home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vita az állatorvosi lóról
Talpai Lóránt
2016.07.18.
LXXI. évf. 28. szám
Vita az állatorvosi lóról

Tizennyolcadik rendes ülését tartotta meg a Magyar Nemzeti Tanács — Az ülés elején oktatási kérdésekről vitatkoztak a tagok — Méltatlan, olykor személyeskedésbe torkolló szócsata a médiumokról

Elsőként az MNT felsőoktatási ösztöndíjprogramjáról szóló határozat módosításáról, illetve a demonstrátori ösztöndíjprogramjáról döntöttek a tanácstagok. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke arról számolt be, hogy az új alapra helyezett ösztöndíjprogram kapcsán az elmúlt időszakban igény mutatkozott némi módosításra. Az apróbb nyelvi módosításokon kívül az MNT tisztségviselői igyekeztek minden érdemi javaslatot beépíteni. Ennek értelmében a jövőben azok a magyar származású fiatalok is pályázhatnak, akik önhibájukon kívül — a többi közt azért, mert szórványban élnek — nem tanulhattak magyar nyelven az általános, illetve a középiskolában. Emellett ösztöndíj-kiegészítésben részesülhetnek a nagycsaládban élő egyetemisták is.


Joó-Horti Lívia tanácstag szerint az MNT új, felhígult kritériumrendszere miatt egyre kevesebb gyereket fognak magyar iskolába íratni a szórványban. Tari István annak a véleménynek adott hangot, hogy a helyzetet külön ösztöndíjalappal lehetne kezelni. Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja a kritikákra azzal válaszolt, hogy nem lehet kizárni a rendszerből azokat a fiatalokat, akik nem magyar nyelven tanultak, mivel ettől függetlenül ők is magyarok. Az ösztöndíjprogram módosításán kívül változás történt a Várady kiválósági ösztöndíjhitel kapcsán is. A Várady- program ezentúl két pályázati tervként működne, a továbbiakban ugyanis a mester- és a doktori képzésben részt vevőket is támogatnák.

Az ülés második szakaszában az oktatási témákat a sajtóval kapcsolatosak váltották. Méltatlan, olykor személyeskedésbe torkolló vitákra került sor. A médiaműködtetés összes hiányossága felszínre került, konzílium folyt egy állatorvosi ló felett. A tanácstagok a Magyar Szó igazgatójának, Ökrész Rozáliának a beszámolója után estek képletesen egymásnak. Az igazgató rendkívüli beszámolójában elsősorban azt hangsúlyozta, hogy elérkezett a pillanat egy tíz évvel ezelőtt elindított folyamat újragondolására, az egykori átalakítási folyamatokat ugyanis kizárólag egy belgrádi vállalat gazdasági logikája mozgatta. Az átszervezés nem volt kifizetődő, mert a jelenlegi vezetőség 60 milliós adósággal vette át a céget. Most azonban újítanának a munkamegosztáson a hatékonyabb munkavégzés elősegítése érdekében. A deszk ezentúl ismét Újvidéken fog működni, a Magyar Szónak pedig legfeljebb 185 határozatlan időre felvett dolgozója lehet.

Várkonyi Zsolt tanácstag arra kérte az MNT tagjait, hogy ne fogadják el a beszámolót, mert nem tisztességesek a szándékok. Várkonyi szerint továbbra sincs válasz Kókai Péter menesztésére, a példányszámcsökkenésre, továbbá a közszolgálatiság megnyirbálásának kérdésére. „Túl sok ügyre került sor. Volt a Tómó-, majd a Kontra- és a Kókai-ügy. Ki tudja, hány lesz még?” — tette fel a kérdést a tanácstag. Németh Ernő, az MNT Tájékoztatási Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy kollégái tüntettek az ülés előtt, és sokáig gondolkodott azon, hogy kint maradjon-e közöttük, vagy bemenjen az ülésre. Ezután felolvasta a tüntetők petícióját. A Magyar Szó és a Hét Nap munkatársai a két lap alapító okiratának módosítása ellen tiltakoztak. Joó-Horti Lívia arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Magyar Szó pénzügyileg konszolidálódik, a hitelességvesztés miatt elveszti olvasóit. Az új átszervezéssel ugyanis valójában egy pártújság jön létre, melyben nem tűrik a máshogyan gondolkodást.

Nyilas Leonov Anita, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke szerint a kritikusok nem veszik figyelembe, hogy nem először kerül sor átszervezésre. Dudás Károly tanácstag azt hangoztatta, hogy az MNT székháza előtt többnyire szerb nyelven üvöltöztek azok, akiknek vélhetően gőzük sincs a magyar kisebbség gondjairól. Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja a kettős mércéről beszélt, pontosabban arról, hogy ő személy szerint minden vajdasági magyar lapot támogat, és így kellene másoknak is tenniük a megosztás és a zűrzavarkeltés helyett. Ezután Joó-Horti Lívia felolvasta a Hét Nap munkatársainak a lap alapító okirata módosítása ellen benyújtott petícióját. László Edit, a Hét Nap igazgatója végül, de nem utolsósorban arra hívta fel a figyelmet, hogy a hetilap főszerkesztő-választásának kapcsán a Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testület tagjai élhetnek választási jogukkal, és mindez azt is jelenti, hogy demokratikusan kifejthetik véleményüket.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..