home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
És újra felkel a nap – Mielőtt lemegy a nap
Szilágyi Edit
2021.05.14.
LXXVI. évf. 19. szám
És újra felkel a nap – Mielőtt lemegy a nap

Pap Éva És újra felkel a nap, valamint Mielőtt lemegy a nap című köteteit mutatták be az óbecsei Népkönyvtárban.

A szegedi születésű alkotón novellákkal és publikációkkal kezdte írói pályafutását. Írásait az élet diktálta és a helyzet, amelybe a sors vitte. Szinte véletlenül csöppent a kilencvenes évek elején jugoszlávok: horvátok, bosnyákok, szerbek és vajdasági magyarok társaságába, akik által megismerkedhetett az itt élők kultúrájával, mentalitásával. Idővel megszerette Szabadkát és Vajdaságot.

Úgy érezte, az írásban megtalálta önmagát és a helyét a világban, így aztán nem lepte meg, hogy a kutatások, ismerkedések révén szerzett gondolatai könyvben láthattak napvilágot.

Az És újra felkel a nap című kötet alapötlete családi legenda, levelek és fényképek alapján született. Az édes-keserű szerelmi történet 1935-ben indul egy az olvasók által nagy érdeklődést kiváltó útra – mesélte mosolyogva a közönségnek. Központi témája a II. világháború idején játszódik Szabadka környékén. Az író önmagából építkezik, a megélt, vagy majdnem megélt eseményeket veti papírra. A főhős a hátán cipeli az élet terheit, karaktere manapság sem ritka. A történet elgondolkodtató, felteszi a kérdést, hogy mit cselekedne az olvasó a szereplők helyében, és azt is, vajon léteznek-e véget nem érő szerelmek. Az egymásnak tett ígéretekről szól. A könyvben emberek sorsát-életét írta le, a helyszínt Szabadkát, a szerző számára immár nem ismeretlen várost, kedves ismerősök elbeszéléséből merítve mutatta be.

A kötet, amely a Mielőtt lemegy a nap címet kapta és az Álomgyár Kiadó 2021-ben adta ki, Boszniába és azon belül Szarajevóba kalauzolja az olvasót. Pap Éva hősei a Szabadkán élő Mijo és az Adria mellől származó Meda. Szerelmük megtörik, amikor a lány elfogad egy állást Splitben, a fiú viszont katonai behívót kap. A sors úgy diktálja, hogy rádöbbenjenek, nincs közös jövőjük. Aztán 20 év múlik el úgy, hogy nem találkoznak. Mijo váratlanul Szarajevóba látogat, és akaratától függetlenül megnyitja a titkok ládáját. Családi titkok, fájdalom, sorsok teli traumákkal, sokak vagy mindenki számára ismeretlen történetek kerülnek előtérbe, közben a szerző bepillantást enged az ötvenes évek Jugoszláviájába, a Titói korszakba. Pap Éva a végső következtetést mindkét kötetében az olvasóra hagyja.

A könyvbemutatót Lovas Gyijanta, a könyvtár igazgatónője és Ognjen Spajić zongorán, illetve gitáron előadott produkciója nyitotta meg. Az esemény moderátora a könyvtár munkatársa Fenyvesi Szilvia volt. A könyvből részleteket Rókus Zoltán színművész olvasott fel.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..