home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Zarándoklat Újvidék és Karlóca környékére
2024.05.29.
LXXIX. évf. 22. szám
Zarándoklat Újvidék és Karlóca környékére

A Keresztény Értelmiségi Kör 2024. május 25-én egynapos zarándoklatot szervezett Újvidék és Karlóca környékére. Egy busz indult Szabadkáról és egy kisbusz Nagykikindáról, így közel hetven zarándok vett részt a programon.

Az első állomás Újvidéken a Ferences rendház és templom volt, ahol Dr. Harmath Károly OFM fogadta csoportunkat, bemutatta a rendház történetét. A ferences templomban az 1944-ben két vértanúhalált szenvedett ferencesnek Körösztös Krizosztomnak és Kovács Kristófnak szentelt emléktáblánál Borbély Béla a Keresztény Értelmiségi Kör elnöke koszorút helyezett el. E két vértanú szerzetes boldoggá avatásának pere jelenleg is folyamatban van.

Ezt követően idegenvezetőnk kíséretében megtekintettük a városközpontot a Duna utcát, a főtéren a város legnagyobb templomát, a Mária Neve templomot és a Duna Parkot. Innen a Péterváradra vezetett utunk, amelyet a Duna Gibraltárjának is neveznek. Az Alsóvár keskeny macskaköves utcáin számos régi épületben gyönyörködhettünk. Belülről is megcsodáltuk a Szent György római katolikus templomot, amely a vidék barokk építészetének értékes műemléke. A lépcsőkön felmenve a Felsővár területén már messziről láthattuk a vár legnevesebb építményét, az óratornyot. Péterváradi sétánk után Tekijára a Havas Boldogasszony kegytemplomhoz indultunk. Itt a kegyhely őre ismertette számunkra a kegyhely történetét, megtekintettük a forrást és lehetőség nyílt egy rövid pihenésre. Utunk következő állomása Karlóca volt. Betértünk a háromszáz éves múltra visszatekintő Živanović pincészetbe és méhészmúzeumba, majd bor és mézkóstolón vettünk részt. A Karlóca fölé magasodó domb tetején meglátogattuk a Békekápolnaként ismert Békehozó Királynője templomot, amelyet a karlócai békekötés helyszínére építettek. Innen a Duna-menti sváb tájházba vezetett utunk, ahol megismerkedhettünk a XVIII. században itt élő sváb családok életével, használati eszközeivel, bútoraival. Befejezésül sétát tettünk a hangulatos városközpontban, ahol számos nevezetes épületet láthattunk, mint a híres Karlócai Gimnáziumot, a patriárchátusi palotát, a négyoroszlános kutat.

Külön köszönet illeti idegenvezetőnket, Kanyó Ervint, aki folyamatosan tartalmas történelmi és helyi ismertetőkkel gazdagította utunkat, közelebb hozva hozzánk a meglátogatott helyszínek történetét és kultúráját.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..