home 2023. december 02., Melinda napja
Online előfizetés
Égi és földi szerelem
Molnár Krekity Olga
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Égi és földi szerelem

Silling N. Mária kupuszinai autodidakta festő, aki immár 25 éve kitartóan dolgozik, alkot. Minden művében, képsorozatában a szentendrei Vajda Lajos Művészeti Szabadiskolában elsajátított technikai tudás érhető tetten. Formavilága ennek ellenére változatos, témáit a környezetéből meríti. Legújabb tárlatának címe: Találkozások, de úgy is fogalmazhattunk volna, hogy égi és földi szerelem, hiszen a képeken angyalok várakoznak arra, hogy beléphessenek a mennyek birodalmába.

„Én az angyalokat csak aranyszínben vagy fehér márványban tudtam eddig elképzelni. Silling N. Mária ráunt a hagyományos művészi megfogalmazásokra, és lehozta közénk a mennyei birodalomban létező lelkeket. Festménysorozatában — mindegyik alkotása egy-egy külön történetet beszél el — metszően gúnyos képi kritikáját adja valóságunknak. Az angyalok a földi káoszt látva mintha durcás arcot vágnának, másutt viszont mosolyognak rajta. Silling N. Mária angyalai illúziós hangulatot keltenek bennünk, arckifejezésükkel, alkati kifejezésmódjukkal, testtartásukkal a legkülönfélébb érzelmeket fejezik ki. Némelyeken, a kompozíció központjában ragyogó fénynyalábban jelenik meg az angyal. Talán örömhírt hoz éppen… Másutt a drámaiság jut kifejezésre, a színek és az arckifejezések is ezt tükrözik. Ébredő bűntudat? A figyelmes néző azonban megláthatja a könnyed, bájos humort vagy a diszkrét erotikát is bennük. De itt rejtőzik a tudás és a türelem szimbóluma is” — hangzott el dr. Szőke Anna méltatásában, a HEGYESI literaTÚRA elnevezésű rendezvénysorozat keretében megtartott tárlatmegnyitón.

A laza, könnyed pasztellvonások, a színek tónushasználatának precíz megválogatása jellemzi Mária munkáit. A naiv stílus is megerősíti az alkotások üzenetét. Az autodidakta festőművész minden szükségtelen részletet mellőz, a látnivaló — illetve a látvány mégis felemelő, misztikus.

— Szakrális tematikájú képsorozatom már volt. Ez az életérzés egyáltalán nem idegen tőlem, hiszen szigorú, vallásos családban nőttem fel, és környezetem, a falunk is nagyon hagyománytisztelő. Angyalaim mégsem azok a bizonyos őrzőangyalok, akikhez imádkozni szoktunk. Az én angyalaim, úgymond, az emberek lelki világa, még inkább az adott helyzetben való lelki állapota, amit mindig jól tükröz az arc, a mimika, a gesztus... Ezért alakjaim — éppúgy, ahogyan a körülöttem lévő emberek, vagy jómagam is — hol vidámak, hol búskomorak, hol szenvedők. De kacérak, kérkedők és irigyek is tudnak lenni. És félnek a magánytól, a betegségtől, a haláltól... — mutatta be képeit Silling N. Mária, akinek ez volt a 23. önálló tárlata, ezenkívül számtalan csoportos kiállításon is részt vett már. Tagja a zombori Likovna grupa ´76 festőcsoportnak.

Legismertebb festményciklusaiban a hazai tájképek, az esernyők, a spirituális élet motívumai szerepelnek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..