home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Összefogva, hagyományainkat őrizve
Tóth Tibor
2020.10.27.
LXXV. évf. 43. szám
Összefogva, hagyományainkat őrizve

A MAG Hagyományápoló Egyesület, a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület, valamint a Csipkerózsa kézimunkacsoport szervezésében múlt szombaton rendezték meg a XI. Hagyományos Kukoricatörést, valamint az első néptánctalálkozót és kézművesvásárt Zentagunarason. A járványügyi helyzetre való tekintettel az eseményt nem a megszokott helyszínen, hanem a falu központjában levő tájházban tartották meg.

A tájház udvarában tizennégy kézműves állította ki és árulta termékeit. Különféle figurák, szőttesek, hímzések csábították vásárlásra a látogatókat, de a kínálatban kecsketejből készült szappan is szerepelt. Baranyi Valéria, a Csipkerózsa kézimunkacsoport vezetője elmondta, a rendezvény elképzelhetetlen a kézművesek nélkül, akik itt bemutatkozhatnak csoda szép termékeikkel.


Kukoricából különféle dekorációk készültek

— A kézimunkák ötvözik a hagyományainkat a modern életvitelünkkel. Csoportunk huszonhárom éve működik, hímezünk, horgolunk, gyékényt szövünk, újabban pedig az asszonyok hagyományos és új eljárás szerint szappant főznek, például kecsketejből. A helyi rendezvényeken szívesen veszünk részt, mert ezáltal is gazdagítjuk településünket, és bemutatjuk, mi mindent készítünk. Munkáinkon főleg a pipacs, a búzavirág és a margaréta jelenik meg — emelte ki Valéria.

A néptánctalálkozón elsőként a helybeli Tari Ádám—Csabai József-kettős lépett színpadra, és Küküllő menti táncokat adott elő.


A zentagunarasi gézengúzok

— Már tizenhárom éve foglalkozom néptánccal. Ez a tevékenység összehozza az embereket, igaz barátságok szövődnek, a próbák és a fellépések is családi hangulatban telnek. Ez az, ami igazán megfogott a műfajban, ezért is táncolok még mindig. Megalakulásától kezdve tagja vagyok a Gézengúz csoportnak is, mely egy nagyon összetartó, jó kis közösség — mondta Tari Ádám.

A Tari—Csabai-kettőst a Pimpimpáré tánccsoport követte, mely bagi táncokkal lépett közönség elé, majd a Gézengúz csoport a Csalóka zenekar kíséretében bodrogközi táncokkal nyűgözte le a jelenlevőket. Nagy sikert aratott a topolyai Kodály Zoltán Művelődési Központ Csiripiszli táncegyüttese, mely szilágysági táncokkal állt a közönség elé, a művelődési műsor záróakkordjaként pedig a csantavéri Mendicus Táncegyüttes mutatkozott be.


A gyerekek több hagyományos játékot is kipróbáltak

— Az idén kevés eseményen vehettünk részt, így a mait hiánypótlónak tekinthetjük. Éves tervünkben több vendégszereplés mellett helyi rendezésű összejövetelek is szerepeltek, de minden elmaradt. A járványhelyzet rendeződésével igyekszünk ezeket pótolni. Ezúttal úgy döntöttünk, hogy a Csipkerózsa kézimunkacsoport, a MAG Hagyományápoló Egyesület, valamint a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület közösen szervezi meg ezt a rendezvényt. A faluban több civil szervezet tevékenykedik, az együttműködés kiváló, összetartunk, segítjük egymás munkáját. A lakosság nagy része földművelésből és állattenyésztésből él, a kukorica pedig mindebben fontos szerepet tölt be. A haszonnövény felhasználhatósága sokrétű, nemcsak táplálék, hanem dekoráció is készülhet belőle, illetve a régi játékokat is ebből gyártották. A faluban hagyománya van a népzenei fesztiválnak, melyen népzenészek, tambura- és citerazenekarok, asszonykórusok vesznek részt. A néptáncot is szeretjük, támogatjuk, és vannak olyan fiatalok, akik foglalkoznak vele, ezért úgy gondoltuk, hogy első alkalommal megszervezzük a néptánctalálkozót. Egy-egy ilyen esemény alkalmat nyújt a tapasztalatcserére, barátkozásra, ismerkedésre — mondta Nagy Bozsik Angéla, a Gracza János SZIE elnöke, a szombati esemény társszervezője.


Tizennégy kézműves állította ki portékáját

A tájház udvarában kukoricával kapcsolatos ügyességi játékok folytak. A hat benevezett csapat kukoricát morzsolt, piros kukoricát keresett a zsákban, kosárba dobott, és csutkából górét épített.

— A legügyesebbnek a Csipkerózsa kézimunkacsoport bizonyult, a képzeletbeli dobogó második fokára a Fáklya Önkéntes Tűzoltó Testület, a harmadikra pedig az Armida Nőszervezet csapata állhatott. A dobogóról éppen lemaradt a negyedik helyezett Vöröskereszt csapata, míg az ötödik helyen a Kicsik, a hatodikon pedig a helyi Október 18. Általános Iskola együttese végzett — tájékoztatott az eredményekről Pásztor Zoltán, a MAG Hagyományápoló Egyesület tagja.


Morzsolják a kukoricát

A színvonalas eseményen többek között tiszteletét tette Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Fremond Árpád, a VMSZ köztársaság parlamenti képviselője, Gyetvai Tímea, az MNT pénzügyi osztályának vezetője, Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere, Kislinder Gábor, Topolya Község alpolgármestere, Tomik Nimród, a községi képviselő-testület alelnöke, valamint Nagy Nimród és Kovács Viktor, a tanács tagjai. A hagyományos rendezvény főtámogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Topolya Község és Zentagunaras Helyi Közössége voltak.

A szervezők bíznak benne, hogy a rendezvény jövőre visszatérhet a rendes kerékvágásba, és a főzőversenyt, a kukoricaszedést, a szárvágást, valamint a kúprakást is lehetőségük lesz megtartani.


Kukoricacsőből versenyautó

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..