home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Állati forróság — hogyan enyhítsük?
Balázs Szilvia
2017.08.09.
LXXII. évf. 31. szám
Állati forróság — hogyan enyhítsük?

Az idén nem panaszkodhatnak a nyár szerelmesei — már júniusban és júliusban is szinte mindennap meghaladta a 30 fokot a hőmérő higanyszála. Gyakran éjszakára sem hűlt le 20 fok alá a levegő, és ezt bizony az élőlények is nehezen viselték. A nyárnak ráadásul még nincs vége.

Még az egészséges emberek szervezetét is megviseli az extrém hőmérséklet, a krónikus betegséggel, esetleg szívpanaszokkal élők többsége pedig már alig várja az őszt. A kánikula az állatokat is kínozza, sok házi kedvenc elpusztul a nagy melegben. A nem a lakásban tartott kutyák, macskák ilyenkor lefogynak, és bármilyen finom falatot kínálunk nekik, nem hajlandóak enni — legalábbis nem annyit, mint korábban.

— A kutyák, macskák gyakran veszítenek a testtömegükből az étvágytalanság miatt — mondja Erdélyi Lajos bajmoki állatorvos-technikus, akit munkatársaival együtt gyakran felkeresik tanácsért a helybeliek. — Dr. Márton Róbert állatorvos kollégámmal egyeztettem az interjú előtt, ő is azt tanácsolja mindenkinek, aki állatot tart, hogy legyen elővigyázatos, hiszen ahogy az embereket, úgy az állatokat is megviseli a magas hőmérséklet. Ráadásul a sűrű szőrzet miatt kevésbé tudják leadni a hőt, mint mi. Ilyenkor sok vizet fogyasztanak, a túlmelegedés miatt étvágytalanság lép fel, ezért ajánlatos korán reggel vagy késő este etetni őket.

A kutyák nem izzadnak. Valamennyi hőt ugyan képesek leadni a talpukon levő párnákon keresztül, de a bőrük és a hónaljuk nem tartalmaz verejtékmirigyet. Lihegéssel próbálnak megszabadulni a hőtől, és néhány kutyafajtánál különösen ügyelni kell arra, hogy a teste ne melegedjen túl a nehézkes légzése miatt: ilyen például a buldog és a mopsz. Macskák esetében a tisztálkodás segít a hőség elleni harcban, hiszen a megfelelően kezelt bunda védelmet nyújt a meleggel szemben. Ha a kutya vagy a macska jól tűri, érdemes fürdetéssel is próbálkozni, de ha azt látjuk, hogy az állat tiltakozik, ne erőltessük. A hosszú szőrű kutyáknál segítség lehet a bunda megnyírása is. Napjainkban is sajnos sok kutyát tartanak láncon vagy boxban, ezt legalább a nagy meleg idejére jó lenne felfüggeszteni, hogy az állat maga találhassa meg a számára legmegfelelőbb, leghűvösebb, legjobb helyet az udvarban.

A haszonállatok esetében is szükség van a megfelelő védelemre, főként azért, mert a hőségben például a szarvasmarháknál kevesebb a tejhozam. Lajost és dr. Márton Róbert állatorvost is többször hívták már beteg állathoz, amelyről kiderült: valószínűleg hőstressz miatt lett levert, kedvetlen, étvágytalan. Ilyenkor még lehet segíteni, de ha az állat hőgutát kap, sajnos általában már menthetetlen. A napszúrás igen könnyen összetéveszthető a hőgutával, de vannak általános, állatfajtól független, közös jellemzők: ilyen például a kevés mozgás, sok fekvés, a folyadék és a nedves felületek keresése, étvágycsökkenés, csapzott szőr, illetve toll, lihegés, gyakoribb vizeletürítés, több vízfogyasztás, a szaporodásbiológiai zavarok. A kánikula a tenyészállatokat jobban megviseli, különösen érzékenyek rá a mai, intenzív fajták. A vemhes, öreg, elhízott, beteg állatok még veszélyeztetettebbek.

— Árnyékos, napvédett helyen, jól szellőztetett helyiségben tartsuk a haszonállatokat, ha kell, hűtőberendezéseket is alkalmazhatunk — ventilátort, párásítót. Fontos, hogy mindig legyen friss víz az állat előtt, nem elég a napi kétszeri itatás — mondja Lajos. — Való igaz az is, hogy ilyenkor csökken a tejhozam. A szarvasmarha anyagcseréje 20 fokig optimálisan működik, az ennél magasabb hőmérséklet már igénybe veszi a szervezetét, az energiát a teste lehűtésére használja, ezért kevesebb a tej. A hőguta vagy a napszúrás vetéléshez is vezethet. Fontos tudni, hogy a hőguta nem csupán a meleg, hanem az oxigénhiány miatt is bekövetkezhet, ezért a szellőztetés nagyon fontos. Amikor az állat zihál, a nyálkahártyája vörös, látszik, hogy szenved, hívjunk állatorvost.

A tartáson kívül a szállítás is okozhat problémákat: válasszuk erre a hűvösebb órákat — az esti és a reggeli időszak ideális lehet. A haszonállatok között fajok szerint és korcsoportonként is változó az optimális hőkomfortzóna.

— Szerencsére nem gyakran hívnak minket olyan állathoz, amely hőgutát kapott. A tapasztalt gazdák már tudják, mit kell tenniük ennek megelőzése érdekében — mondja Lajos. — Néha hoznak be nagyobb testű, sötétebb szőrű kutyákat napszúrás gyanújával, de a haszonállatok esetében ez nagyon-nagyon ritka.

A legmagasabb tűrőképessége a baromfinak van, a tyúkok, pulykák, kacsák és a libák jól bírják a meleget, de természetesen a friss ivóvizet és az árnyékot nekünk kell előlátnunk a számukra. Észrevehető tünetei vannak a hőstressznek a baromfi esetében: ilyenkor a szárnyas zihál, unottá válik, légzésszáma megemelkedik, nem eszik rendesen, valamint a termelése is visszaesik. A vastag tollréteg sem segít a helyzeten, előfordulhat, hogy vedleni kezd. A szarvasmarhák a hőségben kevesebb tejet adnak, a tyúkok kevesebb tojást, átmenetileg csökkenhet a súlygyarapodás is, ami a már említett étvágytalanságra vezethető vissza.

— A tyúkoknál nem mindig egyszerű a helyzet, de ha kacsákat vagy libákat tartunk, könnyen lehűthetjük őket: jó, ha kialakítunk egy úsztatót a számukra. Lételemük a víz, mivel ők víziszárnyasok — mondja Lajos. — Mindent összevetve azonban a baromfi általában lényegesen jobban tűri a magas hőmérsékletet, mint a többi állat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..