home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
XXIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok
2022.09.13.
LXXVII. évf. 36. szám
XXIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tisztelettel és szeretettel vár mindenkit a XXIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójára, amelyet szeptember 18-án, vasárnap, 17.30 órai kezdettel Palicsfürdőn, a Vigadó emeleti dísztermében rendez meg.

Az ünnepség a hagyományokhoz hűen ökumenikus áldásosztással, közös imádsággal bontja ki a közösség lobogóját. Igét Ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, Nt. Orosz Attila bácskai református esperes és Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes hirdet.

Az idei ünnepség fellépői ismét olyan jeles hagyományőrzők és -teremtők, alkotói és a közösséget építő erővel és hittel megáldott személyek, akik méltó örökösei a 70 évvel ezelőtt megrendezett Palicsi Magyar Ünnepi Játékoknak, így a palicsi Szederinda népdalkör, a szentmihályi–csókai Flaman–Hézső citeraduó, Borsi Ferenc, a kevevári Keve Magyar Művelődési Egyesület népdalköre, Szerda Balázs zeneszerző, verséneklő, költő, Csuvardity Tamara népmesemondó, Elor Emina palicsi színművész, előadóművész, a temerini Juventus énekkar, valamint fiatal, ifjú és felnőtt néptáncosaink, akik a Duhaj zenekar és barátaival megálmodott közös produkciójukkal vallanak örökségről, együvétartozásról, szülőföldszeretetről.  

Megtisztelő az is, hogy az idei nyitóesemény keretében nyújtja át a Durindó Művészeti Szakbizottsága és a Fesztivál Tanácsa a 2022. évi Bodor Anikó-díjat, s bemutathatunk egy fiatal, tehetséges szobrászművészt is Székelykevéről, Monyov Glóriát, akinek tárlatát és személyét Mezei Erzsébet méltatja majd.

A nyitórendezvény idei mottóját Fehér Ferenc Fák című verséből választottuk:

„...egyenes törzzsel,

ébren álmodnak a fák.”

A VAJDASÁGI MAGYAR ÜNNEPI JÁTÉKOKRÓL

a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok – a hetven évvel ezelőtt megrendezett 1952-es, akkor csak egyetlen alkalommal megrendezett palicsi Magyar Ünnepi Játékok szellemében és annak folytatásaként – közel harminc éve kérdez rá és igyekszik választ adni azokra a vívódásokra, reményhangokra, együttes szólamokra, melyeknek közös nevezőjét ekképp fogalmazhatnánk meg: Ugye, lángol még szívünk?

S a válasz a hálaadás, a gondviselés, az oltalomkérés és összetartozás tanúságtételeként mint fohász zúgja igenjét. Annak az igenjét, hogy továbbra is támaszként és a legfontosabb kapaszkodóként akarunk jelen lenni egymás életében, hogy közös szolgálatunk a szülőföld megtartó erejében való hitet tovább legyen képes táplálni nem kevesebbért, de nem is „többért”, minthogy művelődési házaink, templomaink, rendezvényeink, közös imádságaink az elkövetkező századokban is bevilágítsák, bevilágíthassák a Vajdaság megannyi szegletét, örökségünk színhelyeit, az őseink, elődeink ránk hagyományozta kincses tájakat és jövőbe tekintő álmainkat.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvénye


Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..