home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Új magyar—szerb beruházás Vajdaságban
Tóth Lívia
2022.03.09.
LXXVII. évf. 10. szám
Új magyar—szerb beruházás Vajdaságban

A magyarországi UBM Trade Kft. a vajdasági Šid községben található Adaševci településen modern takarmánykeverő üzemet létesített. A vállalkozás ünnepélyes alapkőletételén jelen volt Aleksandar Vučić szerb államfő, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Branislav Nedimović szerbiai mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdasági miniszter, Igor Mirović vajdasági kormányelnök, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.

Az ünnepség kezdetén Horváth Péter, az UBM cégcsoport elnöke szólt a jelenlévőkhöz, aki a számok tükrében mutatta be a huszonöt évre visszatekintő, teljesen magyar tulajdonban lévő vállalkozást.

— A jövőképünk egyértelmű, regionálisan működő takarmánygyártással és takarmányalapanyag-nagykereskedelemmel foglalkozó cégcsoportként látjuk magunkat a következő években. Az elmúlt évben 520 000 tonna fehérje és olajos mag, valamint 700 000 tonna gabona értékesítése mellett 760 000 tonna keveréktakarmányt gyártottunk, illetve alapanyagot értékesítettünk a magyar és a regionális állattenyésztés szereplőinek. A magyar takarmánypiac mellett további 10 országba exportáljuk termékeinket. A cégcsoport árbevétele 2021-ben 515 millió euró volt. A cégcsoport cégeiben 430 fő dolgozik a termelés, a kereskedelem, a gazdasági és vállalatirányítás terén. Magyarországi üzemeink volumene eléri az 540 000 tonnát — hallottuk Horváth Pétertől, aki azt is elmondta, a regionális fejlesztés eredményeként Szlovákiában és Romániában is van gyártókapacitásuk. A szerbiai üzem elkészülte után ezt további 200 000 tonna kapacitással növelhetik, így a regionális üzemméretük eléri az 1,1 millió tonnát. A szerb üzem teljes beruházási költségvetése 24,4 millió euró. A beruházási programot a magyar kormányzat, a HEPA Nyugat-balkáni beruházási támogatási program keretében 6,3 millió eurónak megfelelő támogatásban részesíti, míg a szerb kormányzat hozzájárulása a RAS szerbiai fejlesztési ügynökség 2,5 millió euró támogatásában és hasonló nagyságrendű jövedelemadó-mentességben valósult meg, amivel a beruházás meghaladja az 1 milliárd szerb dinár összeget, és legalább 100 fő foglalkoztatását teszi lehetővé.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere beszéde kezdetén az orosz—ukrán háború okozta kihívásokat említette, majd a kiváló szerb—magyar együttműködésre tért ki.

— Bebizonyítottuk, hogy lehetséges egy súlyos történelmi örökségtől terhelt kapcsolatból stratégiai partnerséget és szövetséget létrehozni. Szerbek és magyarok büszkén állíthatjuk, hogy példát tudunk mutatni a világnak abban, hogyan kell ellenségeskedésből békét teremteni, és hogyan kell nemzeti közösségeket konfliktusforrás helyett erőforrásként kezelni. Ma már történelmi békeként tudjuk jellemezni a két nemzet és a két ország kapcsolatát. És azt tudom mondani önöknek, hogy ebből a történelmi békéből mindkét ország, mindkét nemzet és mindkét gazdaság nagyon sokat profitál. A két ország gazdasága stimulálja, segíti egymást. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulunk egymás energiaellátásának biztonságához. Büszkék vagyunk arra, hogy a legnagyobb magyar vállalatok itteni beruházásai segítettek Szerbiának abban, hogy az ország tavaly rekordnövekedést tudott felmutatni, amihez tisztelettel gratulálunk, és az elismerésünket fejezzük ki. Büszkék vagyunk arra, hogy a vajdasági gazdaságfejlesztési programban több mint 14 000 vállalkozásnak adtunk támogatást, és büszkék vagyunk arra, hogy tavaly 4 milliárd eurós rekordot ért el a két ország közötti kereskedelmi forgalom. Magyarország és Szerbia együttműködése tehát egyértelműen sikertörténet, és most ennek a sikertörténetnek egy újabb fejezetét írjuk a mai napon azzal, hogy Magyarország egyik legnagyobb takarmányalapanyag-kereskedő vállalata jelentős beruházást indít Šidben a szerb és a magyar kormány támogatásával — hangsúlyozta Szijjártó Péter. Ezután így folytatta: — A mai világban a biztonság kérdése felértékelődik, annak minden aspektusával együtt, így az élelmiszer- és az energiaellátás biztonsága is rendkívüli jelentőséggel bír, és mi egyikből sem engedünk, hogy a saját polgáraink fizessék meg a szomszédban zajló háború árát. Ezért intézkedéseket hoztunk Magyarország élelmiszer- és energiaellátási biztonságának szavatolására is. Kiviteli korlátozást léptettünk életbe a gabona területén, kiemelt támogatást biztosítva a mezőgazdaságnak. Nem engedjük, hogy a háború alatt bármifajta nehézségek legyenek Magyarország élelmiszer-ellátásában. Ugyanígy az energiaellátás területén is tudomásul kell vennie mindenkinek, itt Európában és az óceán túlpartján is, hogy vannak regionális realitások. Ezek a realitások az infrastruktúrából fellelhető földgázforrásokból fakadnak. Térségünkben jelenleg az Oroszországból érkező földgáz és kőolaj a meghatározó. Ezen természetesen lehet változtatni, de hosszú évek leforgása alatt. Éppen ezért nem fogadhatunk el olyan intézkedéseket, amelyek aránytalanul nagy terhet raknának Magyarországra, a magyar emberekre, Szerbiára, a szerb emberekre. Közös érdekünk tehát mindez, és amikor mi kiállunk az energiaellátásunk biztonsága mellett Brüsszelben, akkor nemcsak Magyarország, hanem Szerbia érdekei mellett is kiállunk, és ígérem, hogy ez így marad a jövőben is.

Aleksandar Vučić szerb államfő felszólalásában kiemelte, Magyarország és Szerbia külkereskedelmi forgalma az utóbbi tíz évben a korábbinak a 2,5-szeresére nőtt, majd a gazdasági együttműködés jelentőségét értékelve rámutatott, a magyarországi befektetések nemcsak azokon a területeken valósulnak meg, ahol a magyar közösség él, hanem Szerbia központi részében is. Hangsúlyozta, ennek a kedvező helyzetnek a kialakulásában hatalmas érdeme van Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, és nagyon büszke az együttműködésükre és a barátságukra.

Az új üzem alapkövét Aleksandar Vučić szerb államfő és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Horváth Péter, az UBM cégcsoport elnöke helyezte el.

Fényképezte: Ótos András

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..