home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Óbecse község napjának ünnepén
Szilágyi Edit
2009.08.05.
LXIV. évf. 31. szám
Óbecse község napjának ünnepén

Évek múltak el, szám szerint kilenc, úgy, hogy Óbecse nem ünnepelte meg a község napját. Egyszerű volt az ok: ez a nap nem volt meghatározva. Aztán mégis. Az illetékesek eljutottak a döntésig. Ennek értelmében, az önkormányzat határozata nyomán, Óbecse zászlót, címert kapott, meg egy napot...

Évek múltak el, szám szerint kilenc, úgy, hogy Óbecse nem ünnepelte meg a község napját. Egyszerű volt az ok: ez a nap nem volt meghatározva.
Aztán mégis.
Az illetékesek eljutottak a döntésig.
Ennek értelmében, az önkormányzat határozata nyomán, Óbecse zászlót, címert kapott, meg egy napot az emlékezésre: augusztus 1-jét. E dátum az egyenjogúság napja is, mert Mária Terézia 1774-ben, második rendeletében az addigi, csak szerb ajkúakra vonatkozó kiváltságokat kiterjesztette a többi, Tisza mentén élő népre is.
Óbecsének nincs városi rangja, a községnek 41 000 lakosa van.
Az ünnepet háromnapos rendezvénysorozat tette mindenki számára emlékezetessé.
Július 31-én az Etnos elnevezésű népművészeti fesztivál nyitotta meg a rendezvények sorát a város főterén. Következett az IDEJA - 2009, feltalálók és újítók kiállítása, az ünnepélyes megnyitó, a nagysikerű Koldusopera színpadi mű bemutatója, majd Rúzsa Magdi koncertje. Éjfél után a közönség a városi színház udvarát vehette birtokába, ahol fergeteges zene várta.
Augusztus 1-én, az ünnepség második napján, a főtéren felvonták Óbecse zászlaját. A zászló fehér része a tisztaságot, a békét szimbolizálja, a kék a vizet, a zöld a gazdag termőföldet. A címer a körzet pecsétje lett a királyi koronával, angyalokkal, Sárkányölő Szent Györggyel, barokk stílusú keretben.
Délutánra a legkisebbek részére Mutasd meg, mit tudsz címmel kulturális szórakoztató műsort terveztek. Este nyolckor a közönség vastapsát a Városi kórus és barátai nyerte el. Az érdeklődők tábora az idő múlásával egyre bővült. Pontos számadatot nehéz lenne mondani, de a téren több ezer ember várta Zvonko Bogdant, a talán mindenki által ismert énekest, zeneszerzőt, festőt, költőt. Dalai az illatos rónáról, a letűnt időkről, a szerelemről, nőkről, az életről szóltak. Zvonko Bogdán, mint ki tudja már, karrierje során hányadszor, bemutatta, hogy nemcsak az ének, a dal nagymestere, hanem kiváló műsorvezető is. Nem önmagát helyezte előtérbe, inkább a zenekart mutatta be, minden névhez valami jellegzetest fűzve, nem a saját szerzeményeiről szólt, hanem másokét magyarázva adta elő a kiválasztott számot, mégis ő csillogott.
A közönség nem tágított. Éjfél már régen elmúlt, és Zvonko Bogdán, aki már számtalanszor járt Óbecsén, az éjjeli rekkenő hőségben is lankadatlan energiával, lendülettel, szünet nélkül énekelt, a közönség pedig tapsolt a kifulladásig.
A szombatra tervezett ünnepség, átnyúlva a következő napba, a termálfürdőben megszervezett partival végződött, meg ezerszínű tűzijátékkal.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..