home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Visszatükröződés
Martinek Imre
2018.08.17.
LXXIII. évf. 33. szám
Visszatükröződés

Évfordulóra és ünnepre egyaránt hangolódó barangolási jegyzetünket ezúttal Tihanyból indítjuk.

„Szent István állama több mint ezer esztendőn átívelve mind a mai napig él. A magyar népet az évszázadok során sok súlyos megrázkódtatás érte, történelme mégsem kudarctörténet. Nem zsákutca, noha gyakran kerültünk kényszerpályára.” (Pálffy Géza)


A szerző felvételei

Évfordulóra és ünnepre egyaránt hangolódó barangolási jegyzetünket ezúttal Tihanyból indítjuk. Visszhangként reflektálva a helyszínen tapasztalt színek, fények és ízek generálta impressziókra.

A visszhangot költőink, íróink többször is megörökítették. Ezek közül a leghíresebb Csokonai Vitéz Mihály A tihanyi ekhóhoz című költeménye, valamint Garay János regéje. A tihanyi bencés apátság temploma egyébként a XVIII. század közepén készült el. Az arra járók hamarosan észrevették, hogy az északi domboldalról kiáltott hangot visszaveri a templom fala. Lévén a nevezett terület még másfél évszázad múlva is szinte csupasz vala, a hang akadálytalanul jutott el a templom faláig, majd pedig verődött vissza. A több sebből is vérző XX. század azonban sajnos a hangcsatornát sem kímélte…

Próbálkozó viszont ma is akad szép számban. A nekibátorodóknak mindössze annyit szükséges tenniük, hogy a kiáltó lány szobra elé állva, illetve a templom irányába fordulva egy rövid, mély hangzású szót süvöltsenek ki magukból. Hirtelen azon kapom magam, hogy a hangulatomhoz leginkább passzoló fogalmak között keresgélek. Béke… szeretet… kedvesség… öröm… Nem! Ezeket a szavakat csupán suttogva érdemes ajkunkra venni. Vagy ha lehetséges, még annál is halkabban. Reájuk pedig a zsigerekből érkezik a válasz.

Tihany volt egyébként Magyarország koronás uralkodójának, IV. Károly királynak és hűséges hitvesének, Zita királynénak az utolsó tartózkodási helye 1921. október 26-a és 31-e között. Magyarország és az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó uralkodója kereken százharmincegy éve, 1887. augusztus 17-én született.

„Második visszatérési kísérlete után az antanthatalmak Madeira szigetére szállították, ahol szegény körülmények között élt a spanyolnátha miatt bekövetkezett haláláig. Halála után nem sokkal kezdeményezték boldoggá avatását, amelyre 2004. október 3-án került sor.” (forrás: Mult-kor.hu)


Még több kép:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..