home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Április 23-a
Martinek Imre
2023.04.23.
LXXVIII. évf. 16. szám
Április 23-a

„Mert nincs diadal a halálon csupán a dal! A dal! A dal!”

Ezen a napon hunyt el 1981-ben Budapesten Zelk Zoltán Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas magyar költő, prózaíró.


Budapest, Farkasréti temető — 2023. január 5.

1906. december 18-án látta meg a napvilágot a Bihar megyei Érmihályfalván. Magyarország területeinek elvesztését Erdélyben élte meg, alig tizenhárom évesen. 1925-ben Budapestre költözött. Az Érmellék, illetve a Partium ősi örökségével, a gazdag és ízes magyar nyelvvel felszerelkezve, szépen csengő, hangzatos, durvaságtól és trágárságtól mentes verseket írt. 1927-ben kitoloncolták Romániába, ahonnan hamarosan visszaszökött Magyarországra. 1928-ban jelent meg először verse a Nyugatban. A folyóirat második nemzedéke, köztük József Attilával, hamar maguk közé fogadta.

2000-ben a Zelk Zoltán Alapítvány megalapította a Zelk Zoltán-díjat. Az alapítvány célja, hogy mind erkölcsi, mind anyagi értelemben segítse a költők munkáját és irodalmi, művészeti tevékenységét a már meglévő irodalmi és művészeti értékek megőrzése, gyarapítása érdekében.

(Külső hivatkozások: Wikipédia és Cultura.hu)

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..