home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Zöldtetőt vagy tetőkertet?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2024.06.19.
LXXIX. évf. 24. szám
Zöldtetőt vagy tetőkertet?

A házunk vagy az irodaépületünk felett lévő szabad felületet, pontosabban a lapos tetők által kialakított helyet kihasználhatjuk tetőkertnek, illetve zöldtetőnek. Ezek létrehozásának szigorú szabályrendszere van annak érdekében, hogy biztonságosak legyenek.

A zöldtetők és a tetőkertek kialakításának első és legfontosabb alapfeltétele, hogy statikailag erősek legyenek a pluszterhelés megtartása érdekében. Ezek az információk az építkezési tervekből, illetve egy statikus szakember bevonásával megállapíthatóak, eldönthetőek. Ha ezekben a dokumentumokban szerepel a tető bejárhatósága, akkor nagy valószínűséggel a kert súlyát is elbírja.

A tetőkert és a zöldtető közötti különbség a két rendszer súlyában van, mivel a zöldtető egy faszerkezetű alsó-, illetve melléképület tetején is megépíthető, viszont a tetőkerteket kizárólag vasbeton vagy fém tetőszerkezetű épület tudja megtartani. Ezek lehetnek hétvégi házak, kerti épületek, és mindenképp figyeljünk arra, hogy a tetőkert illjen a környezetbe, és ökológiailag önfenntartó legyen.

Fotók: Pexels.com

A tetőkert előnyei:

— hőszigetelő, azaz hőt tárol — nyáron szigetel a nagy hőség ellen, télen pedig a hidegtől védi a tetőszerkezetet, illetve magát az épületet is;

— tisztítja a levegőt, például egy nagyobb városban;

— kiszűri a zajt;

— sajátos élővilága rendkívüli.

A csupasz tetőkhöz viszonyítva a zöld- és a tetőkertek a szigetelőrétegeket is elrejtik, ezáltal a nap káros hatásaitól és más sérülésektől is megóvják őket.

Nem utolsósorban a telepített növényzet növeli az oxigéntermelést, por- és zajvédő hatása pedig rendkívüli módon hat a közérzetünkre és az egészségünkre.

Miért valósítsuk meg?

Építhetjük a látványa, szépsége miatt, és azért is, mert szeretünk kertészkedni. A legideálisabb egy magasabb épület melletti alacsonyabb épület tetejére megtervezni, például egy garázstető szuper hely lehet erre a célra. Gondozásuk megoldható a magas épület mellett felvezetett létráról, de egy belső létrát is létrehozhatunk, kijárással. Attól függ, milyen és mekkora a kertünk.

A tetőkertben gyepet is telepíthetünk, és évelő, illetve haszonnövényeket ültethetünk. A növények tekintetében mindenképp kérjük ki szakemberek tanácsát. Fontos, hogy ezek a növények az időjárás viszontagságait is jól bírják, de a szemünket is gyönyörködtessék. Például a kövirózsa, szegfű, ibolya megfelelő választás. Azokat a növényeket, amelyek nem bírják a telet, telepítsük lapos ládákba, hogy ősszel melegebb helyre tudjuk költöztetni.

A zöldtető súlya kisebb, ezért akár egy gyengébb tetőszerkezetre is felépíthető. Ebben az esetben elegendő a meglévő tetőre még egy polimer-bitumen szőnyeget ragasztani, és annak peremére kis, 5—10 cm magas talajfogó peremet rögzíteni, melyet ugyancsak bitumencsíkokkal kell a víz ellen szigetelni.

Mielőtt megkezdenénk a munkát, ellenőrizzük a tetőnk teherbírását, és erősítsük meg, ha szükség van rá. Gondoljunk a csapadékvíz elvezetésére is — összegyűjtve locsolásra használhatjuk.

A zöldtetőt kialakíthatjuk nem járható tetőszerkezeten is, mely kevés kezelést igényel, és ökológiailag önfenntartó természetes réteg. A tetőkertnek rendszeres emberi tartózkodásra is alkalmasnak kell lennie.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..