home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vonatokkal zakatol a szíve
Kartali Róbert
2021.05.17.
LXXVI. évf. 19. szám
Vonatokkal zakatol a szíve

Vörös Gábor a vasút szerelmese, a vasútmodellezés pedig a szenvedélye. Szolnokon született, nagyszülei Szabadkán éltek, így az első vonatos utazása szülővárosa és Szabadka között történt meg, majd a sors úgy hozta, hogy Szabadkára költözött, és a Pannon RTV munkatársa lett. A nagy méretű terepasztal költöztetése viszont már nem egyszerű feladat, ezért eldöntötte, hogy itt újat épít.

* Mit jelképez számodra a vasút?

— Első találkozásom a vasúttal féléves koromban lehetett, amikor nagypapám elvitt a szabadkai vasútállomásra. Képletesen az anyatejjel együtt a mozdonyok füstjét is magamba szívtam, ezért van ez a megmagyarázhatatlan nagy szeretetem a vasút iránt. Számomra a vasút mindig is a szabadság, az erő és a technológia szimbóluma volt, ezért egyetemistakorom végéig szinte kizárólag a síneken gördülve utaztam, nemcsak Magyarországon vagy Szerbián belül, hanem nagyobb távolságokon is.

* Hogy jutottál el végül a vasútmodellezésig?

— Ez úgyszólván „örökletes” dolog, édesapámtól még kiskoromban megkaptam az általa gyűjtött, jugoszláv gyártmányú mehanotehnikás startkészletet, melyet érettebb vasútmodellezővé cseperedve be is építettem a terepasztalomba. Itt fontos megjegyeznem: ez nem holmi játék. Bizony, tetemes költségekkel, időigénnyel járó, precizitást, kreativitást és kézügyességet igénylő hobbi, de már inkább művészeti ág, hiszen minden vasútmodellező törekszik arra, hogy az általa elképzelt valóságot vagy a valóságnak a pontos mását a lehető legélethűbben visszaadja az alkotásán. Többféle méretarányról beszélünk, amikor vasútmodellezésről van szó. Nekem a világszerte legelterjedtebb, úgynevezett H0-ás (1:87) méretarányban van gyűjteményem, terepasztalom, mely a több mint húszéves szenvedély után immáron 3,5 millió forint összértéket képvisel. Ebből is látszik, hogy valóban nem olcsó mulatság, bár sokaknak itt Szerbiában „fura felnőttek gyermekjátékának” tűnik. Ha csak abból indulunk ki, hogy ezeket a járműveket, terepasztalokat meg kell építeni, össze kell szerelni, a járműveket, kiegészítőket karbantartani, gondozni kell, akkor már nem is tűnik gyerekjátéknak. Ha egy mozdony, egy vagon vagy egy tereptárgy összetörik, akkor az akár 100 eurós nagyságrendű kár is lehet. Türelemre, koncentrációra és az apró dolgok megbecsülésére tanít ez a hobbi. Ha pedig egy vasútmodellező jól végezte el a munkát, akkor akár megközelítőleg olyan sebességgel is száguldhat asztalán a büszkesége, mint a valóságban.

* Mi jellemzi a terepasztalodat?

— A terepasztalomat még édesapámmal kezdtük el építeni 2004-ben. Amatőrként fogtunk hozzá, és ez néha meg is látszik a hozzáértő szemek előtt. Ez az asztal Tószegen várja, hogy visszatérjek hozzá, hiszen a pandémia óta nem tudtam hazamenni látogatóba. Mérete, felszereltsége és bonyolultsága miatt ezt az asztalt csak nagyon körülményesen lehetne szállítani, éppen ezért itt Szabadkán, csatlakozva a helyi vasútmodellezőkhöz, új terepasztal megépítését tűztem ki célul. Mindez csak idő és pénz kérdése, illetve a különféle vasútmodellezési termékek beszerzésének függvénye, hiszen sok helybéli modellezőnek is igen nagy gondot okoz a járvány kitörése óta az egyes modellek, kiegészítők, épületek, terepépítési anyagok beszerzése, mivel Szerbiában még nincs ilyen szaküzlet, így még a belgrádi vasútmodellezők is kénytelenek legalább Budapestig elmenni.

* Milyen modellekből áll a kollekciód?

— A gyűjteményem — melynek a legértékesebb része itt van velem Szabadkán — javarészt magyar, szerb, horvát, jugoszláv, osztrák felségjelű járművekből áll, de van már mozdonyom az Egyesült Államokból, Ausztráliából, sőt még Angliából is, ami azért nem túl gyakori az európai vasútmodellezők körében sem. De miért éppen ezeket gyűjtöm? Talán a válasz egyértelmű: magyar lévén, és félig-meddig vajdaságiként, ezeken a vonatokon utazhattam. Kollekciómban a balkáni modelleket illetően három 441-es villamos mozdony (szerb, horvát és jugoszláv festéssel), két széria úgynevezett Šinobus (vagy Ezüstnyíl), egy 661-es (Kennedy) és 642-es (Đurica) dízelmozdony gazdagítja a gyűjteményemet. Ezeknek megvannak a saját személyvagonjaik, illetve teherkocsijaik is. Ez Magyarországon viszonylag egyedinek számít. Az idén egy egészen különleges darabbal gyarapszik a kincstáram, hiszen megérkezik egyenesen Ausztráliából az NSW Sydney Trains T-set Tangara elővárosi villamos motorvonat-kocsiszettje, melyet egy ausztrál cég Európában kizárólag nekem és egy skóciai gyűjtőnek küld el. Ha minden igaz, e hónapban már ki is próbálhatom.

* Miért éppen a Tangara, mit keres egy ausztrál vonat egy magyar terepasztalon?

— Csak azért, amiért például a Šinobus vagy a Bzmot: mert a szívemhez nőttek. Egyértelmű a kötődés: Szeged és Szabadka között számtalan órát zakatoltam rajta az életem során, mindig is szerettem volna magaménak tudni egyet-egyet kicsiben. A Tangara kapcsán pedig annyi, hogy 1994-ben egy Sydney-ben tett családi látogatásunk alkalmával életemben először ültem ilyen vonaton, és annyira megtetszett a kétszintes szerelvény, hogy rögtön a szívembe lopta magát. Huszonnégy évvel később nem sajnáltam érte kiadni úgy 300 eurót, hogy ha kicsiben is, de meglegyen. Tervben van még ebben az évben a Šinobus-flottám bővítése is: ezúttal a Železnice Srbije logóját viselő, szabadkai pályaszámú motorkocsit és mellékkocsit igyekszem legyártatni.

* Szabadkán milyen terepasztalt tervezel építeni?

— Ha egyszer eljutok odáig, akkor annak természetesen vajdasági tematikája lesz. Végső célom a szabadkai vasútállomás 1:87-es méretarányú másának a megépítése, hiszen számomra, talán érthető módon, az a vasút szentélye. Ha pedig kiállításra is adódna lehetőség, bízom abban, hogy a szabadkai városháza alagsorában megmutathatom azt az oldalamat is az érdeklődők számára, amelyet eddig a Pannon RTV-ben még nem láthattak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..