home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Új könyv — Svetislav Basara: A merénylet angyala
2017.04.06.
LXXII. évf. 14. szám
Új könyv — Svetislav Basara: A merénylet angyala

A Forum Könyvkiadó traN(S)akció műfordítás-sorozatának legújabb kötete a jeles szerb író, Svetislav Basara 2015-ös regénye, A merénylet angyala.

A Forum Könyvkiadó traN(S)akció műfordítás-sorozatának legújabb kötete a jeles szerb író, Svetislav Basara 2015-ös regénye, A merénylet angyala.

A regény az első világháború centenáriuma után jelent meg, hangnemével, stílusával, hozzáállásával, történelemértelmezésével is kilógva a sorból, ahogyan azt már Svetislav Basaránál megszokhattuk.

A regény egyetlen hosszú monológ: Ferenc Ferdinánd koronaherceg — időnként kikacsintva a jelenbe is — tollba mondja túlvilági titkárának a szarajevói merényletről, annak okairól és következményeiről szóló meglátásait. A képtelen dialógusban az író végtelen humorral és iróniával figurázza ki a történelmi sztereotípiákat, és az első világháborúhoz vezető események egy új értelmezését, az állandó ismétlődések rémálmát kínálja olvasóinak.

Pellengérre állítva a balkáni hanyagságot és harciasságot, valamint a germán dekadenciát és felsőbbrendűséget, kíméletlen tükröt mutatva az európai nemzeteknek ez a regény egyszerre szól a történelem értelmetlenségéről és a nacionalizmus romboló erejéről, az európai kultúra és a barbárság szoros összefonódásáról — miközben emléket állít egy mára rég letűnt világnak.

Svetislav Basara (1953) regényíró, elbeszélő, esszé- és drámaíró. Drámáit számos helyen játsszák, könyveit lefordították angol, francia, német, bolgár, olasz és macedón nyelvre. A Feljegyzések a biciklistákról és a Parkinson-kór: a kezdet és a vég című regénye magyarul is olvasható. Utóbbi kötetéért megkapta a rangos NIN-díjat. Több szerb és nemzetközi irodalmi díj birtokosa, a Szerb Írószövetség tagja.

A Feljegyzések a biciklistákról regényét Fáma a biciklistákról címmel vitte színre az Újvidéki Színház, Lénárd Róbert rendezésében: a darab közvetlenül a könyvbemutatót megelőzően is megtekinthető. A könyvbemutatóra is a színházban kerül sor 2017. április 8-án, 21 órától, a regényből a színház művészei olvasnak föl részleteket, a szerzővel és a fordítóval, Juhász Attilával, a műfordítás-sorozat szerkesztője, Rajsli Emese beszélget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..