home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
XII. Nyári Ifjúsági Játékok, Zenta
M. E.
2011.08.10.
LXVI. évf. 32. szám
XII. Nyári Ifjúsági Játékok, Zenta

Az idei csapatversenyek legeredményesebb versenyzői az eredményhirdetés után - Fotó: Máriás EndreAz idei, sorrendben XII. Nyári Ifjúsági Játékokon a magyarországi pop- és rockzenei színtér legkiválóbb előadóin kívül szerbiai és külföldi fellépők is szórakoztatták a közönséget, ám a viszonta...

Az idei csapatversenyek legeredményesebb versenyzői az eredményhirdetés után - Fotó: Máriás Endre

Az idei, sorrendben XII. Nyári Ifjúsági Játékokon a magyarországi pop- és rockzenei színtér legkiválóbb előadóin kívül szerbiai és külföldi fellépők is szórakoztatták a közönséget, ám a viszontagságos időjárás és a viszonylag magas jegyárak miatt jóval kisebb volt az érdeklődés a programok iránt, mint ahogyan azt a fesztivál látogatói az elmúlt évek során megszokhatták. Akadtak azonban pozitívumok is a fesztiválon, mint például a Még élünk sátor vagy a csapatversenyek, amelyek során a különféle versenyszámokban szerzett pontszámok összesítése után kiderült: az idén a Gogeta nevű csapat bizonyult a legjobbnak, így elnyerte az idei Játékok bajnoka címét. A vetélkedősorozat ezüstérmese a Beer Brothers, a bronzérmese pedig az Agyon csapat lett.
A szervezők igyekeztek a látogatók minden igényét kielégíteni, legyen szó akár a higiéniai feltételek, akár a szórakozási lehetőségek megteremtéséről, akár a résztvevők biztonságának szavatolásáról vagy a program összeállításáról. Az idén a magyarországi pop- és rockzenei színtér legkiválóbb előadói mellett szerbiai és külföldi fellépők is szórakoztatták a közönséget, de fellépett például a Bëlga, a Beatrice, a Mystery Gang, a Road, a 30Y, az Alvin és a Mókusok, Ganxta Zolee és a Kartell, a Turbo, a Nemjuci, a Dalriada, az Anselmo Crew és még sokan mások. Az elektronikus zenei fellépők közül mindenképpen ki kell emelni az AS FM lemezlovasait, akik egy egész éjszakás exkluzív bulit tartottak a helyszínen, kizárólag a Nyári Ifjúsági Játékok tiszteletére. Az idősebb korosztály képviselői számára is izgalmas vendégeket hívtak a program összeállítói, elég, ha csak Demjén Ferencre vagy a Republic együttesre gondolunk.
A viszontagságos időjárás és a viszonylag drága jegyek - a napijegy 600 dinárba került, a fesztivál egész idejére szóló belépőt pedig 2100 dinárért vásárolhatták meg a látogatók - vélhetően együttesen idézték elő azt, hogy az idén a Nyári Ifjúsági Játékok helyszínén jóval kisebb volt a tömeg, mint az elmúlt évek során, különösen, ha arra az ominózus nézőcsúcsra gondolunk, amit néhány évvel ezelőtt, közvetlenül a népszerű zenei tehetségkutató műsorban aratott diadalát követően Rúzsa Magdi állított fel, és amit azóta sem közelített meg senki a fesztivál eddigi történetében.
Volt azonban pozitívuma is a fesztiválnak, például a Nyári Ifjúsági Játékok lapja. A rendezvény látogatói körében igen nagy népszerűségnek örvendő Játékos Magyar Szóban a készítői az idén is igyekeznek naprakészen, ugyanakkor stílusosan tájékoztatni a fesztiválozókat az előző napok eseményeiről és a következők várható programjairól is. A Játékos csapatát az idén Szögi Csaba vezette. Elmondta, nagyon örült annak, hogy ezúttal egy teljesen megújult, tettre kész fiatalokból álló csapattal készíthette a lapot.
- Mindennap tarka és sokszínű hangulatjelentéseket próbáltunk adni a fesztivál látogatói számára az előző napi programokról, illetve igyekeztünk felhívni a figyelmüket a következő nap legizgalmasabb programjaira is, mindezt lezser, fiatalos, olvasmányos formában, a lehetőségekhez képest látványosan, sok-sok képpel illusztrálva, azaz pontosan úgy, ahogyan azt a fesztivál olvasóközönsége elvárja tőlünk - magyarázta Szögi Csaba, majd hozzátette, hogy ezúttal valóban nagyon jó csapat jött össze, melyben olyan tehetséges fiatalok kaptak helyet, akikkel öröm volt együtt dolgozni.
A Nyári Ifjúsági Játékok rendezvénysorozatának egykor az alapját képező, az utóbbi években viszont már jóval kevesebb figyelmet kapó csapatjátékok most újra nagyon népszerűek voltak a fiatalok körében, elsősorban annak köszönhetően, hogy - az idei csapatversenyekre ugyan mindössze harmincnégy csapat nevezett be, ráadásul közülük kettő nem is jelent meg a vetélkedőkön - a csapatversenyeket szervező csoport tagjai igencsak kitettek magukért annak érdekében, hogy a szárazföldi ügyességi játékok és a sportvetélkedők (röplabda, futball) jó hangulatban teljenek és emlékezetes pillanatokat szerezzenek mind a résztvevőknek, mind a nézőknek.
- A játékok mellett a csapatok a színpadi produkcióikat is bemutatták a zsűrinek, de éjszakánként az újdonságnak számító ún. éjszakai küldetést is teljesíteniük kellett a versenyzőknek. A résztvevők este kilenckor kaptak egy-egy borítékok, melyben rejtvényszerűen megfogalmazott utasítás szerepelt arra vonatkozóan, hogy milyen küldetést kell teljesíteniük az éjszaka folyamán. Akik teljesítették a feladatot, természetesen pluszpontokat kaptak. A műveltségi vetélkedő az idén is két részből állt. Az első fordulóban a résztvevőknek írásbeli feladatsort kellett megoldaniuk. A legjobban teljesítők a nagyszínpadon megrendezett szóbeli döntőben mérték össze tudásukat. A csapatversenyek az ún. őrültségekkel zárultak, melyeken természetesen nem volt kötelező részt venniük a csapatoknak, viszont sok pluszpontot lehetet velük szerezni, és ez jelentős mértékben hozzájárulhatott a végső sikerhez - fejtette ki Gergely Gabriella, a szervezőbizottság tagja, akitől megtudtuk, hogy a szárazföldi játékok keretében nagyon izgalmas versenyszámokban kellett részt venniük a csapatoknak. A visszajelzések alapján tudjuk, hogy ezt valamennyien rendkívüli módon élvezték. Az egyik legnépszerűbb játék az ún. Superman volt, ami abból állt, hogy a csapattagok lefeküdtek egymás mellé a földre, majd az egyikük előrenyújtott kézzel merőlegesen rájuk feküdt, és a többieknek úgy kellett őt elgörgetniük A pontból B pontba, hogy a legutolsónak mindig előre kellett szaladnia, a többiek elé kellett feküdnie, a görgetett személynek pedig eközben semmilyen testrésze nem érhetett le a földre. Szintén népszerű volt az ún. Kolibri játék is, melynek a lényege az volt, hogy három csapattagnak röptetnie kellett egy negyediket, akinek a szájában szívószál volt, és a megfelelő pontoknál le kellett őt engedni egészen a földig, hogy a szívószállal kiszippanthassa a földre helyezett poharakból az üdítőt.
A csapatokat az idén lájkolhatták is a szerevezők. Azok, akik valamiben segítséget nyújtottak nekik, valamiféle tevékenységükkel maradandót alkottak, vagy egyszerűen csak szimpatikusak voltak számukra, azokra Like feliratú matricákat ragaszthattak, melyeket a végelszámolásnál ugyancsak pluszpontokra válthattak be a versenyzők.
Az idei rendezvény egyértelműen legsikeresebb programhelyszíne a Még élünk sátor volt, ahol az esti bulikon kívül színházi produkciók, akusztikus koncertek és hangulatos koncertfilm-vetítések várták az érdeklődőket, na meg persze az elmaradhatatlan rockzene - minden mennyiségben.
- Nagyon örülök annak, hogy ilyen nagy volt az érdeklődés a Még élünk programjai iránt. Ez a siker valószínűleg annak is volt köszönhető, hogy a többi programhelyszínen zömében elektronikus zene szólt, igazi rockzenét viszont szinte csak nálam hallgathattak a fiatalok - magyarázta a Még élünk főszervezője, Döme Zoltán-Bimbó. Elmondta, némi nehézséget ugyan okozott neki a programszervezés során az, hogy a színházi előadásokat a kora délutáni órákban kellett kezdeni, a későbbi időpontokban ugyanis már a más helyszínek zaja átszűrődött volna, és akadályozta volna ezeknek a zavartalan lebonyolítását, ám végül ezt a problémát is sikerült áthidalni. Arra a kérdésre, hogy mennyire volt nehéz megtalálni az egyensúlyt azok között a programok között, amelyek vonzóak voltak a fiatalok számára és azok között, amelyek értéket is közvetítettek számukra, a szervező kifejtette: az ő esetében mindez rendkívül sok időt vett igénybe, ugyanis - amint fogalmazott - sokszor le kellett ülnie, és el kellett gondolkodnia azon, mit hogyan lehet, illetve mit hogyan nem lehet megvalósítani a fesztiválon. Kérdésünkre, hogy a következő Játékokon is lesz-e Még élünk sátor, Döme Zoltán elmondta: nem szeretne elhamarkodott kijelentéseket tenni, mivel tavaly éppen ennek az ellenkezőjét jelentette ki, azután pedig mégis sikerült megegyeznie a szervezőkkel.
A Még élünk sátorban tartották meg a Nyári Ifjúsági Játékok első tíz évét feltáró Ünnepnapok a ligetben című kötet bemutatóját is. A szerzők - Gruik Zsuzsa, Illés Eszter és Szögi Csaba - Csillik Blanka kérdéseire válaszolva elmondták, a könyv szerkezetileg három egységre osztható, a visszaemlékezésekre, a csapatjátékok eseményeinek összefoglalására és az egykori szervezőkkel készült interjúkra.
- A Nyári Ifjúsági Játékok első tíz évének krónikája mellett a kötetben olyan interjúk is szerepelnek, amelyek tavaly, a jubileum évében készültek. Eredetileg ugyanis akkor szerettük volna megjelentetni a kiadványt, amelyben visszaemlékezünk magukra a rendezvény alapját képező játékos csapatvetélkedőkre, a programokra és a különféle éjszakai eseményekre is. Interjúk olvashatók benne a résztvevőkkel, a szervezőkkel és az elmúlt tíz év meghatározó fellépőivel, de archív újságcikkek is találhatók a könyvben, melyet rengeteg hangulatos fotóval illusztráltunk - magyarázta Szögi Csaba, majd hozzátette: a kötet jelentőségét véleménye szerint magának a fesztiválnak a jelentősége adja, az a nagyszerű kezdeményezés, amely az elmúlt évek során rendkívül sokat változott ugyan, de még mindig nagyon fontos szerepet tölt be a vajdasági magyar fiatalok életében.
- Nagyon örültem annak, hogy jóval többen eljöttek a könyvbemutatóra, mint amire számítottunk, hiszen úgy érzem, ez eleve egyfajta elismerését jelenti a munkánknak - hangsúlyozta Illés Eszter, a kötet egyik szerzője. - A kötet szerzői közül Csaba felelt a szubjektív visszaemlékezésekért, Zsuzsa foglalkozott a csapatversenyekkel, minden évet külön-külön feldolgozva, jómagam pedig interjúkat készítettem a szervezőkkel arról, hogyan emlékeznek vissza a kezdeti időszakra és a rendezvény fejlődésére, illetve mit jelentett számukra a fesztivál. A munka során az volt a legfőbb célom, hogy dokumentáljam a fesztivál azon időszakát, amely véleményem szerint rendkívüli jelentőségű a vajdasági magyar fiatalok életében, illetve a Játékokon felnőtt generációk fejlődésében is. Tehát valamiféleképpen tisztelegni szerettem volna az ötletgazdák és az ötletet megvalósítók előtt, mert úgy érzem, nagyon sokat köszönhetek, köszönhetünk nekik - fejtette ki Illés Eszter.
A kötetbemutató után a szerzők az összesereglett nézőkkel együtt jó hangulatú nosztalgiázásba kezdtek, különféle történeteket elevenítve fel. A beszélgetés során szinte mindenki egyetértett abban, hogy a Nyári Ifjúsági Játékok rendezvénysorozata rendkívül sokat változott az elmúlt években, nem feltétlenül előnyére. Többen nehezményezték a csapatversenyek és a délutáni programok háttérbe szorulását, illetve hangsúlyozták azt is, hogy a kommercializálódás egyáltalán nem tett jót a rendezvénynek, mivel ezáltal elveszítette azt az egyediségét, azt a varázsát, amelyet más fesztiválokhoz képest többletként tudott nyújtani a fiataloknak, akik vélhetően éppen ezért látogatják jóval kisebb számban, mint a kezdeti időszakban.
A rendezvény zárónapján, az ünnepélyes eredményhirdetés előtt a csapatok átadták a kötelező feladatként készített kabalaállataikat az óvodák képviselőinek, ilyen módon járulva hozzá a legkisebbek szórakoztatásához is. A versenyszámokban szerzett pontok összesítése után az idén a Gogeta nevű csapat bizonyult a legjobbnak, így elnyerte az idei Játékok bajnoka címét. A vetélkedősorozat ezüstérmese a Beer Brothers, a bronzérmese pedig az Agyon csapat lett. A negyedik helyen az Acélszív, az ötödiken pedig a Beerka csapata végzett. Az eredményhirdetés utáni záróest látogatóinak a folyamatos esőzés ugyan nem kedvezett, vélhetően sokakat el is riasztott a koncerteken való részvételtől, ám azok, akik ott voltak, cseppet sem zavartatták magukat, hanem remek hangulatban bulizták végig az utolsó napot (is), hogy egy év múlva újra visszatérjenek a zentai Népkertbe, a Nyári Ifjúsági Játékok - vagy ahogyan a szervezők fogalmaztak: a Délvidék legnagyobb bulijának helyszínére - abban bízva, hogy a rendezvény újra visszanyerheti majd azt a mára kissé megkopott varázsát, amely egykor nemcsak különlegessé, hanem egyedülállóvá és megismételhetetlenné is tette.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..