home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Visszásságok mindenütt
(—)
2015.01.28.
LXX. évf. 4. szám

Nem látni a szerbiai gazdasági lejtmenet végét, továbbra is tart a recesszió. A dolgok jelenlegi állása szerint a svájci frankban eladósodottak is nagy bajba kerültek. A hatalmi erőközpontok közül most éppen a katonai biztonsági szolgálatok körül alakult ki botrány. Az egyetlen jó hír talán az, hogy az ügyvédek négy és fél hónap után végre munkába álltak. A hét szerbiai eseményei.

Mindenütt növekedés, kivéve Szerbiában

A Világbank által közzétett elemzés szerint Szerbia az egyetlen olyan délkelet-európai állam, ahol az idén csökkenni fog a GDP, mégpedig fél százalékkal. „Szerbia vélhetőleg recesszióban marad a gyenge belső kereslet és a nehéz fiskális konszolidáció miatt” — nyilatkozta belgrádi sajtótájékoztatóján Gallina Andronova Vincelette, a Világbank vezető közgazdásza. (Beta)

Nem segítenek a svájci frankosokon

Az elmúlt napok egyik vezető híre kétségtelenül a svájci frankban eladósodott szerbiai polgárok gondja volt. Szerbiában mintegy 22 000 háztartás vett fel svájcifrank-alapú devizahitelt. Miután két hete a frank árfolyama néhány óra alatt húsz százalékot erősödött, nagyon sok család került bajba. Magyarország még tavaly decemberben tartósan a forinthoz kötve rögzítette az árfolyamot, Horvátországban pedig a mostani kilengés után fixálták egy évre a frank/kuna árfolyamát, Szerbiában azonban mindez nem fog megtörténni. Előbb a pénzügyminisztérium üzente meg a sajtón keresztül az érintetteknek, hogy nem illetékes a kérdésben, majd a hétvégén a Szerbiai Bankok Szövetsége tartott ülést. A fejlemények pedig semmi jóval nem kecsegtetnek, azokból ugyanis arra lehet következtetni, hogy sem az államnak, sem a bankoknak nincs rendszerbeli megoldása a kérdésre. A bankárok egyébként azt üzenték a hiteleseknek, hogy az elkövetkező napokban mindenképpen keressék fel a bankjukat, mellyel legfeljebb arról tárgyalhatnak, hogy meghosszabbíthatják a futamidőt, esetleg a mostani árfolyamon euróra (!) válthatják át a kölcsönüket. Vagyis a frankban eladósodottak a többévnyi törlesztés után most többel tartoznak, mint amikor felvették a hitelt, ráadásul időközben az ingatlanok ára is drasztikusan, mintegy 30-40 százalékkal csökkent — tehát ha eladják is az jelzáloggal terhelt ingatlanjukat, akkor sem tudják kifizetni a teljes tartozásukat. (Blic)

Valami bűzlik a katonai szolgálatnál

A hét botránya Saša Janković ombudsman nevéhez köthető, aki nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amelyek alátámasztják, hogy a büszkeségnapi felvonuláson kirobbant botránnyal számos gond van. Mint ismeretes, azon a napon összeverekedtek a csendőrség és a katonai elhárítás emberei. Ez utóbbiak minden felhatalmazás nélkül nyújtottak védelmet Aleksandar Vučić kormányfő testvérének. Az ügy miatt több érintett csendőrt is felfüggesztettek, mivel a hivatalos indoklás szerint túllépték a hatáskörüket. A most nyilvánosságra hozott dokumentumok viszont azt valószínűsítik, hogy az eddigi információkkal ellentétben éppen Vučić testvére és a vele lévő katonai titkosrendőrök provokálták ki a verekedést. Janković azt is elmondta, hogy a honvédelmi minisztérium és a katonai titkosszolgálat a törvényes rendelkezések ellenére megtagadta tőle a közérdekű adatok kiadását. Az ügy annyira kényessé vált, hogy még Vučić miniszterelnök is megszólalt, és elismerte, hogy Jankovićnak igenis joga volt hozzá, hogy megkapja a dokumentumokat. A testvérével kapcsolatos legújabb fejleményekhez semmit sem kívánt hozzáfűzni, illetve csak annyit, hogy megvárja, amíg az állami szervek elvégzik a feladatukat. „Az ügyészség fog ítéletet hozni, s bármi legyen is, én el fogom fogadni” — mondta a miniszterelnök. Egyébként az üggyel kapcsolatban számos más visszásság is van, így szinte bizonyos, hogy az elkövetkezőkben még hallani fogunk róla. (B92, Tanjug)

Vége az ügyvédek munkabeszüntetésének

Négy és fél hónapnyi sztrájk után az ügyvédek ismét megjelennek a tárgyalótermekben. Mindez annak köszönhető, hogy a kormányzat meghajolt a követeléseik előtt. A képviselőház a múlt héten sürgősségi eljárással módosított a közjegyzőkről és az ingatlanok forgalmazásáról szóló, valamint a családjogi és az örökösödési törvényen. Az egyik újdonság tehát, hogy az ingatlanok adásvételekor már nem lesz kötelező a közjegyzői ellenjegyzés. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..