home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Árpád-ház
Sinkovics Eleonóra
2024.02.23.
LXXIX. évf. 8. szám
Árpád-ház

Az év első bemutatója a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

A társulat 2024-ben elsőként Spiró György regény- és drámaíró csaknem harmincéves, Árpád-ház című munkáját állítja színpadra. A darab nemcsak egy humoros, szórakoztató, hanem egyúttal történelmi alapokra épülő történet is.

Harminc szerep hat színészre. A reneszánsz színjátszás nem feltétlenül terjedelmes színészi gárda alkalmazására törekedett, hanem a gyors pénzszerzésre. William Shakespeare mindössze tizennégy színésszel dolgozott, és sokak nagy meglepetésére nem művészetet látott az előadásaiban, hanem profitot. Ma mégis igazi ínyencségnek számít, amikor ennek mintájára egy apró társulat hatalmasat alkothat. Keszég László rendező a shakespeare-i megoldás nagy csodálója, és szerette volna, ha a nézőközönség is megismeri ezt a különös és kihívásokkal teli előadásmódot.

— 1100 és 1150 között járunk, amikor is Könyves Kálmán és testvére, Álmos trónviszályát követhetjük végig. A folyamatos civódás, egymás földbe tiprása kelti a feszültséget, de a darabnak nem csak ez az egy szépsége van, érdekes keveréke ugyanis a történelmi tényeknek és a modern lélektani drámának. Ami egyedülállóvá teszi ezt a produkciót, hogy összesen hat színésszel dolgozunk, de ez nem azt jelenti, hogy csak hat szereplővel. Ugyanaz a színész játssza a fiút, annak apját, a nagyapját és a dédnagyapját is. Egy ember alakítja ez esetben Könyves Kálmánt, II. Istvánt és II. Gézát is. A két protagonista színész le van kötve, míg a másik négy igyekszik betölteni a többi huszonnégy szerepet.


Keszég László

Aki kedveli a művészi megoldásokat, a korhű jelmezeket és a meglepetéseket, az nem fog unatkozni! Kucsov Borisz színész szerint amekkora élvezet a megvalósítás, legalább akkora élvezet a nézőközönség számára is.

— Sokat dolgoztunk rajta, színészileg megterhelő, de nagy a változatosság, a pörgés, és a próbák sosem voltak unalmasak. Igyekszünk megfelelően prezentálni a környezetet, korhűnek kell maradnunk a jelmezekkel, de mégis az a lendületesség és humor, amely ebben a darabban meg van írva, sokunkat emlékeztetett egy-egy mai, modern sorozatra. Attól, hogy több évszázaddal ezelőtt játszódik, egy nagyon komoly társadalomkritikával szolgál, mely a mai működésünkre is reflektálható.

A bemutató március 1-jén lesz, aki viszont lemarad róla, március 2-án is megtekintheti. A jegyek előre foglalhatóak.


Kucsov Borisz (jobbrol)

Négy színész igyekszik betölteni a többi 24 szerepet

Fényképezte: Sinkovics Eleonóra

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..