home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Én édes mobilkám, csak egyszer kacsints rám…
Pap Ágota pszichológus
2017.04.06.
LXXII. évf. 13. szám
Én édes mobilkám, csak egyszer kacsints rám…

Az okostelefonomat ajándékba kaptam. Ezzel nem magyarázkodni akarok, csak közölni, hogy mivel nem én választottam „őt”, talán érthető, hogy egy kissé döcögős a kapcsolatunk.

Nem tudok és nem is akarok mindig azonnal válaszolni. Úgy érzem, gyakran a szabadságom vesztem el azzal, ha üzeneteket írogatok. De közben néha még én is izgatottan lesem, percenként tapogatom a kijelzőt. Majd ismét visszafogom magam, és fejben tudatosítom, hogy a hang majd úgyis jelez. De mi van, ha valami miatt nem hallom meg…

A nomophobia szóval az okostelefonoktól való függés állapotát jelölik. Ebben az esetben már pánik, kétségbeesés és koncentrációs zavar is felléphet a készülék hiánya miatt. Mások azt gondolják, hogy csörgött a telefonjuk, miközben nem. Itt különös hangsúlyt kap, hogy azt feltételezzük, valami igazán fontos, sürgető dologról lehet szó, ezért azonnal ellenőriznünk is kell. Ezt a jelenséget a kutatók egyébként mobiltelefon-vibrációs szindrómának nevezik.

Ó, igen, beletörődtem, hogy már minden információt a telefonomon keresek meg, és már az sem bánt, ha szervizben van a számítógép, hiszen van nálam mobil. Talán másoknak is ismerős lehet ez a fajta pszeudovigasz. A telefonunkkal kelünk és fekszünk, sőt éjszakánként még világítóeszköznek is tökéletes, amikor el kell botorkálnunk a mosdóig.

A készülék egy cseppnyi esélyt sem ad arra, hogy megfeledkezzünk róla, és esetleg egyedül maradjunk saját gondolatainkkal, családunkkal, barátainkkal. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az embereknek valami mély, primitív késztetésük van arra, hogy mindig tudják, mi történik körülöttük. Ezért is lép fel bennünk az a bizonyos bosszantó szorongás, hogy esetleg lemaradunk valamiről, hogy nem szerzünk mindenről tudomást.

Túl azon, hogy a mobil lehetővé teszi a közösségi oldalakon való állandó jelenlétet és az e-mailezést, már a játékok, sőt a filmnézés is ehhez a készülékhez kötődik, azaz lemondtunk a nagyvásznas vetítésről, és már az sem zavar bennünket, hogy információkat veszítünk, ha ugyanazt kis képernyőn nézzük.

A leszokást segítheti, ha megpróbálunk tudatosan ellenállni, amikor ránk tör a kényszer, hogy a telefon után nyúljunk. Ilyenkor ildomos lenne valami más felé terelni a gondolatainkat, valami mással lefoglalni magunkat. Ugyanígy, a már említett hangjelzésekre sem kell azonnal reagálni, sőt nem árt néha kikapcsolni, otthon hagyni a készüléket. Van, akiknek ez a legnehezebb rész, ezért ők azzal is kezdhetik, hogy megszabják, a nap mely időszakaiban veszik elő és használják az okostelefont, illetve melyek azok a helyzetek, amikor semmiképpen sem kerülhet elő.

A mobilhasználat megvonása egyébként gyakori nevelési módszerré vált a szülők körében. Viszont nem mindig jár sikerrel, sőt általában nem. Talán nevetségesnek hangzik, de úgy látszik, a gyerekeknek már az óvodában meg kell tanulniuk, miként tarthatják kordában a digitális készülék használata iránti vágyukat. Az írni és olvasni még nem tudó gyermekek már kiválóan játszanak okostelefonjukon, táblagépükön, ám a kudarcra kialakult ingerküszöbük egyre alacsonyabb, ezért ők maguk egyre ingerültebbé válnak. Érdemes a gyermekkel leülni és megbeszélni, hogy miért nem volna jó, ha még a megfelelő életkor elérése előtt regisztrálna a közösségi oldalakra, valamint azt is, milyen veszélyek leselkedhetnek rá, és mi az, ami valóban a nyilvánosságra tartozik.

Az okostelefon-függők nehezen viselik el a készülék nélküli állapotot, a mobil folyamatos használata viszont megzavarja munkájukat és társadalmi életüket, ráadásul testi változások is kísérik, mint a teknősnyakszindróma, vagyis a fej állandó előrehajlítása, valamint a csuklókban, ujjakban fellépő fájdalom.

A kisebb fiam a Miért? korszakba lépett. Ha egy nap azt kérdezi majd tőlem, miért használnak az emberek okostelefont, a válaszom az lesz: mert egyszerű és gyors.

A Kaliforniában működő úgynevezett digitális detoxikáló programok keretében minden elektronikus eszköz használata tilos, így akarják megszüntetni a kialakult függést. A mobiltelefont íjászattal, énekléssel és a meditatív légzés gyakorlásával helyettesítik. Kínában a fiataloknak katonai jellegű táborokat szerveznek, hogy lekapcsolják őket az internetről.
Ennyire drasztikus módszerekhez azonban nem feltétlenül kell nyúlni. Elég lehet például telepíteni a Menthal nevű applikációt, mely számontartja, hogy mennyi időt töltöttünk aktívan telefonunk társaságában egy nap alatt. Ez azért lehet hasznos, mert sokan elveszítik a tér- és időérzékelésüket, amikor a mobiljukkal foglalkoznak, ami nagyon hasonlít a kábítószerezés során tapasztaltakhoz.
Emellett a szakemberek tanácsa szerint érdemes szabályokat alkotnunk az okostelefon-használatra. Például ne írjunk üzenetet vezetés közben (ezt egyébként a törvény is tiltja), ne vigyük magunkkal a telefont a fürdőszobába, illetve a vécére, ne piszkáljuk a készüléket, amikor a barátainkkal vagyunk, találkozók során pedig állapodjunk meg abban, hogy mindkét fél legfeljebb 5 percet használhatja a telefont másfél órán belül.
(Forrás: Webshark.hu)

Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..