home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Víznézőben Kisoroszon
<aut>TÓTH Lívia
2005.05.04.
LX. évf. 18. szám
Víznézőben Kisoroszon

Víz, víz... Szabó Attila fotójaNagykikinda községben az árvíz nem veszélyeztette a lakosságot, de a belvíz súlyos gondokat okozott több településen. A legkritikusabb helyzet Kisoroszon volt, ahol rövid idő alatt több mint száz liter csapadék zúdult az utcákra és a környékre. A feltörő talaj...

Víz, víz... Szabó Attila fotója

Nagykikinda községben az árvíz nem veszélyeztette a lakosságot, de a belvíz súlyos gondokat okozott több településen. A legkritikusabb helyzet Kisoroszon volt, ahol rövid idő alatt több mint száz liter csapadék zúdult az utcákra és a környékre. A feltörő talajvíz, amely ellepte a szántókat, kerteket, fóliasátrakat, udvarokat, legalább százötven családi házat és gazdasági épületet veszélyeztetett. Nagy problémát okozott az is, hogy felelőtlen polgárok szeméttel, hulladékkal dobálták tele a csatornát. A lakosság azonnal munkába állt. Felmérték a helyzetet, segítségért fordultak a községi válságtörzshöz, de miután látták, hogy az illetékesek késlekednek, önerőből kezdtek hozzá a mentéshez. Saját költségükön kibérelték a helybeli téglagyár munkagépét, és sorra vették az árkokat, valamint a főcsatornát. Hamarosan intézkedett a válságtörzs is, két markológépet irányított a településre. Amikor mi ott jártunk, a vízzel folytatott küzdelem nyolcadik napján, úgy tűnt, a veszély múlóban van, a helyzet valamennyire rendeződött. A kertekből és az udvarokból kifolyókat ástak az emberek, a frissen kimélyített árkok megteltek. A Dózsa György utcában elbeszélgettünk egy-két háztulajdonossal, akik természetesen még akkor is nagyon idegesek voltak, de már a megkönnyebbülés jelei látszottak rajtuk. Megmutatták, meddig állt a víz a kertben és az udvarban, panaszkodtak, hogy a szobákban érződik a doh és a penész szaga, néhol mállik a vakolat. És fohászkodtak, hogy mostanában ne legyen több eső, mert már nagyon ráuntak az ,,égi áldás"-ra.
A helyi közösség irodájában Kabók Imre fogadott minket, a falu nemrégiben megválasztott elnöke, akinek szinte még arra sem volt ideje, hogy megszokja új tisztségét, máris komoly feladattal kellett szembenéznie.
- A csatornarendszer pár évvel ezelőtt készült, de most bebizonyosodott, hogy nem volt megfelelően karbantartva, nem tudta elvezetni az összegyűlt belvizeket. Az árkok mélyítése még nem fejeződött be, a munka folytatódik. A lakosság közreműködése nagyon jelentős volt, de olyan mennyiségű földet kellett megmozgatni, ami kézi erővel lehetetlennek bizonyult. Mivel nem mertünk várni, egyedül vágtunk bele, de utána megértésre találtunk a községi válságtörzsnél, amelynek a tagjai továbbra is segítenek. Hamarosan meg kell oldanunk az árkokból kikerült föld elszállítását, a másik veszélyforrás a szennyvízmedrek átfolyása, valamint azok a kis tavak, amelyek a kertekben maradtak. A legnagyobb gond, hogy több mint tíz lakóházon repedések keletkeztek. Szerencsére senkit sem kellett kiköltöztetni, de az épületek károsodását csak a víz teljes visszahúzódása után tudjuk igazán felmérni - vázolta a helyzetet Kabók Imre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..