home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Életutak, szerelmek, barátságok
Tóth Lívia
2022.04.27.
LXXVII. évf. 17. szám
Életutak, szerelmek, barátságok

Nagyszerű előadásokkal várta a közönséget a VI. Teátrum Neked! Zentai Teátrumi Napok rendezvénysorozat szervezőjeként a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Magyar Teátrumi Társaság. A négy „felnőtt” darab közös jellemzője volt, hogy az igényes szórakoztatás és a kiváló színészi alakítások mellett mindegyik témája gondolkozásra, töprengésre, az ismerősökkel, barátokkal való beszélgetésre késztette a nézőket. Jó az, ha egy előadás nem hagyja közömbösen azokat, akiknek készült.

A Karinthy Színház és a Budapest Playhouse produkciójaként Neil LaBute Fat Pig című szatírája fontos kérdéseket jár körbe. Mennyire számítanak a külsőségek a siker és az elismerés szempontjából? A mai modern üzleti világban csak az tud érvényesülni, aki edzőterembe jár, tökéletes a teste, a mobiltelefon szinte hozzá van ragadva a kezéhez, és élete minden pillanatát a közösségi oldalra feltöltött szelfikkel dokumentálja? És ez arra is feljogosítja a „kaszthoz” tartozókat, hogy aki nem ilyen, azt minden következmény nélkül gúny tárgyává tegyék? Reméltük, hogy Tom (Pásztor Tibor) különb, mint a felszínes kollégái (Tóth Szilvia Lilla, Réti Barnabás), de végül mégsem vállalja fel életvidám, jó kedélyű, ámde túlsúlyos barátnőjét, Helent (Balázs Andrea).


Balázs Andrea és Pásztor Tibor (fotó: Karinthy Színház / Gaba Works)

Bakos-Kiss Gábor Frank Sinatra-estje, Frankie, a király és a kárhozott címmel onnan indul, amikor a híres énekest letartóztatják a kétes kapcsolatai miatt. Vallomásában elmondja, miként került a kisvárosi fiú merész álmokkal Los Angelesbe, hogyan „keresztezték” a felemelkedéshez, majd a bukáshoz, kiüresedéshez, öngyilkossági kísérletekhez vezető karrierjét maffiózók, elnökök, feleségek, szeretők, szerelmek. A történetek természetesen Frank Sinatra legismertebb dalaival egészülnek ki, miközben a színész kiváló énekhangjáról is megbizonyosodunk.


Bakos-Kiss Gábor (fotó: Nemzeti Színház)

Gubás Gabi a monodráma címéhez — Teljes lényeddel — méltóan idézi meg, meséli el Polcz Alaine pszichológus, tanatológus, a Hospice Alapítvány létrehozója megdöbbentő és fájdalmas epizódoktól sem mentes életét a fiatal korától kezdve egészen az utolsó napokig. Lépésről lépésre vezeti a nézőt egy különleges úton, melynek végén részünkről a reakció nem lehet más, csak percekig zúgó vastaps.


Gubás Gabi (fotó: Facebook)

A fesztivál zárásaként a Zentai Magyar Kamaraszínház három színésze, Virág György, Dévai Zoltán és Szilágyi Áron adta elő Yasmina Reza francia kortárs szerző Művészet című darabját, melynek középpontjában egy fehér alapon fehér vonalakat ábrázoló festmény és egy régi barátság áll, felvillantva annak titkait és rejtelmeit is. Mivel erről az előadásról már írtunk a Hét Napban (bit.ly/teatrumzenta), most csak annyit tennék hozzá, hogy aki még nem látta, mindenképp nézze meg! Érdemes.

A színes program összeállítói a legkisebbeknek két délelőtti előadással kedveskedtek, a Zentai Magyar Kamaraszínház a Tündér Míra című ökomesével lépett színre, míg a Duna Művészegyüttes tánccal és zenével elevenítette fel Hamupipőke történetét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..