home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
Épületeink a fiatalok szemével
Szerda Zsófia
2024.04.24.
LXXIX. évf. 17. szám
Épületeink a fiatalok szemével

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Előhívott értékek — épített örökségünk a fiatalok szemével címmel hirdetett pályázatot, melyre több mint háromszáz munka érkezett be. A legjobbakat kiállítás keretében mutatták meg a nagyközönségnek.

A tárlatnak a zentai kis zsinagóga adott otthont. Elsőként Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója üdvözölte a kiemelt vendégeket, majd a műemlékeink fontosságát hangsúlyozta.

— Műemlékeink, történelmi épületeink velünk élnek, emlékeink őrzői, identitásunk alkotóelemei. Fennmaradásuk érdekében elengedhetetlen, hogy szeressük, gondozzuk, karbantartsuk őket, és megfelelő módon, szakértelemmel nyúljunk hozzájuk. A környezetünkben lévő házakra, épületekre rá sem pillantunk, annyira megszoktuk jelenlétüket. De ha elbontanák őket, vagy összedőlnének, a hiányuk szembeötlő lenne. Közös felelősségünk, hogy óvjuk a környezetünket, az épített örökségeket, mert szeretni és védeni csak azt tudjuk, amit ismerünk.

Ezután Antal Andrea, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának főosztályvezető asszonya nyitotta meg a kiállítást. Beszédében az értékekről szólt.

— Az érték fogalma szubjektív. Ami nekem értékes, nem biztos, hogy másnak is az. Meghatározza mindaz a mögöttes tartalom, ami adott tárgy, fogalom, hagyomány kapcsán bennünk felidéződik. Az értékek, ahogy az itt kiállított fotók is, rólunk, magyarokról mesélnek. A hagyományaink iránti szeretetről, összetartozásról, sokszínű és páratlan kultúránkról. Olyan kincs ez, ami akkor ragyog igazán, ha megoszthatjuk, ha az életünk és mindennapjaink részévé tesszük. Mi, magyarok mindig is hittünk értékeinkben, hagyományaink és kultúránk éltető, összetartó erejében. Tudjuk, hogy minden, ami szép, jó és nemes volt az ősök életében, az minket gazdagít, ezért bátran megmutatjuk, továbbadjuk, hogy az utánunk jövő generációnak is értéket tudjunk mutatni. Ez a kiállítás is hozzájárul a helyi, a lokális, a területi identitás építéséhez és megerősítéséhez. Köszönet a fiataloknak, akik fotóikkal tanítanak bennünket.

A fotókat dr. Szilágyi Mária építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a zsűri elnöke értékelte.

— Április 18-a a műemlékvédelem világnapja, célja felhívni a figyelmet az épített örökségre, annak megőrzésére, identitásmeghatározó és közösségmegtartó erejére. Mi is ezt tesszük ezzel a kiállítással. A pályázat elsődleges célja az volt, hogy a diákok felismerjék környezetük értékeit, azt az épített örökséget, ami meghatározza hovatartozásukat egy-egy kisebb vagy nagyobb közösségen belül, és ezt a célt teljes mértékben teljesítették.

A megnyitón közreműködött Katona Noémi és Lévai Lili énekkettőse, Nádi Csaba énekes szólista, valamint a Zentai Gimnázium kórusa Bíró Magyari Kinga vezetésével. 

A bírálóbizottság az általános iskolások közül Bödő Balázs, Knežević Kalina, Martinek Viktor és Nagy Róbert alkotásait díjazta, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját Mihályi Adrián és Tallós Sarolta érdemelte ki. A közönség Sándor Dávid fotóját találta a legjobbnak. A középiskolások mezőnyében Lázity Leila, Volford Éva, Góli Zsuzsanna alkotásait emelte ki a zsűri, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet különdíját Víg Korinának, a közönségdíjat pedig Vajda Áronnak ítélték oda.

Azok a diákok, akiknek több mint egy fényképük került be a szűkebb válogatásba, május folyamán kiránduláson vehetnek részt, Zombor városát és Bács várát tekintik majd meg közösen.

Fotó: A szerző felvétele

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..