home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt”
(Tha)
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám
„Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt”

Tizenharmadik alkalommal tartották meg Csókán a Ch-Art Nyári Művelődési Napok rendezvénysorozatot. Öt nap alatt a nyári színpadon mintegy ötszáz részvevő — táncosok, énekesek, színjátszó csoportok — lépett közönség elé. Az érdeklődők számos kiváló magyar és szerb nyelvű műsorszám közül válogathattak, a nemrégiben felújított művelődési ház előcsarnokában pedig képkiállítás nyílt.

A helybeli Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület az esemény keretében rendezte meg évadzáró összeállítását, amelyen szinte mindegyik szakcsoport bemutatkozott.

A kavalkád első részében a legkisebbeké volt a színpad. Elsőként az ovis Angyalkák kértek és kaptak nemcsak figyelmet, hanem hatalmas tapsot is. A három kicsiny leányka Tóth Erika és Korponai Éva óvó nénik irányításával rendkívül aranyosan illegett-billegett, énekelt a nézők előtt. Őket az egyesület kicsi citeracsoportja követte, amelynek a tagjai az idén először vettek részt a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn. Hézső Zsolt vezetésével korcsoportjukban a harmadik helyezést szerezték meg. A Topogó csoport Csizmadia Berák Benitta és Habram Éva óvónők segítségével adta elő az Úgy tetszik, hogy jóhelyen vagyunk itt című népi gyermekjáték-összeállítást.

A Füzike énekcsoport csókai gyűjtésű dalokat, a Kicsi csillag citeracsoport pedig alföldi adatközlők citeramuzsikáját szólaltatta meg. A citerásokról is tudni kell, hogy Tóth Rozália, illetve Hézső Zsolt patronálásával első helyezést értek el a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn, sőt az Aranycitera versenyen is diadalmaskodtak.

A szólóénekesek, Masa Kitti, Huszák Hédi és Csipak Noémi szintén rendkívül sikeresen szerepeltek a Szólj, síp, szólj!-on, illetve a Középiskolások Népművészeti Vetélkedőjén.

Először lépett fel a Ciróka néptánccsoport (vezetője Boros Gyevi Vivien), amely somogyi ugróst járt Vas Endre és Vas Brezovszki Tímea koreográfiájában.

Az idén már a Pilike leánykórus is a KMV népzenei részében próbálgatta szárnyait, és azonnal a dobogó legfelsőbb fokát célozta meg. Tóth Rozália azért is büszke a tanítványaira, mert a csókai Művelődési és Oktatási Központ támogatásának köszönhetően új, tetszetős viseletben adhatják elő produkciójukat.

A műsorban természetesen helyet kapott a Pöngettyű citeracsoport (csoportvezető: Mihók Attila), a Csalogány asszonykórus (szintén Tóth Rozália patronálásával) és a Sóvirág néptánccsoport is (oktatója Szécsi Karolina).

A Kék cinkék irodalmi csoport is számos díjjal tért haza a versmondó versenyekről, és a lányok Tóth Lívia útmutatásával az újságírásba is belekóstoltak. Az évadzárón az Eldobható világ című előadásukat mutatták be, amelyet Banka Gabriella verse alapján Banka János rendezett.

A konferanszié szerepét Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke töltötte be, és a csoportok munkájának felvázolásakor nem fukarkodott a dicsérettel. Az összefoglaló azonban nem volna teljes, ha nem említenénk meg, hogy a Móra Ferenc MME-ben működik még a Csicsergők irodalmi csoport (vezetője Hardi Andrea), a Százszorszép Kézimunkacsoport (Fehér Piroska), a gyűjtők csoportja (Vágó József), valamint a nemzeti történelmi és kulturális örökség szakosztály (Csonti István) és a gasztrocsoport (Kiss Zoltán) is.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..