home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Összekapaszkodás és nemzetben gondolkodás
Kónya-Kovács Otília
2009.03.18.
LXIV. évf. 11. szám
Összekapaszkodás és nemzetben gondolkodás

Pásztor István elnök, valamint Talpai Sándor és Mérges Sándor alelnökök a VMSZ nevében koszorúztakMagyarittabén az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc bánáti központi ünnepsége a református templomban tartott istentisztelettel kezdődött, melyen Marton Károly esperes úr hirdette az...

Pásztor István elnök, valamint Talpai Sándor és Mérges Sándor alelnökök a VMSZ nevében koszorúztak

Magyarittabén az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc bánáti központi ünnepsége a református templomban tartott istentisztelettel kezdődött, melyen Marton Károly esperes úr hirdette az igét. Az alkalmi összeállításban felléptek a helybeli és a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola tanulói.
A Kossuth-szobornál elsőként Szakál Ferenc helyi tanácselnök köszöntötte az egybegyűlteket, Buka Boglárka fiatal szavaló, Szentmihályi Szabó Péter: Adósunk Európa című versét adta elő, majd Nagy Ferenc, Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja felolvasta Gyurcsány Ferencnek, a Magyar Köztársaság miniszterelnökének az üdvözlőlevelét.
Pásztor István, a VMSZ elnöke ünnepi beszédében arra a kérdésre próbált meg választ találni, hogyan lehetne ma Szerbiában európai mértékek szerint élni.
- Olyan társadalmat szeretnénk, amelyben a kétkezi, becsületesen elvégzett munkával egyéni és családi perspektívát lehet teremteni és tervezni. Olyan országban szeretnénk élni, ahol megőrizhetjük a közösséghez való tartozásunkat. Hogy mindez realitássá váljon, szükséges, hogy újra összekapaszkodjunk, nemzetként gondolkodjunk és tegyünk eleget ezeknek a célkitűzések a megvalósításáért - mondta, majd egy kossuthi gondolatot idézett: ''Az lehet a célunk, hogy a magyar európaias legyen, s az, mit európainak nevezünk e hazában mindig magyar legyen.”
Ágoston András, a VMDP elnöke kitért a Kárpát-medencében zajló korszakváltásra, és hangsúlyozta: Magyarország az Egyesült Nemzetek Szervezetében csak a Kárpát-medencében élő magyar kisebbségeivel együtt foglalhatja el a méltó helyét. Nélkülük szárnyaszegett madár csupán. Nekirugaszkodhat ugyan, akár nagy lendülettel is, de igazából felszállni, magát megvédeni s a magyarságot a jövőnek átmenteni Magyarország csak akkor tudja, ha sikeresen befejeződik a nemzet határmódosítás nélküli politikai integrációjának a folyamata. Tari István, a VMDK alelnöke a Nemzeti dalról, annak mondanivalójáról szólt, majd kifejtette, hogy a XX. század nem a mi felemelkedésünk volt.
- Több nemzedéken keresztül kiskorúsítottak valamennyiünket, és ezeknek az embereknek kellene most talpra állniuk, az értékest az értéktelentől megkülönböztetniük. Addig leszünk szegények, amíg nem ismerjük fel a saját értékeinket.
Az anyaország nevében Nagy Ferenc főkonzul és dr. Szilvágyi Tibor őrnagy, a belgrádi magyar nagykövetség katonai attaséja koszorúzott, de a Kossuth-szobornál a Magyar Nemzeti Tanács, a VMSZ, a VMDP, a VMDK mellett a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Demokrata Párt helyi szervezete is elhelyezte a kegyelet virágait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..