home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Így alszik a vajdasági magyar
Bíró Tímea
2019.11.22.
LXXIV. évf. 46. szám
Így alszik a vajdasági magyar

Sokan megfeledkeznek az alvás mennyiségének és minőségének fontosságáról, holott a szervezetünk ekkor tud igazán feltöltődni és regenerálódni. A magyarországi Matracman Alvásblog nemrég egy felmérést végzett a vajdasági magyarok körében, hogy kiderítse, hogyan is alszunk. Az Alvásblog elindítójával, Hahn Gáborral beszélgettünk.

* Mivel foglalkozik a Matracman Alvásblog? Mi a küldetése?

— A szerkesztőség legtöbb tagja eleve alvással kapcsolatos munkát végez mindennap. 2017 januárjában született meg az ötlet, hogy egy kicsit szabadabban, tágabb értelemben is foglalkozzunk azzal, hogy hogyan aludhatnánk jobban. Mélyen hiszünk benne, hogy a fáradtság súlyosan rombolja mindennapi életünket, nemcsak az egyén, de az egész társadalom szintjén. Sokan dolgoznak az egészségügyben, vagy árulnak alvással kapcsolatos termékeket, de senki nem lép ki a saját komfortzónájából. Nem nyitnak önmagában az alvás felé, csak egy-egy dologra koncentrálnak. Mi is sokáig így tettünk. Így volt ez nagyjából addig a pillanatig, amíg egyikünk egy éjszakai utazás alkalmával az autópálya rossz sávjában nem találta magát. Azóta egy célt tűztünk ki magunk elé: rá kell irányítanunk a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az alvás — és hogy mennyire nem törődünk vele. Az lett a küldetésünk, hogy javítsuk a magyarok alvástudatosságát. Ezért végezzük az országos alvásfelmérést is.

* Milyen kérdéseket kapott az a 3385 vajdasági magyar, aki kitöltötte a kérdőívet?

— A szokásos kérdéseink arra vonatkoznak, hogy a kitöltők mennyi időt szánnak alvásra, milyen pozícióban, mikor fekszenek le, mikor kelnek fel, mennyire érzik magukat fáradtnak, és nem megyünk el a mellett sem, hogy mivel foglalkoznak lefekvés előtt. Ezek fix kérdések, de ha egy nagyobb térséget mérünk fel, akkor igyekszünk egyedi információkat is szerezni, ezeket külön is fel tudjuk dolgozni, és publikálhatjuk. A vajdasági magyarok körében végzett felmérésben új elem volt, hogy rákérdeztünk, kivel alszanak, illetve hogy hány kiskorú gyermeket nevelnek. Ez számunkra is új információkat hozott, időnként megdöbbentőeket. Természetesen az adatokat nem, kor, lakhely szerint is bontjuk.

* Mely települések lakosai a válaszadók?

— A felmérést online végeztük, és az egész Vajdaságot vizsgáltuk, így mindenhonnan van válaszunk. Volt több település, ahonnan elég információt kaptunk ahhoz, hogy önállóan is képet alkothassunk az alvási szokásaikról. A nyolc leglelkesebb település Ada, Csantavér, Horgos, Magyarkanizsa, Óbecse, Szabadka, Topolya és Zenta volt. 

* Melyek voltak a legmegdöbbentőbb adatok?

— Számunkra — bár már kezdünk hozzászokni — mindig az a legmegdöbbentőbb, hogy sokan mennyire kevés alvással is beérik. Minden második ember kevesebbet alszik 7 óránál, de sokan — majdnem minden ötödik — jelölte meg válaszként, hogy 5 órát vagy kevesebbet szán pihenésre. Ez nagyon kevés, 7—9 óra alvásra mindenkinek szüksége van naponta. Ha valaki például 5 óra alvás után reggel 5-kor ébred, és ha este 10 óra után autóba ül, akkor a reakcióideje és a vezetési képessége egy olyan emberével egyezik meg, akinek 0,5 ezrelék a véralkoholszintje — legalábbis a University of New South Wales és a New Zealand Occupational and Environmental Health Research Centre kutatásai szerint. Ez önmagában is megdöbbentő adat, hiszen a többség még büszke is rá, hogy milyen kevés alvással beéri, miközben valójában veszélyezteti a körülötte közlekedőket.

* Milyen következtetéseket lehet levonni a vajdasági magyarok alvási szokásait illetően?

— Itt az átlagos alvásidő 6 óra és 35 perc. Negatív irányban lóg ki a sorból Csantavér, ahol még ennél is kevesebbet alszanak, egészen pontosan 17 perccel kevesebbet. Ez ugye jóval alatta van az ajánlott 7—9 órának, de nem nagyon tér el a magyarországi adatoktól. Ami azért megrendítő volt számunkra, hogy a kiskorú gyermeket nevelő szülők radikálisan kevesebbet alszanak, mint a gyermeket nem nevelők. Ha azonban végiggondoljuk ennek okait, akkor már nem lepődünk meg annyira, de mégis döbbenetes, hogy egy háromgyermekes szülőnek fél órával, míg egy négygyermekesnek akár majdnem egy órával (55 perccel) kevesebb alvás jut — úgy, hogy a napközbeni terhelés is nagyobb. A felmérés eredményei alapján könnyen megállapítható, hogy nem foglalkozunk azzal, hogy egészségesen aludjunk. Szinte minden mást előbbre helyezünk, mint a saját pihenésünket. Szomorú, hogy a megfelelő étkezés és a testmozgás fontossága mellett alig beszélünk egészségünk egyik tartóoszlopáról, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásról... Az is említésre méltó eredmény, hogy a válaszadók fele úgy nyilatkozott, hogy egyedül alszik. Első hallásra ez szomorú és aggasztó adatnak tűnik, de ez már nem a mi asztalunk, így erről másnak kellene véleményt mondania.

* Van-e valamilyen hasznos tanácsa az itt élők számára, hogy hogyan tudnak javítani az alvás minőségén.

— Leszámítva a szokásos ötleteket — lefekvés előtt ne igyunk alkoholt, kerüljük a zsíros ételeket, ne fogyasszunk túl sok energiaitalt, stb... — három tanácsom van. Az első és talán a legfontosabb, hogy aludjunk többet. Egy, de akár fél óra pluszalvás is csodákat tehet. A második, hogy a lefekvés előtti 30-40 percben kerüljük a kék fényt árasztó elektronikai eszközök használatát — a vajdasági magyarok 85 százaléka alszik el úgy, hogy előtte tévét néz, számítógépet használ vagy a telefonját nyomkodja! Ez rettenetesen rossz hatással van az alvás minőségére. A harmadik pedig, hogy próbáljunk teljes sötétségben aludni. Ha csak egyet is megfogadunk ezek közül, máris sokkal kipihentebbek leszünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..