home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újraindítás
Tóth Tibor
2020.06.10.
LXXV. évf. 24. szám
Újraindítás

Különös izgalommal, de nagyobb elvárások nélkül vártam május tizenharmadik napját. Eget rengető változások nem történtek ugyan az életemben, viszont több mint kéthavi kényszerszünet után újjáéledt a sportélet, ami nekünk, sportújságíróknak talán a hosszú, hideg tél utáni első simogató napsugárral ér fel.

Március első napjaiban azon kaptam magam, hogy a Liverpool—Atlético Madrid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágója közben olvasgattam, cikket írtam, egyik kedvenc csapatom játékára csak nagy ritkán figyeltem, a néhány héttel korábbi spanyol örökrangadót pedig csak húsz percig néztem, annyira nem kötött le a két kiváló együttes klasszis játékosainak produkciója. Már-már úgy éreztem, mintha meccstúladagolásban szenvednék.

Elképzelhető, de a viszonylagos érdektelenség szerencsére a múlté, hiszen a kényszerszünet utáni első élő közvetítés, a Ferencváros—Zalaegerszeg felkészülési focimeccs alatt szólhatott hozzám bárki, a tekintetem le nem vettem a zöld gyepről, és a kommentátor szavain kívül más nem jutott el a tudatomig. Az egyébként sem várt színvonalas játék mellett azonban valami nagyon hiányzott ahhoz, hogy az élmény teljes legyen. Mégpedig a közönség. Ha már lehet focizni, lehessen szurkolni is, hiszen a sportnak nézők nélkül vajmi kevés az értelme. Egy forduló elteltével a magyar és a szerbiai pályákra visszatérhettek a nézők, a német bajnokság azonban üresen kongó lelátók előtt folyik, és a hírek szerint a hamarosan újrainduló olasz, spanyol és angol pontvadászatban sem lehetnek ott a szurkolók, hogy a helyszínről biztassák kedvenceiket. A lényeg, hogy közönséggel vagy anélkül, de a sportélet is lassan felébred hosszúra nyúlt álmából. Annak ellenére, hogy számos világversenyt a jövő évre halasztottak, lesz miből csemegézni az év hátralevő részében.

De a múltat se feledjük! Azokat a sporttörténelmi pillanatokat, amelyekből kedvünkre szemezgethettünk az elmúlt néhány hónap alatt, és amelyek oly sok büszkeséggel töltöttek el minden magyar érzelmű embert. A tv képernyőjén újra átélhettük Puskásék történelmi győzelmét az angolok ellen, Détáriék brazilverését a mexikói vb előtt, a barcelonai olimpia tizenegy aranyérmének történetét vagy éppen a magyar sport 150. olimpiai aranyérmét, melyet Nagy Tímea szerzett párbajtőr egyéniben a 2004. évi athéni olimpián. A koronavírus-járvány alatt és az ország szétdarabolásának 100. évfordulóján talán még érzelemdúsabban hatottak mindannyiunk lelkére ezek a magyar sikerek. Itt, Vajdaságban, az anyaországban, szerte a Kárpát-medencében, ahol még büszkén lobog a piros-fehér-zöld.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..