home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vitrázsok és csokimúzeum
Tóth Lívia
2020.07.05.
LXXV. évf. 27. szám
Vitrázsok és csokimúzeum

A tavaszi járványhelyzet lehetetlenné tette a tervezett utazások, közöttük az osztálykirándulások megvalósítását is. Elmaradtak a zentai városháza, a múzeum és a Tisza-part környékén zsibongó diákcsoportok, és más látogatók sem böngészték a telefonjukon található applikációt, hogy eljussanak egy-egy kinézett helyszínre. Reméljük, ez az állapot hamarosan csak rossz emlék lesz, annál is inkább, mert az elmúlt hetekben újabb látványosságokkal bővült a zentai kínálat. 

Ablakon a zentai csata hősei

Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete a helyi önkormányzattal karöltve nyolc esztendővel ezelőtt kezdte kiépíteni azt a márkanevet, amely az európai történelem egyik kiemelkedő eseményét, az 1697. szeptember 11-én lezajlott zentai csatát védjegyként tenné ismertté, és turisztikai termékként értékesítené.


Horváth Zsolt és a szerző felvételei

Az 1697-es dátumot elnevezésként viselő kézművescsokoládé, bor- és sörkülönlegesség, illetve a zentai marcipán és a különféle ajándéktárgyak mellett kiemelt szerep jut a Zentai Csata Emlékkilátónak, mely számos látogatót vonz a Tisza-parti városba. Az elmúlt időszakban három szintet alakítottak ki abból a célból, hogy interaktív módon mutassák be az érdeklődőknek a híres ütközet történetét. Újdonságként a toronyba vezető lépcsősor mentén színes üvegablakokat csodálhatnak meg a felfelé igyekvő csoportok. A szabadkai Tiffany műhelyben készült vitrázsok a zentai csata hőseit, résztvevőit ábrázolják. A tervezett tizenhét képből egyelőre hét valósult meg.

Az emlékkilátót az elmúlt nyolc évben több mint 20 000-en keresték fel, tavaly pedig rekordszámú, 3000 látogatót jegyeztek.  

A csata 320. évfordulója alkalmából Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete új weboldalt hozott létre, melynek a tartalmát folyamatosan bővítik. Az ötletgazdák elképzelése alapján a www.1697.rs címen megtalálható lesz minden, a csatához köthető leírás, dokumentum, könyv, kép, szobor és érdekesség. Az oldal szintén a Zentai csata brand egyik fontos állomása, hiszen a világ bármely pontjáról felkereshető, és hozzájárul a széles körű tájékozódáshoz. Az információk egy helyre gyűjtésével kialakuló adatbázis nagymértékben megkönnyíti a téma iránt érdeklődő kutatók munkáját is. A weboldal jelenleg magyar és szerb nyelven érhető el, de a jövőben angol és német nyelvű anyaggal is szeretnék feltölteni.

Az emlékkilátónak helyet adó zentai városháza több mint százéves épülete is felújítás alatt áll. A jobb szárny munkálatait az idén tavasszal szerették volna elkezdeni, de a járványhelyzet miatt ezt a beruházást is halasztani kellett.  

 

Városháza csokiból

Zentán, a város Fő terén, a Réel Chocolate családi vállalkozás új üzlete egy hónapja kínálja a kiváló minőségű kézműves-csokoládét és -fagylaltot a vásárlóknak. Nemrégiben a hangulatos árusítóhely pincéjében csokoládémúzeumot nyitottak meg.

Lengyel István tulajdonos elmondta, cégük az idén ünnepli fennállásának ötödik évfordulóját. Míg az indulás évében 800 kilogramm csokoládét állítottak elő, 2019-ben ez a mennyiség már elérte a 6 tonnát. A dinamikus fejlődést elsősorban a Prosperitati Alapítványnak köszönhetik, melynél négy nyertes pályázatuk volt, a vállalkozás irányításáról pedig sokat tanultak a Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében lebonyolított összejöveteleken.

— 2014-ben jött az ötlet, hogy kézműves-csokoládé készítésével foglalkozzunk. Én építőmérnök vagyok, a feleségem kertészmérnök, de ennek ellenére konkrét elképzelésünk volt arról, hogy ezt miképpen szeretnénk megvalósítani. Ma is kizárólag prémium minőségű alapanyagok felhasználásával dolgozunk, és ugyanilyen kategóriás boltokban értékesítjük a termékeinket. Az egyik zászlóshajónk a sós karamell, mellyel már nemzetközi elismeréseket is szereztünk.

Lengyel István elmondta, a csokoládémúzeum létrehozása az egyik dédelgetett álmuk volt.

— A kiállítótér nem szokványos, hiszen az volt a célunk, hogy a csokoládét ismerjék meg az emberek. Az egyik falon a közkedvelt édesség történelmi vonalát kísérhetik végig az érdeklődők, egészen az időszámításunk előtti 2000-es évektől napjainkig, a videón pedig megtekinthető, milyen folyamatokon megy át a kakaóbab, mire csokoládé lesz belőle. A középen elhelyezett vitrinekbe a XIX. század végéről, illetve a XX. század elejéről származó csokoládék dobozait, csomagolásait gyűjtöttük össze, egyesek közülük neves magyar illusztrátorok munkái. Emellett csokoládékészítő eszközök is láthatóak. Elkezdtük csokoládéból megformázni a zentai városháza kicsinyített mását. A megnyitóra még nem sikerült befejezni a művet, de a látogatók hamarosan megcsodálhatják a mintegy 80 kilogramm súlyú csokoládészobrot.

A Réel Chocolate üzletének galériáján kóstolóteret rendeztek be, ahol a nyár folyamán csokikészítő tanfolyamot indítanak gyermekek számára. Úgy vélik, ez jó program lesz a kicsinyeknek és a szüleiknek egyaránt.

Az elmúlt öt év munkája nemcsak egy jól működő családi vállalkozás sikerét tükrözi, hanem hozzájárul Zenta idegenforgalmi kínálatának a bővítéséhez is. A tulajdonosok hiszik, hogy termékeik és a csokoládémúzeum népszerűvé válnak a turisták körében is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..