home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Ők is 75 évesek
Lábadi Loránd
2021.04.21.
LXXVI. évf. 14. szám
Ők is 75 évesek

Hetilapunk évfordulója előtt tisztelegve a mai számunkban a 75 évvel ezelőtt kiadott, különböző fajtájú járművekről olvashatnak, de helyszűke miatt természetesen nem lehet mindegyiket megemlíteni. A most felsoroltak csak a legismertebbek, legsikeresebbek ebben a csoportban.

1946-ban egy igazi amerikai kisteherautó jelent meg a piacon, és elsősorban a farmereket célozta meg. A Hudson Motor Car Company C-28-as modellje szinte az első pillanatban teljes siker lett. A motorja kora legjobbja volt, melynek hengerűrtartalma 3774 cm3, soros, hathengeres, a maximális teljesítménye 102 lóerő volt. A teherbírása 750 kg, és a platót 180 fokban meg lehetett dönteni, ami lényegesen megkönnyítette a lepakolást. A kisteherautó külső vonalvezetése és megbízhatósága a legmagasabb szintű technológia alkalmazásával készült, ezért a modell meglehetősen nagy számban lett értékesítve. A megmaradt néhány darab napjainkban igazi kincsként kezelendő, a gyűjtők nagy pénzeket is hajlandóak kifizetni értük.

A francia autógyártás egyik régi, 75 éves modellje a Renault 4CV, melyet 1946-ban mutattak be a párizsi autókiállításon. A német Bogár ihlette a francia autótervezőket, és egy hasonlóan sikeres autót szerettek volna piacra dobni. Az erőforrás 747 cm3 hengerűrtartalmú, de a kínálatban szerepelt a 760 cm3-es változat is. Hossza 3663 mm, szélessége 1430 mm, magassága 1470 mm, öntömege 620 kg. A különböző modellváltozatok méretei eltértek, de nagy eltérés nem volt az alapmodelltől. Az értékesítési mutató alapján sikeresnek mondható a kis autó.

Az amerikai autóipar egyik nagyon jó és szép gépkocsikat készítő gyára, a Chrysler, 1946-ban piacra dobta a Chrysler Windsor kabriót, mely még 75 év távlatából is nagyon szép megjelenésű modellnek számít. 1948-ig volt gyártásban, és többféle erőforrással kínálták. Az egyik 4106 cm3 hengerűrtartalmú változat félautomata váltóval 114 lóerőt adott le, végsebessége 130 km/h és gyorsulása is megfelelő volt, 21,9 s. Öntömege 1650 kg, az üzemanyag-fogyasztása viszont már akkor is nagyon soknak bizonyult, a 15,6 liter ugyanis jelentős pénzügyi hátterű tulajdonost kívánt.

A 75 éves, GAZ—51 típusjelzésű tehergépkocsi 1946-ban hagyta el a szerelőcsarnokot, és a nagy kereslet miatt más városokban is gyártották, nem csak Gorkijban. Az erőforrás 3480 cm3 hengerűrtartalmú, hathengeres, négyütemű, benzinüzemű. A maximális teljesítménye 70 lóerő, hossza 5725 mm, szélessége 2280 mm, magassága 2130 mm. A raktér mérete 2280 mm szélességű, hossza 3070 mm, végsebessége 70 km/h. Ez a tehergépkocsi szinte bármilyen terepviszonyok között kifogástalanul teljesít, ezért is volt olyan nagyon elterjedt.

A DC—6 jelzésű repülőgép 1946-ban, tehát 75 évvel ezelőtt végzett próbarepülést, és ezzel elkezdődött a négymotoros, túlnyomásos kabinnal felszerelt, közepes és nagy hatótávolságú utasszállító pályafutása. A gép a DC—4-eseket volt hivatott lecserélni, mivel a háború utáni Amerikában nagy igény mutatkozott a nagyobb teljesítményű és kapacitású repülőgépek forgalomba helyezése iránt. A DC—6-os alapváltozatából megközelítőleg 175 darab került használatba. A DC—6A teherszállítóként, a DC—6B pedig utasszállítóként szállt fel először 1951-ben, majd később a DC—6C is. A DC—6 alapmodell méretei idővel valamelyest változtak, de a jó tulajdonságok megmaradtak. Hossza 32 180 mm, fesztávolsága 3581 mm, magassága 8660 mm, öntömege 25 110 kg. A háromfős személyzeten túl akár száz utast is szállíthatott, és a maximális felszállási tömege 48 535 kg volt. A négy motor 507 km/h sebességet ért el, az utazási magasság 7620 m körül mozgott. Nagyon sikeres modellként tartották számon.

75 évvel ezelőtt, 1946-ban egy orosz gyártmányú motorkerékpár jelent meg az akkori Szovjetunió területén és a környező, baráti országokban. A K—125 jelzésű modell valójában egy német gyártmány volt, melyet egy kis módosítással készítettek. A motor 125 cm3 hengerűrtartalmú, maximális teljesítménye 4,25 lóerő, végsebessége 70 km/h, üzemanyag-fogyasztása 2,5 l/100 km, öntömege 82 kg. Érdekesség, hogy a gyártás folyamán alig használtak gépeket, így ez a motorkerékpár valójában nagy részben kézi munkának számít. A 75 éves járgány akár napjainkban is üzemképes lehet, mivel az akkor gyártott járművek hosszú időtartamra készültek.

1946 a Csepel NIK kerékpár megjelenésének évszáma. A váz szerkezetét hidegen húzott acélcsőből és öntött muffokból préselték össze, majd végül összeforrasztották. A középagy cserélhető kónuszokkal készült, a csapágyak STAR golyóskosárban kerültek a tengelyre. A többi alkatrészt szintén a legmodernebb eljárásokkal gyártották, aminek köszönhetően a Csepel NIK a kor kiemelkedő kerékpárja lett. Ezekből a 75 éves modellekből néhány még ma is használatban van, ami a kimagasló minőséget igazolja. A Csepel gyár hosszú éveken át készített kerékpárokat, melyeket nagy számban értékesített. A szakemberek, ugyanúgy, mint régebben, napjainkban is követik a legújabb elvárásokat, és ezek alapján terveznek újabb modelleket, melyek igen keresettek.

Reméljük, hogy röpke időutazásunkkal sikerült feleleveníteni azoknak az egykoron sikeres járműveknek az emlékét, amelyek fényképeit, valamint a róluk szóló cikkeket 75 évvel ezelőtt szenzációként élte meg a kedves olvasó.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..