home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Őseink Zenéje Szenttamáson
Kartali Róbert
2019.01.28.
LXXIV. évf. 4. szám
Őseink Zenéje Szenttamáson

Szenttamás évről évre — ha csak egy napra is — Vajdaság népzenei fővárosa lesz.

Így volt ez az idén is, amikor sor került az Őseink Zenéje elnevezésű népzenei találkozóra, melyet immár tizenhetedik alkalommal szervezett meg a helyi Gion Nándor Kulturális Központ. A rendezvényt ezúttal is hatalmas érdeklődés övezte, zsúfolásig megtelt ugyanis a helyi sportcsarnok lelátója, a fellépések után pedig még a közönség is ropta a táncot a fellépőkkel együtt, késő estig.


Bódorka leánykórus – Szenttamás (a szerző felvételei)

Szenttamás, a kis dél-bácskai városka magyar ajkú lakosai 2002-ben gondoltak egy nagyot, és megszerveztek egy olyan népzenei találkozót, amely mára hagyományt teremtett. Azzal a céllal, hogy bemutassák a Kárpát-medence népzenéjét, valamint ápolják, őrizzék és továbbadják a táncházi zenét az utánpótlásnak. A rendezvény ötletesen az Őseink Zenéje nevet kapta, mely immár mindenki számára ismerősen cseng, aki népzenei körökben mozog. A szervezők szerint azonban a rendezvény azokhoz is szól, akik nem foglalkoznak népzenével és néptánccal, de velük is szeretnék megismertetni, sőt, megszerettetni ezt a világot.


Bartók Ifjúsági Néptáncegyüttes – Horgos

Ez a népzenei fesztivál talán az egyik legfontosabb művelődési eseménye az itt élő magyar közösségnek, összetartó ereje van ugyanis — vélik a helyiek. Kiss Csaba, az egyik fő szervező a sajtónak nyilatkozva elmondta, Szenttamásról tudni kell, hogy szórványtelepülés, és talán ez az egy olyan esemény, amely felrázza az itt élő közösséget. Vannak természetesen csoportok, melyek működnek ezen a téren, de sajnos gyerekből egyre kevesebbet látni, mert a kivándorlás ezt a települést is érintette. Hozzátette, hogy napról napra nehezebb, de azért még reménykednek. A rendezvény kapcsán is pozitívan nyilatkozott, hiszen elmondása szerint minden fellépő, akit meghívtak, elfogadta a felkérést, és a szükséges pénzeszközök is elő lettek teremtve.


Csonka Ferenc és Zenekara

A rendezvény fő támogatója a helyi önkormányzat. Radivoj Paroški, Szenttamás polgármestere megnyitóbeszédében kiemelte, hogy az esemény nemcsak a szenttamási magyaroknak fontos, de magának a városnak is, hiszen jelentősége immár a település határain is túlmutat.

— Minden népnek ápolnia kell a saját népdalait és -táncait. Minden, ami az ősök hagyományát alkotja, ránk lett ruházva, és a mi feladatunk ezt továbbörökíteni az utókornak. Ez a fesztivál, melyet immár tizenhetedik alkalommal tartunk meg, szintén része ennek a tradíciónak. A rendezvény fő szervezőit dicséret illeti a munkájukért — tette hozzá a polgármester.


Csörömpölő zenekar

Az idei program is változatos volt: fellépett Csonka Ferenc és zenekara, a szenttamási Bódorka leánykórus, a horgosi Bartók Ifjúsági Néptáncegyüttes, a dél-bánsági Csörömpölő zenekar és a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület. Muzsikált továbbá a Bakos Árpád és barátai nevű együttes is, mely nem csupán magyar, de macedón és szerb népzenei feldolgozásokat is előadott. A többnemzetiségű csapat különlegessége, hogy úgy próbál közös zenei nyelvet és formát létrehozni, hogy közben minden tagja megtartja saját zenei és szellemi hagyományait. Ennek megfelelően a közönség a legkülönfélébb autentikus hangszereket is hallhatta, például kobozt, kavalt, macedón tamburát és lavtát.

A legkisebbek számára gyermekfoglalkozásokat tartottak, a rendezvényt pedig iparművészeti és kézművestárgyak kiállítása is gazdagította. A csaknem kétórás népzenei és néptáncbemutató után táncház kezdődött, mely késő estig tartott. A rendezvényt Szenttamás Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Fullajtár pékség, a Városi Sportcsarnok, Horváth Nándor bognár és a vajdasági médiumok támogatták.


Bakos Árpád és barátai

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..