home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Zenék Szent István korából
Talpai Lóránt
2013.09.04.
LXVIII. évf. 36. szám
Zenék Szent István korából

Bizonyára sokan elgondolkodtak már azon, hogy milyen is lehetett a sok-sok évszázaddal ezelőtti hőskor zenéje. Vajon léteztek-e zenei stílusirányzatok Szent István korában? A válasz egyértelmű: igen, léteztek. Mivel a pogányság és a kereszténység szelleme abban az időszakban egyaránt befolyásolta az embereket, a zenei alkotásokat is e szellemiségek keveredése jellemezte.

Ó Szent István dicsértessél…
 
Ó Szent István dicsértessél, menny és földön tiszteltessél!
De főkképpen nálunk ma, mint Országunk Oszlopa!
Kérünk, mint Apostolunkat és az első Királyunkat!
Szent István, nézz Mennyből le a szép magyar népedre!
Boldogságos Szűzanyánknak, mint magyarok Asszonyának
Föláldoztad Hazánkat, szentelted Koronánkat!
Kérünk, mint Apostolunkat és az első Királyunkat!
Szent István, nézz Mennyből le a szép magyar népedre!
Azért is hálaadással, ünnepélyes vigassággal
Mi együtt örvendezünk, szívünkből emlékezünk!
Kérünk, mint Apostolunkat és az első Királyunkat!
Szent István, nézz Mennyből le a szép magyar népedre!
Mi, kik Téged Pártfogónknak választottunk, Szószólónknak,
Szólj Istennél érettünk, légy mindenkor mellettünk!
Kérünk, mint Apostolunkat és az első Királyunkat!
Szent István, nézz Mennyből le a szép magyar népedre!
 
(pusztinai csángó néphimnusz)

Körülbelül három nagyobb csoportba sorolhatók a Szent István korabeli zenei stílusok. A pogányság szellemiségéhez kétségtelenül a sámánizmus zenéje kapcsolódik legjobban. A lélekvallásnak nevezhető sámánizmus a kor egyik legmeghatározóbb zenei ágazata volt. A sámán vagy táltos transzban, illetve révületben mutatta be zenei műveit. Elmaradhatatlan hangszere a dob volt, mivelhogy az önkívületi állapot előidézésére ez a hangszer számított legalkalmasabbnak. Az ütős hangszer által keltett rezgések hatására az emberi agy szokatlan állapotba került. Általában furulyaszerű hangszereket is használtak még a szertartásokon.
A pogányság szellemiségét idővel felváltotta a keresztény szellemi irány és világnézet. Megjelentek a gregorián énekek, avagy megszületett a kereszténység zenéje. Szent István korában számos külföldi szerzetes és lovag érkezett az országba, és magukkal hozták a kultúrájukat is. A Szent István alapította püspökségekben számos éneklő pap és kanonok is tevékenykedett. Ők a korszakban ismert mintegy négyezer dallamból akár ezret is ismerhettek.
A gregorián dallamoknál azonban jóval több volt a népdal, illetve az úgynevezett sirató, amely a legközkedveltebbé a lakosság körében vált. Siratóénekek már a honfoglalás előtti időkben is voltak. Először diatonikus, majd pentaton dallamra épültek, és szájhagyomány útján terjedtek.
A stílusok rövid ecsetelése után felmerül a kérdés: vajon napjainkban hallható-e még néhány Szent István korának zenei darabjai közül? A válasz ezúttal is: igen. Például a Kecskés együttes jóvoltából. A történelmi muzsikát kiválóan játszó zenekar fő forrásául a Szent István, Könyves Kálmán, Szent László vagy Nagy Lajos korabeli, különféle kódexekben és kéziratos könyvekben fennmaradt zenei darabokat választja. Ezenkívül természetesen a népi hagyományokból is merítenek ihletet. A folklór egyes moldvai változatai ugyanis még ma is élnek és gyűjthetők. Zenei estjeiken a történelem, az irodalom és a zene együtt jelenik meg, komplex élményt nyújtva a hallgatóságnak. Repertoárjukban a többi között fellelhető az Ó, Szent István, dicsértessél népének, a Magyar Szt. István király népballada vagy a Minden titkot ismerő, dicsérő Nagyasszony kezdetű ókori himnusztöredék.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..