home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Áldott táskák
Szilágyi Edit
2022.09.20.
LXXVII. évf. 37. szám
Áldott táskák

Megkezdődött a tanév, megteltek az iskolák élettel, kezdődnek a hittanórák.  Az óbecsei belvárosi templomban a szentmisén kérte ft. Fuderer László atya és vele a hívek a Szentlélek segítségét ahhoz, hogy az új tanévben a diákok sikeresek legyenek, növekedjenek hitben, szeretetben, tudásban, bölcsességben, majd megáldotta a táskákat és azok tulajdonosait.

Isten szeret. Segítőtársunk akar lenni, keresnünk kell Őt, és megtalálni, majd kérni életünk minden történéséhez a közbenjárását. A kezét nyújtja felénk, a mi döntésünk, hogy válaszolunk-e a hívására. Ha ezt nem tesszük meg, a sötétben bolyongva tévelygünk. A hívő ember könnyebben viseli az élet megpróbáltatásait. Istenben bízva továbbhalad.

Elnézve a vadonatúj, hatalmas táskákat, az emberben akaratlanul is felmerült a gondolat, hogy már a hat-hét éves gyermek is feladatot kap, a szó legszorosabb értelmében terhet visz, és megfogalmazódott a kérdés, vajon őket ki hallgatja meg, amikor a nap eseményeitől fáradtan ők is mesélnének. Vajon mesélnének, vagy inkább a virtuális világ vonzza őket?

A táskák megáldása a belvárosi templomban mindig Szent Gellért nevéhez fűződik, akinek emléknapja szeptember 24-én van. Személyében a kor legképzettebb magyar főpásztorát tisztelték. Alakja ma is példaértékű minden művelt ember számára. 980 körül született velencei patríciuscsaládból. Kolostori iskolában végezte tanulmányait, kiválóan ismerte a Szentírást. Bencés lett, és már fiatalon a közösség apátja. Szentföldi zarándokútra indult, amikor hajótörést szenvedett. A pannonhalmi apát rábeszélésére Magyarországra indult, hogy egy ideig hirdesse az evangéliumot. Huzamosabb időt töltött Szent István udvarában, aki már első találkozásuk során rábízta fiának, Imrének a nevelését, a bizalmi embere lett. Imrét nyolc éven át tanította. Az István halála után gazdátlanná vált országban pogány lázadások törtek ki. Gellért Vatha csapatainak lett áldozata 1046. szeptember 24-én. A vértanú püspök testét 1083-ban László király emelte oltárra.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..