home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Óbecsén is megünnepeltük a magyar kultúra napját
Koncz Erzsébet
2011.02.09.
LXVI. évf. 6. szám
Óbecsén is megünnepeltük a magyar kultúra napját

Január 21-én, a Népkönyvtár dísztermében került erre sor.
A műsor a Himnusszal kezdődött, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör énekegyüttese adta elő Kölcsey Ferencnek ezt az 1823. január 22-én befejezett költeményét, amelyet 1844-ben Erkel Ferenc zenésített meg, s amely 1903-ban lett h...

Január 21-én, a Népkönyvtár dísztermében került erre sor.

A műsor a Himnusszal kezdődött, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör énekegyüttese adta elő Kölcsey Ferencnek ezt az 1823. január 22-én befejezett költeményét, amelyet 1844-ben Erkel Ferenc zenésített meg, s amely 1903-ban lett hivatalosan is a magyar nép nemzeti himnuszává. Nekünk ez a nemzeti imádságunk.
Ezen az esten sor került az óbecsei költők műveinek a tolmácsolására, valamint a Bácsország című honismereti szemle bemutatójára is.
Elsőként Péter Lea Csupor Gyula: A költő és a kis leány című versét adta elő, mely a Jókai-jubileumra íródott. A költő ebben a versében is az értékek megőrzésére és továbbadására hívja föl a figyelmet.
Kinka Erzsébet, a könyvtár igazgatónője köszöntötte a nagyszámú közönséget, majd szólt a magyar kultúra napjának fontosságáról:
- Ezen a napon szerte a világon, ahol csak magyarok élnek, megemlékeznek a magyar kultúra napjáról - mondta. - A tudomány, a művészetek nem létezhetnek az őket érteni, élvezni és művelni képes emberek nélkül. Értő közönség nélkül a tudományos eredmények, az alkotások, a könyvek, a hangversenyek, a színházi előadások elvesznek, vagy létre se jönnek. Meg kell becsülnünk az alkotókat és alkotásaikat: tárgyi emlékeinket, amelyek értékes lenyomatai az elmúlt koroknak. Mindenki számára hozzáférhetővé kell tennünk a múlt és a jelen műalkotásait, könyveit, festményeit, zenedarabjait, őriznünk és védenünk kell nyelvünket, mint kultúránk legfontosabb hordozóját. Szívből kívánom magunknak és mindazoknak, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartoznak, akik nem kis erőfeszítések árán teszik a dolgukat, hogy e mai nap igazi ünnep legyen, abban a szent meggyőződésben, hogy amit teszünk, azzal népünket, nemzetünket, jövőnket szolgáljuk.
Ezután az előadások következtek. Elsőként Silling Léda, a Bácsország főszerkesztője köszöntötte a nagyszámú közönséget, majd Varnyú Ilona szólt Óbecse kultúrateremtő hagyományairól. A Bácsország legújabb számában megjelent, Glesszer Norbert: Polgári ethosz Óbecsén című munkája, ezt mutatta be. Majd a szegedi dr. Frauhammer Krisztina, (az óbecsei) Pulay és a Dunđerski család képeslaphagyatékának tanulságairól hallhattunk, s megismerhettük a budapesti Kulik Melinda Ünnepek és mindennapok (az óbecsei) Grünbaum- és a Galambos-házban című szakdolgozatát is.
Ezután fölléptek a kultúrkör néptáncosai, majd Friss Tünde elszavalta Szulik József Szeresd hazádat című versét.
Végezetül Vörösmarty Mihály Szózatát a kultúrkör énekkarával együtt a közönség is elénekelte.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..