home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Örömóda ...
Szilágyi Edit
2008.12.17.
LXIII. évf. 51. szám
Örömóda
    ...

Örömóda
A vendégek és a házigazdákDecember 4-én átadták rendeltetésének a felújított óbecsei Népkönyvtárt. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Milorad Đurić tartomány művelődési titkár, Kern Imre, a tartományi Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Knézi Péter, Óbecse polgármes...

Örömóda
A vendégek és a házigazdák

December 4-én átadták rendeltetésének a felújított óbecsei Népkönyvtárt. A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel Milorad Đurić tartomány művelődési titkár, Kern Imre, a tartományi Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese, Knézi Péter, Óbecse polgármestere, Dušan Jovanović, a községi képviselő-testület elnöke, dr. Csáki Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanár, a magyar kultúra lovagja, Varnyú Ilona művelődéssel és oktatással megbízott községi tanácstag, valamint a testvérváros Csongrádról Bedő Tamás polgármester, parlamenti képviselő és Horváth Varga Margit, a Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ igazgatónője munkatársainak kíséretében.
A rendezvényt az Örömódával és egy Bárdos-szerzemény előadásával nyitotta meg az óbecsei kamarakórus, Nataša Radosavljević vezetésével.
- A könyvtár ma ismét a kultúra jelentős kincsestára, nem pusztán a könyvek birodalma, hanem egy igen fontos közösségi szintér is, ahová kortól, végzettségtől és minden egyébtől függetlenül bárki betérhet, ha a nagyvilágról vagy éppen a közvetlen környezetéről szeretne bővebb információt szerezni - kezdte ünnepi köszöntőjét Kinka Erzsébet, a könyvtár megbízott igazgatónője, majd felkérte a vendégeket, hogy osszák meg gondolataikat a jelenlévőkkel.
Az egybegyűlteket elsőként Kern Imre, a Tartományi Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese üdvözölte, elégedettségét fejezve ki, hogy Óbecse pályázatok révén hozzá tudott jutni a könyvtára felújításához szükséges pénzeszközökhöz. Elismeréssel szólt a kezdeményezésről és a város vezetőiről, akik lehetővé tették, hogy ez a kezdeményezés meg is valósuljon. A VMSZ nevében könyvcsomagot ajándékozott az intézménynek.
Milorad Đjurić dicsérő szavakkal illette a könyvtár igazgatónőjét és munkatársait, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez az intézmény megfelelhessen a 21. század követelményeinek.
Knézi Péter, Óbecse polgármestere egy idézettel kezdte köszöntőbeszédét: - Kérjetek, és kaptok...! Mennyire helytálló ez az évezredek távolából is - mondta. - Az épület, amely nemrég még igen rossz állapotban volt, nagy erőfeszítések árán most a kultúra szentélyévé vált. A pályázati támogatásokért való folyamodvány, a kitartás meghozta az eredményét, azt az eredményt, amelyről kezdetben csak álmodni mertek, és amely üzenetértékű községünkben, de szélesebb pátriánkban is.
Dušan Jovanović, a KKT elnöke elégedettségét fejezte ki a város közintézményének a felújításáért, és háláját mindazok iránt, akik felismerték ezt az igényt és nemcsak szavakban, hanem pénzzel is támogatták az épület rekonstrukcióját, illetve annak a multifunkcionális teremnek a létrehozását, amelyben tíz számítógép várja az olvasókat... A támogatás iránti kérelmeik sorra kedvező elbírálást nyertek, az engedélyezett projektumokat megvalósították, s ez példamutató cselekedet.
Miro Vuksanović leszögezte: Óbecse e korszerű intézménnyel a kultúra városává vált, s ajándékul a Matica srpska könyvtárának az ajándékát, egy szerb irodalmi szótárt nyújtotta át, ezenfelül még 100 könyvet (magyar és szerb nyelven) hozott ajándékba.
Dr. Csáki Piroska szerint a jelentős események emlékezetesek maradnak. Az óbecsei is ilyen, és egész biztosan feljegyzik a város krónikásai, mondta. A felújított könyvtár az összefogás eredménye, nem piros betűs ünnep a naptárban, mégis a könyv, a könyvtár, az olvasók ünnepe.
Branko Glavaski a Népkönyvtár igazgatóbizottsága nevében szólt az egybegyűltekhez. Történeti visszapillantással emlékeztetett az elmúlt időszakra, az első olvasókörre, melyből aztán könyvtár fejlődött.
Kinka Erzsébet, a könyvtár megbízott igazgatónője ismertette az épület felújításának szakaszait, azt az utat, amely során pályázat pályázatot követett, siker kísérte a sikertelenséget, reményt nyújtott egy-egy elért cél, aztán csalódás következett, mert a tervek megvalósítására előirányzott pénz kevésnek bizonyult, végezetül következett a megkönnyebbülés, mert körvonalazódni látszott az eredmény, amely immár az olvasót szolgálja. Mindez azonban az adományozók nélkül - akik felismerték, mekkora a tét és milyen fontos a kultúrába való befektetés - nem jöhetett volna létre: önzetlen segítségükkel hozzájárultak az intézmény korszerűsítéséhez. Az ünnepségen köszönőlevelet nyújtottak át a könyvtárosoknak is, akik az olykor kilátástalannak tűnő helyzetben az igen rossz munkafeltételek ellenére is végig kitartottak és támogatták az elképzelést.
Az est ünnepi fényéhez hozzájárultak az idén hatvanéves zeneiskola tanárai: Marina Vasiljević és Ana Novković, a szavalóversenyek résztvevői, Vuk Milošević és Rókus Zoltán, a fogalmazási pályázat első díjazottja, Bognár Renáta, valamint a kis mesemondók, Brankov Djordje és Varnyú Adél.
December 4-ét a könyvtár napjává nyilvánították. A tetőtérben elhelyezkedő termet pedig a néhai tulajdonosról, királyi jegyzőről, Gróf Vissy Károlyról nevezték el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..