home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
T. L.
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Érdekességek a nagyvilágból

Tisztálkodás és reggelizés a súlytalanság állapotában — Hamarosan jönnek a beültetett eszközök — Holografikus asszisztens — A világ legnagyobb igluja

Tisztálkodás és reggelizés a súlytalanság állapotában

Tim Peake, az Európai Űrügynökség asztronautája a napokban megmutatta, hogy hogyan tisztálkodnak, és hogyan készítenek rántottát reggelire az űrben. Az angol űrhajó hat hónapos kiküldetésen tartózkodik a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Ez idő alatt készítette el Peake a videóját (https://goo.gl/R1Jui6), melyben azt mutatja be, hogy milyen körülmények között kénytelen tisztálkodni. Mivel a súlytalanság állapotában minden lebeg, esélytelen lenne zuhanyrózsával és folyó vízzel próbálkozni. A napi mosakodás nedves törlőkendő használatából áll. Az asztronauta valószínűleg várja már, hogy hazatérhessen, és egy igazi forró fürdőt vehessen. Tim Peake az étkezéseiről is beszámolt. Általában rántottát készít reggelire vagy ebédre, esetleg vacsorára. Ezt nehéz eldönteni, mivel az űrállomáson naponta 16 alkalommal van napfelkelte, illetve napnyugta.

Hamarosan jönnek a beültetett eszközök

Hét éven belül terjedhetnek el világszerte a beültetett eszközök, melyeket az okosszemüvegek előznének meg. A fejbe vagy a karba, esetleg a lábba integrált, implantátumokként működő gépek a jóslatok szerint 2023-ban valósulhatnak meg. Azt azonban egyelőre még senki sem tudja megmondani, hogy ez miként realizálódik majd a gyakorlatban. Az első lépés vélhetően az lesz, hogy az implantátumok képesek lesznek megmérni a vércukorszintünket vagy a szívritmusunkat, s az adatokat továbbítani a mobiltelefonunknak. A beültetett eszközök természetesen nemcsak a folyamatos kommunikációban és elérhetőségben segítenek majd, hanem egyúttal segíteni fogják a pontos helymeghatározást, a viselkedésminták megfigyelését, valamint az egészségi állapot monitorozását. A speciális tetoválások és az egyedi csipek az azonosításban segédkeznek majd, általuk pedig a rendes körülmények között verbálisan közölt gondolatok közvetlen átvitele is megvalósulhat.

Holografikus asszisztens

A japán Vinclu vállalat holografikus asszisztenst alkotott meg. A Gatebox nevű rendszer alapja az Azuma Hikari nevű holografikus figura, mely számos feladatot képes elvégezni. Ezzel egy új korszaka kezdődött meg a digitális segítőknek, melyek eddig csak szöveggel vagy beszéddel kommunikáltak az emberekkel. Azuma Hikarinak saját személyisége van, és úgy viselkedik, mint egy inas. Utasítások adhatóak neki, például, hogy kapcsolja be a televíziót, vegyen fel egy műsort, kapcsolja ki vagy be a világítást, engedjen fürdővizet. Emellett minden feltett kérdésre válaszol. Az doboz, melyben Azumát elhelyezik, körülbelül akkora, mint egy kávéfőző.

A világ legnagyobb igluja

Svájcban elkészült a világ legnagyobb igluja. Az épület 9,9 méter magas és 12,9 méter széles. A jégkunyhót egy 14 fős csapat építette fel 20 nap alatt, 2000 munkaóra igénybevételével. A rekordállításnak egyébként az volt az apropója, hogy egy helyi üzleti vállalkozás által működtet iglufalu az idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Az építőknek heves hóviharokkal és -24 fokot is elérő hőmérséklettel kellett megküzdeniük. A havat hókotrókkal hordták el és préselték össze, a tömböket motorfűrésszel vágták méretre. A 2700 méter magasan fekvő látványosság a téli szezon végéig látogatható. A világ eddigi legnagyobb igluja 9,5 méter magas volt, és Kanadában készítették el.


(Fotók: youtube, pixabay, gatebox.ai)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..