösségünket versenyképessé tegye azáltal is, hogy tagjai anyanyelvhasználati jogaikat ismerik és alkalmazzák, amely arra ösztönzi a többségi nyelven beszélőket is, hogy beszélőpartnereink tudjanak és akarjanak lenni a hivatalban, az utcán, az élet minden területén úgy, hogy anyanyelvünk a nyelvek közötti versenyben sikeresen helytálljon. Ezt segítette a tanács 2021-ik évben elfogadott hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégiája – hallottuk Hajnal Jenőtől.

A Magyar Nemzeti Tanács múlt évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke ismertette.

–A Magyar Nemzeti Tanács 2021-es évi költségvetésének bevételi oldala 1 milliárd 769 millió 173 ezer 255 dinárra vonatkozott, amelynek mintegy 99 százalékát sikerült megvalósítani a tavalyi évben. Az 1 százalékos eltérés oka a nem megérkezett önkormányzati támogatások, valamint a betervezett, de nem megérkezett külföldi államok adományai tételen szereplő magyarországi támogatások, és a december végén megérkezett támogatás árfolyamkülönbsége. A kiadási oldalon szereplő tételek a tervezettek szerint valósultak meg, kisebb eltérésekkel. A programok nem naptári évhez köthető megvalósulása miatt az egyes kontókon található maradványösszegek a 2022-es évben kerülnek majd felhasználásra. Néhány program esetében, amikor meghaladtuk a tervezett költségeket, azt egyéb programok kontóinak terhére számoltuk el. A kontók alapján megtekinthető a megvalósulás kiadási oldala, mely 715 millió 193 ezer 171 dinár. A programok nem naptári évhez köthető megvalósulásából adódó 1 millárd 53 millió 980 ezer 84 dinár különbség a 2022-es évben kerül majd felhasználásra. A 2022-es évi költségvetés 2021-es évi nem felhasznált eszközök elnevezésű tételek alatt lesz majd megtalálható.

A zárszámadás kapcsán elmondanám, hogy a tanács, mint kisebbségi önkormányzat a költségvetését és annak megvalósulását a bevételeinek és a kiadásainak sajátosságai miatt a költségvetési intézmények részére előirányzott számlakeret kontói alapján vezeti, viszont a törvény egyéb jogi személyként kezeli a nemzeti tanácsokat, és a zárszámadásuk a jogi személyeknek előírt formában kell benyújtani. A zárszámadás három részből áll: az állománymérlegből, az eredménymérlegből és a statisztikai jelentésből – hangsúlyozta Jerasz Anikó.

A Magyar Nemzeti Tanács napirendjén többek között a Szekeres László Alapítvány 2021. évi munkabeszámolójának és zárszámadásának jóváhagyása, az újvidéki székhelyű Európa Kollégium 2021. évi munkajelentésének és zárszámadásának véleményezése, a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény 2021. évi zárszámadásának, a Pannónia Alapítvány 2021. évi munka- és pénzügyi beszámolójának a jóváhagyása is szerepelt, valamint oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárását, iskolaszékek tagcseréjét vitatták meg.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..