Visszatükröződés

Visszatükröződés

Évfordulóra és ünnepre egyaránt hangolódó barangolási jegyzetünket ezúttal Tihanyból indítjuk.

„Szent István állama több mint ezer esztendőn átívelve mind a mai napig él. A magyar népet az évszázadok során sok súlyos megrázkódtatás érte, történelme mégsem kudarctörténet. Nem zsákutca, noha gyakran kerültünk kényszerpályára.” (Pálffy Géza)


A szerző felvételei

Évfordulóra és ünnepre egyaránt hangolódó barangolási jegyzetünket ezúttal Tihanyból indítjuk. Visszhangként reflektálva a helyszínen tapasztalt színek, fények és ízek generálta impressziókra.

A visszhangot költőink, íróink többször is megörökítették. Ezek közül a leghíresebb Csokonai Vitéz Mihály A tihanyi ekhóhoz című költeménye, valamint Garay János regéje. A tihanyi bencés apátság temploma egyébként a XVIII. század közepén készült el. Az arra járók hamarosan észrevették, hogy az északi domboldalról kiáltott hangot visszaveri a templom fala. Lévén a nevezett terület még másfél évszázad múlva is szinte csupasz vala, a hang akadálytalanul jutott el a templom faláig, majd pedig verődött vissza. A több sebből is vérző XX. század azonban sajnos a hangcsatornát sem kímélte…

Próbálkozó viszont ma is akad szép számban. A nekibátorodóknak mindössze annyit szükséges tenniük, hogy a kiáltó lány szobra elé állva, illetve a templom irányába fordulva egy rövid, mély hangzású szót süvöltsenek ki magukból. Hirtelen azon kapom magam, hogy a hangulatomhoz leginkább passzoló fogalmak között keresgélek. Béke… szeretet… kedvesség… öröm… Nem! Ezeket a szavakat csupán suttogva érdemes ajkunkra venni. Vagy ha lehetséges, még annál is halkabban. Reájuk pedig a zsigerekből érkezik a válasz.

Tihany volt egyébként Magyarország koronás uralkodójának, IV. Károly királynak és hűséges hitvesének, Zita királynénak az utolsó tartózkodási helye 1921. október 26-a és 31-e között. Magyarország és az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó uralkodója kereken százharmincegy éve, 1887. augusztus 17-én született.

„Második visszatérési kísérlete után az antanthatalmak Madeira szigetére szállították, ahol szegény körülmények között élt a spanyolnátha miatt bekövetkezett haláláig. Halála után nem sokkal kezdeményezték boldoggá avatását, amelyre 2004. október 3-án került sor.” (forrás: Mult-kor.hu)


Még több kép:

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Visszatükröződés
Média
  • MTI
  • 2020.07.09.
  • LXXV. évfolyam 28. szám
Visszatükröződés
Média
  • MTVA
  • 2020.07.08.
  • LXXV. évfolyam 28. szám
Facebook

Támogatóink