home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Április 24-e
Martinek Imre
2024.04.24.
LXXIX.. évf. 16. szám
Április 24-e

Ezen a napon hunyt el 1906-ban a dél-franciaországi Menton városában nagykárolyi gróf Károlyi Sándor politikus, kórházalapító, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.


Budapest, Városliget /Vajdahunyad vára/ — 2022. december 25.

A magyar szövetkezetek atyja, lévén munkásságának eredményeként jöhetett létre anno országszerte a Magyar Gazdaszövetség Fogyasztási és Értékesítő Szövetkezet vagy közismertebb nevén a Hangya Szövetkezet, 1831. november 10-én született Pesten. Édesapját, gróf Károlyi Istvánt Újpest alapítójaként (1840-ben) tartja számon a történelem. Az ifjú gróf a ’48-as szabadságharcban Klapka György parancsnoksága alatt a komáromi erődben harcolt, a vár feladása után pedig Párizsban töltötte emigrációs éveit. 1854-es hazatérése után több fejlesztési szándék, elképzelés gyújtópontjában találjuk. Kezdeményezője, illetve mecénása volt — egyebek között — az Újpestet Pesttel összekötő lóvasút megépítésének, illetve az újpesti Egek Királynéja-templom* felépítésének is. Feleségével, göncz-ruszkai gróf Kornis Clarisse-szel (1834—1906) közösen hathatósan támogatták az elesetteket, ugyanakkor Magyarország mezőgazdaságának modernizációjáért is sokat tett. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Gróf Károlyi Sándor egész alakos szobrát, Stróbl Alajos (1856—1926) szobrászművész alkotását 1908 őszén avatták fel Budapesten. Helyszínileg a városligeti Vajdahunyad vár udvarán.

Egyébként e neogót stílusban, 1875 és 1881 között készülő templom* építkezési krónikájában egy, a jelenkor nyelvi megfogalmazásában igencsak furcsán hangzó fogalommal is találkozhatunk. A plébániai sorsjegyről — köznyelven: „szent lottóról” van szó, a belőle származó bevétel célirányos felhasználását (a templomépítés javára!) az akkori idők pénzügyminisztere is jóváhagyta.


Budapest, Újpest, Egek Királynéja-templom /eredeti példány a sorsjegyből/ — 2024. január 19.

A napjainkban (1993 óta) az esztergom-budapesti főegyházmegyéhez tartozó újpesti plébánia templomát 2023. december 21-én és 2024. január 19-én volt szerencsém felkeresni, elcsendesedni egy-két fohász erejéig árkádjai alatt, illetve impozáns falai tövében. Fotógalériánk e vizitációk emlékét méltatja.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..