home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Újságírótanoncok között
(Tha)
2006.07.19.
LXI. évf. 29. szám
Újságírótanoncok között

Aracson a tordaiakkal - Pozsár Rihárd fotójaA Hét Nap szerkesztősége, a Bánáti Újság és a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör az idén is megszervezte a már hagyományos nyári újságíró-iskoláját. Az ötnapos tanfolyamon, melyet Tiszaszentmiklósón, a katolikus plébánia épületében tartottak meg, m...

Aracson a tordaiakkal - Pozsár Rihárd fotója

A Hét Nap szerkesztősége, a Bánáti Újság és a Tiszaszentmiklós Magyar Kultúrkör az idén is megszervezte a már hagyományos nyári újságíró-iskoláját. Az ötnapos tanfolyamon, melyet Tiszaszentmiklósón, a katolikus plébánia épületében tartottak meg, mintegy húsz érdeklődő vett részt Zentáról, Felsőhegyről, Horgosról, Szabadkáról, Hajdújárásról, Temerinből, Csókáról, Padéról és Torontálvásárhelyről, de érkeztek diákok és előadók Brassóból (Románia) és Lendváról (Szlovénia) is. A tollforgatók hetedik tábora annak köszönhetően válhatott nemzetközivé, hogy a vajdasági magyar újságírók is részt vesznek a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának a tevékenységében. A munkához szükséges számítógépekről a Kolping Egyesület gondoskodott.
A képzésen, amely szorgos munkával, de rendkívül jó hangulatban telt el, a résztvevők az alapvető újságíróműfajokat sajátíthatták el, valamint betekintést nyertek a riportírás és a fotózás rejtelmeibe is. A hírről és a tudósításról Kókai Péter, a Magyar Szó főszerkesztője beszélt, aki természetesen a gyakorlati feladatot sem hagyta ki. Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője az interjúhoz adott hasznos tanácsokat, napilapunk újságírója, Horváth Zsolt pedig az Internet alkalmazásához nyújtott segítséget. Tóth Lívia, a Hét Nap újságírója és a Bánáti Újság szerkesztője, aki egyben az iskola vezetője is volt, a riportot dolgozta fel, Máriás Endre, a Képes Ifjúság főszerkesztője a fiatalok hetilapját mutatta be, Szabó Attila, a Hét Nap fotóriportere pedig a fényképezés titkaiba engedett bepillantást. Az utolsó napra mindenkinek át kellett adnia egy interjút, amelyet a környező falvakban készítettek, valamint egy jegyzetet. Az írásokat Kaszás Angéla, a Magyar Szó Tiszavidék oldalának lektora nézte át, és elemezte a leggyakrabban előforduló hibákat. Külön téma volt a kisebbségi, a közszolgálati és a bulvár újságírás, melynek a megvitatásába Bence Lajos, a lendvai Népújság és Dudás Károly, a Hét Nap főszerkesztője is bekapcsolódott. A nyári újságíró-iskola hallgatói Zentán, a polgármesteri hivatalban sajtótájékoztatón vettek részt, valamint jártak a városháza kilátótornyában, a múzeumban és a zentai csata emlékművénél. Ezeken a helyszíneken Tari László helytörténész és Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus ismertette a legfontosabb tudnivalókat.
Említést érdemel még két kísérőrendezvény: az aracsi kirándulás és az irodalmi est. A Pusztatemplomnál Vajda János vezetésével a tordai Aracs Hagyományápoló Társaság tagjai várták a csoportot. Az öt fiatal, Nagy Szabina, Kószó Klaudia, Ember Flórián, Karvák Anikó és Nyerges Ármin feledhetetlen műsorral kedveskedett az újságírótanoncoknak. A szikes virágai című könyv bemutatójára szép számban összegyűltek a falubeliek is. Jelen volt Pozsár Tibor, a kötet szerkesztője, valamint a szerzők közül ketten: Tóth Lívia és Fehér Kálmán, de a felolvasásba bekapcsolódott Dudás Károly, Bence Lajos és Tari István is. Kónya Sándor megzenésített verseket adott elő, Szemerédi Bernadett hegedűn játszott, Martinek Imre furulyázott, Csányi Éva, Aczél Tímea és Datcu Andrea pedig szavalattal lépett a közönség elé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..